Opsjednutost zdravom hranom zove se ORTOREKSIJA

Opsesija zdravom prehranom ponekad može dovesti do ozbiljnih prehrambenih poremećaja kao što su anoreksija ili bulimija. Ovakva se opsesija naziva ortoreksijom. Predstavlja društveni fenomen koji je sve zastupljeniji među mlađom populacijom. Ujedno može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme i narušavanje kvalitete života.

Naš je organizam fiziološki i enzimatski građen za konzumaciju raznovrsnih namirnica.


Patološka orijentacija na zdravu prehranu

Ortoreksija je, najkraće i najizravnije rečeno, patološka orijentacija na zdravu prehranu, a sam je pojam definirao dr. Steve Bratman 1997. godine. To je vrsta kompulzivnog ponašanja utemeljena na iracionalnim strahovima koji počivaju na potpunoj opsesiji vlastitim prehrambenim planom. Osobe koje su ortoreksične strahuju od negativnih učinaka određenih namirnica, stoga ih eliminiraju i prestaju konzumirati. Pritom su uvjerene kako promiču zdrav život, no događa se upravo suprotno. Samonametnutim restrikcijama ograničavaju se na određene namirnice i time negativno utječu na pravilan rad organizma.

Radi se o prijetnji jer veliki dio populacije može postati sklon nutritivno osiromašenoj prehrani. Ortoreksija je prijetnja za rizične i osjetljive skupine, poput djece koja nikako ne bi smjela uvoditi neuravnotežene režime prehrane radi njihovog rasta i razvoja. Rizične skupine su u ovom slučaju i mlade djevojke te žene sklone poremećajima hranjenja koji počnu s usmjerenošću na „zdravu“ prehranu.

Stručnjaci smatraju kako još ne postoji dovoljno saznanja o ortoreksiji da bi je se u ovom trenutku proglasilo poremećajem. Međutim, jednako tako postoje podaci koji govore u prilog tome da ortoreksija može voditi u poremećaj prehrane. Kod ortoreksičnih osoba prehrana postaje sve istančanija i strogo definirana, što može uzrokovati smetnje u funkcioniranju organizma. Mnogi ljudi koji u svoj prehrambeni plan ulažu velik trud i napor te rade preinake i restrikcije izbacujući određene namirnice ili čitave grupe namirnica štetno utječu na vlastito zdravlje, pritom to ni ne primjećujući. Već u tom stadiju eliminiranja namirnica koje se smatraju „nezdravima“ počinju se stvarati temelji za ozbiljne prehrambene poremećaje.


Isključivanje namirnica

Svi smo svjedoci beskrajnih dijeta koje isključuju pojedinu namirnicu ili grupu namirnica, što je u konačnici štetno za zdravlje. Naš organizam je fiziološki i enzimatski građen za konzumaciju raznovrsnih namirnica. Stoga trebamo jesti sve namirnice, osim ako ne postoji neka metabolička ili kronična bolest koja zahtjeva specifičnu prehranu. Ne postoje zdrave namirnice, postoji samo zdrav čovjek.

Kod rizičnih skupina najvažnije je usmjeriti ih na prevenciju, što znači činiti sve da se ortoreksija niti ne pojavi ili da se rano prepozna. A to uključuje informiranje i edukaciju svih skupina kroz medije te organizirane radionice s djecom od najmanje dobi te rad s mladima, osobito s djevojaka i mladim ženama. U ovom je slučaju neophodna edukacija svih kako bi logički razmišljali i gradili vlastiti integritet, bez pada pod utjecaj različitih brzih rješenja koji mogu dovesti do dugoročnih posljedica.

Iz knjige Zdrava jetra: Namirnice za zdravlje i spas jetre

Dr. Nives Tarle-Bajić: Zdrava i uravnotežena prehrana

Što su goitrogeni i koja je hrana najbolja za oboljelu štitnjaču?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads