Dijagnosticiran vam je dijabetes tipa 2 ili ste pak saznali da imate predijabetes? Dobra je vijest ta da kronično oboljenje koje trenutno imate nije neizlječivo – upravo suprotno.
No, isto tako, trebali biste preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje i prihvatiti činjenicu da ta bolest nije nastala preko noći – ona se razvijala godinama.
Možda ste imali određene simptome poput umora, abdominalne debljine, bolnih zglobova i slično, ali im niste pridavali važnost. Razmislite o hrani koju ste konzumirali. Jesu li to bile procesirane namirnice bogate rafiniranim ugljikohidratima i šećerom? Jeste li usto puno bili pod stresom i patili od nesanice?
Treba djelovati na uzrok, a ne samo na simptome
Britanski liječnik dr. Rangan Chatterjee kaže da obilje ugljikohidrata i šećera u kombinaciji sa stresom i nesanicom jako podižu razine glukoze u krvi te dovode do inzulinske rezistencije i dijabetesa.
Umjesto da posežete za lijekovima (koji samo djeluju na simptome, a ne uklanjanju uzrok), dijabetes možete izliječiti promjenom prehrane, tvrdi dr. Chatterjee, koji svojim pacijentima, vjerovali ili ne, savjetuje upravo to. A rezultati koje je postigao na taj način su odlični.
Brojni njegovi pacijenti koji su bolovali od dijabetesa više nemaju tu bolest – zahvaljujući pravilnom režimu prehrane. Čak i ako uzimate lijekove, a pritom i dalje konzumirate nezdravu prehranu bogatu šećerom i ugljikohidratima, vi samo dolijevate ulje na vatru, kaže dr. Chatterjee.
Epidemija šećerne bolesti
Dijabetes tipa 2 je bolest kronično povišenih razina šećera u krvi koja danas poprima razmjere prave epidemije. No mnogi ne znaju da se lijekovima ta bolest samo drži pod kontrolom i ništa više od toga.
Dr. Chatterjee kaže da je dijabetes izlječiva bolest, koja se može prevenirati, odnosno spriječiti. Upravo zbog toga zaprepašćuje činjenica da od šećerne bolesti i dalje obolijeva toliki broj ljudi, i to sve veći broj djece!
Tužna je vijest ta da stanje predijabetesa, kod kojeg je razina glukoze u krvi između 5,6 i 6,9 nmol/l, ima oko 40 posto mladih i više od 50 posto starijih osoba. Imate li predijabetes, važno je da odmah uvedete ključne životne i prehrambene promjene, jer u manje od deset godina mogli biste zaista dobiti dijagnozu dijabetesa tipa 2 (razina glukoze u krvi u tom slučaju je viša od 7 nmol/l natašte).
Kako dolazi do otpornosti na inzulin?
Sigurno ste čuli za pojam „inzulinska rezistencija“, koji se često spominje kad je riječ o dijabetesu. Kako uopće dolazi do otpornosti na inzulin? Nakon konzumacije velikih količina rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog kruha, tjestenine, kolača u vašu krv dolaze velike količine šećera.
Zbog tog viška šećera vaše tijelo pojačano luči hormon inzulin i njegove razine ostaju povišene tijekom duljeg perioda. U tom slučaju vašim je stanicama potrebno sve više tog hormona kako bi obavile istu radnju i one postaju otporne na učinke inzulina.
Dr. Chatterjee stanje dijabetesa uspoređuje s alkoholizmom: kao što je alkoholičarima uvijek potrebna sve veća doza alkohola kako bi osjetili opijenost tako je i kod dijabetičara uvijek potrebna sve veća doza hormona inzulina kako bi se hrana pretvarala u energiju. I, baš kao što je to slučaj s alkoholom, velike količine inzulina u vašoj krvi djeluju toksično na vaš organizam.
Intolerancija na ugljikohidrate
Dr. Chatterjee kaže kako ne vjeruje da postoji jedna savršena dijeta za sve ljude, no svaki dijabetičar treba jako paziti na to koju hranu unosi jer mu to može pomoći da ozdravi, i to bez lijekova. Ovaj liječnik dijabetes naziva „intolerancijom na ugljikohidrate“ jer upravo (rafinirane) ugljikohidrate smatra jako problematičnima.
Usto naglašava kako hrana bogata zdravim masnoćama, poput omega-3 masnih kiselina, održava razine inzulina u krvi normalnima. Stoga, želite li sniziti razine inzulina, ugljikohidrate (čak i one zdrave) izbacite iz prehrane i zamijenite ih zdravim masnoćama!
