Povijesno gledano, ljudi koji su tijekom zime živjeli u sjevernim klimatskom područjima patili su od ozbiljnog manjka C vitamina, magnezija i kalija. Određeni su dio godine bili prisiljeni jesti samo mliječne proizvode, jaja, žitarice i manje količine mesa – uz male priloge ostataka povrća i još manje priloge voća. Prije nego je dostava kamionima postala uobičajena praksa suvremenog društva, stanovnici gradova okupili bi se oko vlakova za koje se govorilo da prevoze naranče iz južnih dijelova zemlje. Tako je bilo jer su ondašnji ljudi znali cijeniti naranče zbog svega što one stvarno jesu: čarobno voće.
Danas su naranče malo izgubile svoj položaj u očima javnosti. Ljudi su zabrinuti zbog alergija na citruse, a stomatolozi dodatno upozoravaju da je kiselina iz citrusa navodno štetna za zubnu caklinu. No, istina je da su naranče, i njezini rođaci – mandarine, pune koenzima glutationa zahvaljujući visokom udjelu flavonoida i limonoidakoje sadrže. I naranče i mandarine spadaju u ključne čimbenike koji liječe epidemiju kroničnih bolesti koja prevladava u 21. stoljeću.
Sastav i ljekovitost naranče
Naranče su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima. Svakodnevna konzumacija naranču opskrbljuje organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano sprečava mnoge zdravstvene tegobe – od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.
Naranča sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.
Naranče posjeduju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele. Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka. Redovito konzumiranje naranče upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva.
U soku naranče su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva. Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.
Kuhana oljuštena naranča, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate. Narančini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava. Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje.
Narančina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.
Naranče i mandarine obiluju oblikom bioaktivnog kalcija, a kiselina koju sadrže nije razorna već pomaže tako što razgrađuje bubrežne i žučne kamence.
Sastav i ljekovitost mandarine
Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti. Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice.
Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka.
Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.
Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest posto preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog tlaka. Sadrži i 44 mg odnosno četiri posto dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.
Uvrstite naranče i mandarine u vašu prehranu patite li od bilo kojeg od sljedećih zdravstvenih stanja:
– bolesti desni, bubrežni kamenci, streptokokne bakterije u grlu, osteoporoza,
– dijabetes, hipoglikemija, izloženost plijesni, iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda,
– neobjašnjiva neplodnost, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), tjeskoba, depresija,
– infekcije mokraćnih puteva, ateroskleroza, rak želuca i crijeva, akne, hipertenzija,
– slabe bakterije reproduktivnog sustava, HHV-6, HHV7, citomegalovirus, herpes zoster,
– sindrom kroničnog umora, fibromialgija, multipla skleroza, lupus, Gravesova bolest,
– amiotrofična lateralna skleroza, vrtogavica, limfom, Epstein-Barrov virus, Hashimotova bolest,
– virus humane imunodeficijencije (HIV), Huntingova bolest, herpes simpleks 1,
– sindrom karpalnog tunela, tendonitis, prehlada, kvržice.
Za lakšu probavu dodajte malo soka od naranče ili mandarine u vašu omiljenu salatu i jela.
Uvrstite naranče i mandarine u vašu prehranu patite li od bilo kojeg od sljedećih simproma:
- konstipacija, umor, zamućeni vid, refluks želučane kiseline, žmarci i utrnulost,
- slabost/malaksalost, sezonski afektivni poremećaj, gastritis, osjećaj beznadnosti,
- melankolija, česte promjene raspoloženja, nervoza, bolovi u vilici, sklonost zadržavanja vode u tijelu,
- alergije na hranu, gubitek pigmenta u koži, hormonska neravnoteža,
- problemi s razinama šećera u krvi, zvonjenje ili zujanje u ušima, zujenje ili vibracije u tijelu,
- bolovi u leđima, krutost tijela, sklonost modricama, groznica, dehidriranost,
- teškoće s gutanjem, teškoće s disanjem, bolovi u trbuhu, valunzi, gubitak energije,
- tremor, upala grla, usporena ili ubrzana funkcija štitne žlijezde.
Naranča i mandarina u kulinarstvu
Naranče prijaju uz gotovo sve vrste jela. Od njih možete pripremati džemove i sirup, koricu možete kandirati ili koristiti ribanu. Koristite samo naranče koje ste sami uzgojili, ili za koje ste sigurni da nisu špricane. Naranče iz dućana su prilično zagađene i ako njih koristite, obavezno im ogulite koru. Kod kupovine obratite pažnju da birate naranče bez oštećenja, mrlja ili plijesni na površini. Težina naranče potvrđuje sočnost ploda – zato birajte naranče s odgovarajućom težinom. Naranče čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.
Čaj od listova naranče
Uspite žličicu listova u dva dcl vode, pustite da odstoji deset minuta i procijedite.
Ledeni čaj od naranče
Sastojci
- dvije nešpricane naranče
- četiri šalice kipuće vode
- pet vrećica čaja po želji
- kockice leda
- med ili smeđi šećer po ukusu
Priprema
Ogulite naranče. Koru i vrećice čaja prelijte vrućom vodom, nakon pet minuta procijedite. Ohlađeni čaj izmiksajte u blenderu s narančama. Čaj po želji zasladite i dodajte kockice leda.
Salata od španjolske naranče i maslina
Uz sočne naranče i slasne masline i avokado, ovo slatko-kiselo jelo savršeno je kada tražite lagani, ali zasitni obrok. Povrh toga, izuzetno je zbog svojih živih boja, koje ne samo da pojačavaju pozitivni učinak na zdravlje, već su i oku ugodne. U ovoj salate možete uživati kao glavnom jelu, kao dodatku zelenoj salati ili u tortilji.
Sastojci:
- 6 naranči
- 1/4 šalice narezanih zelenih maslina
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog peršina
- 1/4 šalice tanko narezanog crvenog luka
- 1 akovado narezan na kockice
- crni papar (po želji)
Priprema:
Odrežite gornji i donji dio svake naranče. Zatim položite naranče na dasku za rezanje pa nožem odstranite svu koru. Naranče narežite vodoravno na ploške i naslažite ih na tanjure. Dodajte preostale sastojke, poslužite i uživajte!
Mandarina je voće jakog i slatkastog mirisa. Možete ih zgnječiti i istisnuti sok, dodati u salate, kombinirati s povrćem i naravno, s desertom.
Osobito se dobro nadopunjuje sa slatkim i kiselim umacima. Upotrijebite mandarinu kao dekoraciju na sladoledu s par kapi Grand Marniera ili umočite krišku mandarine u čokoladni fondue.
Zamrznite limun i otkrijte nove okuse hrane