Nektarina (lat. Prunus persica) je koštičavo voće koje pripada porodici ružovki, baš kao breskva i šljiva. Dugo se vjerovalo u mit da je ovo voće nastalo križanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice. Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom.
Podrijetlo nektarine
Nektarina potječe iz Kine, gdje se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširila se na Srednju Aziju, a zatim na Europu i Ameriku. Najveći proizvođač nektarina je upravo njezina matična zemlja, Kina. U Europi su to Španjolska, Francuska, Grčka i Italija.
Nektarine dozrijevaju u srpnju ili kolovozu, ovisno o sorti. Razlikuju se po boji mesa, pa tako postoje žute, bijele i crvene sorte.
Ljekovito djelovanje nektarine
Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora.
Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, osobito fenolnih spojeva. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.
1. Štiti zdravlje srca i krvnih žila
Nektarina snažno pomaže zdravlju kardiovaskularnog sustava. Antioksidansi klorogenična kiselina i antocijanini sprečavaju oksidaciju LDL-kolesterola te posljedično smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim žilama. Tako se sprečava stvrdnjavanje arterija i pospješuje cirkulacija. Flavonoidi sadržani u nektarinama smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze.
2. Jača imunitet
Visok udio antioksidansa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava obrambenu sposobnost organizma. Zahvaljujući snažnom imunitetu tijelo se lakše odupire raznim infekcijama te brže oporavlja od raznih bolesti ili ozljeda.
3. Čuva zdravlje očiju
Lutein, obilno prisutan u plodovima nektarine, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Znanstvena istraživanja su pokazala da adekvatan unos luteina kod djece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vidnog sustava.
Također, prema tvrdnjama stručnjaka ovaj karotenoid smanjuje rizik od bolesti kao što su degeneracija žute pjege (makularna degeneracija) te nuklearna katarakta (siva mrena). Lutein djeluje i kao filtar sunčevog svjetla koji apsorbira opasne UV zrake te tako štiti od oštećenja vida. Beta-karoten također pridonosi očuvanju vida te prevenira pojavu sljepoće i kseroftalmije.
4. Poboljšava probavu
Zbog visokog udjela vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probavnog sustava. Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu crijeva, potiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira. Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na stijenkama crijeva te pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma. Tako pomažu čišćenju crijeva, a time i cijelog organizma od toksina.
5. Pomaže kod mršavljenja
Nektarine su niskokalorično voće, idealno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije. Svi znamo da dijetalni režim ishrane može narušiti zdravlje ako se organizmu ne osiguraju potrebni nutrijenti. Upravo zato je ovo voće idealno za popunjavanje dijetalnog jelovnika – sadrži malo kalorija, a obiluje nutrijentima.
Vlakna iz nektarine također doprinose očuvanju optimalne tjelesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osjećaj sitosti. Zahvaljujući spojevima poput antocijanina, katehina i klorogenične kiseline ovo voće može biti od koristi i u liječenju dijabetesa te bolesti srca i krvožilnog sustava.
6. Čuva zdravlje kože
Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinut će se za dobro zdravlje i lijep izgled kože. Lutein štiti kožu od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da je izuzetno učinkovit i u prevenciji kožnih opeklina. Vitamin C pospješuje sintezu kolagena, potiče regeneraciju kože te jača njezinu otpornost.
Beta-karoten, provitamin vitamina A, ima važnu ulogu u zaštiti kožnih stanica od oštećenja uzrokovanih djelovanjem UV zraka. On održava kožu vlažnom, mekom i glatkom, prevenira njezino prerano starenje te brine o stvaranju novih stanica kože.
Fosfor brine o normalnom funkcioniranju stanica i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zubi.
7. Štiti trudnoću
Plodovi nektarine sadrže obilje vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i pravilnom razvoju fetusa. Poseban naglasak je na folatima koji su neophodni za prevenciju razvoja defekta neuralne cijevi kao i za normalan rast i razvoj mozga, mišića, krvnih žila, kostiju i zubi djeteta.
