Sezona je svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Poput dinja i krastavaca, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae. Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem.
Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina. Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata – odlična je namirnica za mršavljenje.
Sastav i ljekovitost tikvica
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori, pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.
Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.
Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim.
Stoga, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa.
Zdravstvene dobrobiti tikvica:
- djeluju protuupalno
- povećavaju razinu energije
- potpomažu mršavljenje
- snizuju razinu kolesterola
- čiste crijeva od toksina
- sprečavaju bolesti prostate
- poboljšavaju probavu
- potiču libido
- čine kožu zdravijom
- čuvaju zdravlje fetusa
Uzgoj tikvica
Tikvica je povrće koje lako uspijeva. Možete je saditi u vrtu ili u tegli ako drugdje nemate prostora. Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo.
Sezona tikvica počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos. Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu veći od 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.
Tikvice u kulinarstvu
Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji se koristi za pripremu kruha, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinka, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom. Popis je dugačak, dok su vrste jela koja s njom možete pripremati nebrojene.
Kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu.
Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na što tanje rezance, posolite tako da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu. Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice. Najčešće se cjetovi pripremaju pohanjem.
RECEPTI
Tikvice sa sirom i začinskim biljem
Sastojci:
- 1 srednja tikvica
- 1/2 šalice krem sira
- 1 šalica feta sira
- 2 jušne žlice sjeckanog luka
- 2 čajne žlice sjeckanog začinskog bilja: bosiljka, timijana, estragona…
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
himalajska sol, papar, mljevena paprika
Priprema:
Kratko popecite izdubljenu i prepolovljene tikvice na roštilju. Napunite ih smjesom napravljenom od navedenih sastojka i uvaljajte u krušne mrvice. Pecite pokriveno na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumeni.
Salata od tikvica
Sastojci:
- 1 sjeckana rajčica
- 10 sitno nasjeckanih listova bosiljka
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 usitnjena režnja češnjaka
- 400 grama tikvice narezane na tanke rezance
Priprema:
Pomiješajte navedene sastojke i posolite po želji.
Grčki umak s tikvicama
Sastojci:
- 400 ml grčkog jogurta
- 3 režnja sjeckanog češnjaka
- 200 grama ribane tikvice
- 2 jušne žlice usitnjenog kopra
- 2 jušne žlice usitnjene mente
- papar
- himalajska sol
Priprema:
Pomiješajte navedene sastojke. Ohladite umak u hladnjaku. Poslužite uz rižu ili tjesteninu.
* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:
Proljetne salate za više energije i zdravlja
Francuski ratatouille – savršena ljetna večera