Napomena: ovi savjeti odnose se isključivo na osobe koje imaju predijabetes ili dijabetes i one koje imaju abdominalnu debljinu pa im prijeti veći rizik od dobivanja dijabetesa.
11 savjeta koji mogu pomoći u liječenju dijabetesa
Imate li predijabetes ili vam je već dijagnosticiran dijabetes tipa 2, evo što vam savjetuje dr. Chatterjee želite li trenutačno početi mijenjati zdravstveno stanje iz bolesnog prema zdravom.
1. Izbacite iz prehrane ugljikohidrate jer oni podižu razine inzulina
To se odnosi i na cjelovite ili punozrnate žitarice koje također podižu inzulin (kruh, riža, tjestenina…). Također, izbjegavajte voće koje sadrži puno ugljikohidrata te jedite ono s niskim razinama ugljikohidrata, poput rabarbare, bobičastog voća, bresaka, borovnica, kupina… Što se tiče neškrobnog povrća, poput brokule, cvjetače i kupusa, njega možete jesti u neograničenim količinama.
2. Nikad nemojte zašećerivati jela
S obzirom na to da je vaš organizam već opterećen probavljanjem viška šećera i ugljikohidrata, barem kratkoročno izbacite svaki oblik dodanog šećera.
3. Nemojte konzumirati napitke s dodatkom šećera
Umjesto njih možete piti vodu i nezaslađene čajeve te povremeno kavu.
4. Prigrlite zdrave masnoće
Nema razloga da izbjegavate, primjerice, avokado, maslinovo ulje, orašaste plodove, poput badema… Ako se bojite da ćete se zbog ovih masnoća udebljati, nemate razloga za brigu. Istraživanja su, naime, pokazala da osobe koje jedu ovakve masnoće brže gube kilograme od onih koji konzumiraju tzv. složene ugljikohidrate.
5. Ne opterećujte se brojenjem kalorija
Umjesto da brojite kalorije koje ste unijeli tijekom svakog obroka, radije pazite na to da unosite samo zdravu i kvalitetnu hranu u organizam.
6. Nahranite ne samo sebe nego i dobre bakterije u crijevima
U vašim crijevima živi golemi broj dobrih bakterija o kojima ovisi vaše cjelokupno zdravlje. Brojne su studije otkrile da je dijabetes usko povezan i sa zdravljem crijevne mikroflore. Kako biste nahranili dobre bakterije, pojedite na dan barem 5 porcija raznobojnog i raznovrsnog povrća. Povrće sadrži neprobavljiva, topiva i netopiva vlakna, koja su najbolja hrana za dobre bakterije.
7. Svaki dan izvodite jednostavne 5-minutne vježbe
To može biti prije doručka, ručka ili večere, kad god vam najviše odgovara. Koliko je vježbanje korisno za zdrave osobe, onima oboljelima od dijabetesa još je potrebnije.
8. Zdrave grickalice
Volite li između obroka nešto grickati, uvijek nosite sa sobom snack koji sadrži zdrave masnoće, poput maslina, humusa, lanenih sjemenki, badema i drugog orašastog voća. Jedete li često kekse koji su puni šećera, vaše će razine šećera u krvi „podivljati“, a usto ćete brzo nakon toga ogladnjeti. No, grickate li umjesto toga orašaste plodove, dugo ćete ostati siti, a razine šećera ostat će normalne.
9. U svoju prehranu uključite više zdravih proteina i više zdravih masnoća
Konzumirajte grah, slanutak, leću, amarant i kvinoju, koji su bogati proteinima. To će vam pomoći da stabilizirate razine šećera u krvi i da dulje ostanete siti pa nećete doći u napast da posegnete za nekim desertom prepunim šećera.
10. Uvijek jedite za kuhinjskim stolom (i polako)
Koliko god vam se ovo činilo nevažnim, zaista jest važno. Naime, jedete li ispred TV-a ili za računalom, velika je vjerojatnost da nećete ni obraćati pažnju na to što i koliko jedete. Stoga, uvijek jedite u miru i za stolom.
11. Povremeno uvedite i post
Post je oblik čišćenja organizma koji vam može pomoći da snizite kronično povišene razine inzulina u krvi. Tijekom požete konzumirati povrtne sokove ili samo piti vodu.
Autorica: Snježana Horvat
Živjeti s predijabetesom – sami vratite tijelo u balans
Post – za zdravlje i detoksikaciju