Ghee (gi) je pročišćeni maslac. Dobiva se procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi. Tijekom kuhanja iz maslaca isparava voda, a krute mliječne tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom. Na takav način se dobiva ukusno i mirisno ulje bez primjesa. Ne morate držati u hladnjaku – ako ga pravilno napravite, neće se pokvariti. Ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje fini okus i lijepu žutu boju. Otporan je na toplinu, pa je dobar i za duboko prženje. Zanimljivo je da se ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi od davnina pod jednostavnim nazivom maslo.
Ljekovita svojstva ghee-a
U ayurvedi je ghee jako cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Ayurveda smješta ghee ili pročišćeni maslac na sam vrh namirnica koje sadrže masti. Čista je i ljekovita namirnica. Ne sadrži primjese inače prisutne u maslacu, već zasićene i nezasićene masne kiseline. Bez obzira na zasićene masne kiseline, smanjuje razinu štetnog kolesterola u tijelu, a ne sadrži kazein i laktozu zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse.
Prema ayurvedi, ghee ima sljedeća svojstva:
- poboljšava memoriju
- jača inteligenciju
- regulira probavu
- štiti zglobove
- poboljšava vid
- jača imunitet
- daje tijelu gipkost i vitalnost
- usporava procese starenja
- ubrzava zacjeljivanje ozljeda
- čisti krvne žile
- smanjuje razinu štetnog kolesterola
- uravnotežuje pitta i vata došu
S godinama njegova ljekovita svojstva jačaju. Što je stariji, to je više cijenjen. 100-ljetni ghee je vrlo cijenjen u Indiji. Čuvaju ga u hramovima u velikim posudama i koriste isključivo kao lijek i u religiozne svrhe. Stari ghee uravnotežuje sve tri doše i koristi se za liječenje epilepsije, alkoholizma, psihoze, groznice i vaginalnih bolesti.
Primjena ghee-a u ayurvedi
1. Uzimanje čistog ghee-a
U svrhu liječenja i čišćenja organizma ayurveda preporučuje uzimanje 1-2 čajne žličice gheea ujutro na prazan želudac. Zagrijava tijelo, stimulira probavnu vatru, pomlađuje organizam i pospješuje izbacivanje toksina iz tijela.
2. Priprema ayurvedskih lijekova s ghee-em
U ayurvedi se koristi kao baza ili nosilac za pripremu lijekova. Poboljšava ekstrakciju, apsorpciju i asimilaciju ljekovitog bilja.
Sastojci:
- 1 dio ljekovitog bilja
- 4 dijela ghee-a
- 16 dijelova vode
Priprema:
Stavite trave u ghee i vodu i kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari i ostane samo ghee. Kada se ohladi možete u njega dodati prirodni konzervans – vitamin E. Kada se upotrebljava s biljkama, prenosi njihova ljekovita svojstva do svih stanica organizma.
3. Vanjska primjena
Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji s medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva.
4. Masaža s ghee-em
Masaža ghee-em koristi se za liječenje poremećaja Pitta i Vata doshe. Drevna Susruta Samhita govori da je dobar za masažu svih dijelova tijela i da je najbolji lijek za upalne bolesti. Prema ayurvedi, naša koža bukvalno “upija” ghee. Tijekom masaže apsorbira se oko 60% ghee-a, koje kroz pore putuje do svih tkiva organizma.
Kako napraviti ghee?
Napraviti ghee je lako. Potreban vam je lonac od nehrđajućeg čelika s debelim dnom zapremnine 5 L i 1-2 kg neslanog maslaca (najbolji je domaći). Za prvi put uzmite manju količinu maslaca (pola kile). Kada se uvježbate, možete pripravljati i veće količine.
- Stavite maslac u posudu i zagrijavajte ga na laganoj vatri sve dok se sav maslac ne otopi.
- Sada možete pojačati vatru. Kada maslac zakuha, opet smanjite vatru na minimum.
- Pustite maslac da se kuha na laganoj vatri i s vremena na vrijeme žlicom uklanjajte bijelu pjenu koja se skuplja na površini. Ne trebate miješati maslac.
- Nakon 40-50 min. maslac će postati u potpunosti proziran. Osjetit ćete fini miris, a na dnu posudu vidjet ćete karameliziranu smeđu mliječnu mast.
- Ugasite vatru i pustite da se malo ohladi.
- Procijedite ga kroz gazu ili kuhinjsku krpu u staklenku. Kada se u potpunosti ohladi, staklenku dobro zatvorite.
- Kada se ohladi, trebao bi biti zgusnut i imati lijepu žutu boju.
- Možete ga čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja je neograničen.
Kod pripreme jela koristite ga isto kao što koristite maslac, margarin ili ulje: za pohanje, pečenje, dinstanje i začinjanje jela. Pogodan je i za duboko prženje.
Pogled iz 21. stoljeća
U naše vrijeme mnogi smatraju da je ghee nezdrav zbog toga što sadrži puno zasićenih masti koje povećavaju kolesterol. Međutim, teorija o nezdravim zasićenim mastima koja sada prevladava u svijetu nutricionizma, nije točna.
Čovječanstvo već dugi niz stoljeća ovisi o zasićenim mastima koje hrane tijelo i promiču dobro zdravlje. Zasićeni masti snižavaju rizik od bolesti srca, smanjuju razinu štetnog kolesterola, sprječavaju osteoporozu, jačaju imunološki sustav, hrane mozak i živčani sustav, reguliraju rad hormona.
Ali važno je odabrati prirodne zasićene masti poput pravog maslaca, a ne margarina. Potrebno je izbjegavati hidrogenizirana ulja i visoko prerađene masti. Dokazano je da upravo oni uzrokuju bolesti srca, rak i visoki kolesterol.
Znanstvena istraživanja potvrdila su da ne povećava, nego smanjuje razinu štetnog kolesterola u krvi.