Kalij sprječava grčenje mišića kod trudnica, pomaže u održavanju optimalnog krvnog tlaka, brine o balansu elektrolita te o iskorištavanju energije iz vitalnih hranjivih tvari poput masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata.
Nektarine u kulinarstvu
Ovo voće ima zaista široku primjenu u kulinarstvu. Uz malo dosjetljivosti i mašte možete ga iskoristiti na brojne načine. Svježe nektarine možete konzumirati kao samostalnu namirnicu, kao desert nakon obroka ili pak kao slatki zalogaj između obroka.
U svježem obliku također su izvrsne i za obogaćivanje jogurta, mueslija, voćnih salata, frapea, smoothieja, sokova. Mnogi ih obožavaju u tortama, kolačima, pitama, sladoledima i drugim slatkim desertima.
Same ili u kombinaciji s drugim voćem, nektarine su pogodne za pripremu kompota, marmelada, pekmeza i džemova.
3 POSLASTICE S NEKTARINAMA
1. Osvježavajuća voćna salata
Sastojci:
- 3 svježe nektarine
- 3 svježe breskve
- 3 velike šljive
- korica i sok od 1 manjeg organskog limuna
- ½ čajne žlice cejlonskog cimeta u prahu
- ¼ čajne žlice praha muškatnog oraha
- 2 jušne žlice kokosovog šećera
- 2 jušne žlice tapioka brašna
Sastojci za preljev:
- ½ šalice bijelog brašna od badema
- ¼ šalice tapioka brašna
- ¾ šalice valjane zobi
- ¼ šalice kokosovog šećera
- 6 jušnih žlica kokosovog ulja (u krutom stanju)
- ½ šalice nasjeckanih pekan oraha
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 ºC. U zdjeli srednje veličine kombinirajte voće, oguljeno i narezano na kockice. Dodajte limunovu koricu i sok, cimet, muškatni oraščić, kokosov šećer i tapioka brašno. Promiješajte, kako bi se svi sastojci sjedinili. Smjesu stavite u posudu za pečenje veličine 20×20 cm i ostavite sa strane.
Preljev pripremite na sljedeći način: u posebnoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, tapioka brašno, valjanu zob, orahe i kokosov šećer. Dodajte kokosovo ulje i sve dobro promiješajte vilicom ili rukom.
Preljevom ravnomjerno prekrijte već pripremljenu smjesu od voća.
Stavite u pećnicu i pecite 35-40 minuta, dok preljev ne poprimi svijetlo smeđu boju.
Ako preljev prebrzo dobije boju prekrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom kako ne bi zagorilo.
Prije posluživanja salatu malo rashladite. Ostatke možete čuvati u hladnjaku do 3 dana.
2. Domaći sladoled od nektarina
Sastojci:
- 2 šalice grubo nasjeckanih nektarina
- ¾ šalice bademovog mlijeka
- 1 čajna žlica javorovog sirupa
- ½ šalice sitno nasjeckanih nektarina
Priprema:
Stavite grubo nasjeckane nektarine, bademovo mlijeko i javorov sirup u blender pa miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka.
Potom u smjesu umiješajte sitno nasjeckane nektarine i rasporedite je u kalupe za sladoled. Ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata. Uživajte!
3. Kus-kus s nektarinama i prženim bademima
Sastojci:
- 1 šalica vode
- 1 šalica kus-kusa
- ¼ čajne žlice himalajske soli
- 2 čajne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 nektarina (narezana po želji na kockice ili kriške)
- ¼ šalice narezanih prženih badema
- 1 mladi luk, sitno narezan
- sok od limuna
Priprema:
Zakuhajte vodu, posolite je i prelijte preko kus-kusa. Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta.
Nakon što je kus-kus odstajao (ne dulje od pet minuta) dodajte mu maslinovo ulje i nježno promiješajte.
Umiješajte nektarine, sok od limuna i luk pa sve zajedno još jednom izmiješajte te poslužite. Dobar tek!