Svi volimo koristiti začine u kuhinji. Svatko od nas ima svoje najdraže i koristi neke svoje jedinstvene kombinacije koje jelima daju ono nešto posebno. No, znate li da se među vašim omiljenim začinima skrivaju i moćni saveznici zdravlja? U ovo vrijeme kada iza ugla vrebaju gripe i prehlade saznajte kako se možete protiv njih uspješno boriti bez da izađete iz vlastite kuhinje! Ima ih mnogo, a ovdje navodimo naših top pet.
Kad biste birali samo jedan začin za cjelokupno zdravlje organizma i dugovječnost, kurkuma bi bila odličan izbor.
Kopar
Anethum graveolens, uobičajeno poznat kao kopar, već se tisućama godina koristi i u kuhanju i u ljekovite svrhe. Kopar ima vrlo aromatičan i specifičan miris i okus koji volimo. I lišće i sjemenke su dokazano ljekoviti.
Većina ljekovitih svojstava kopra dolazi iz spojeva monoterpena, minerala, određenih aminokiselina i flavonoida. Sadrži značajnu količinu vitamina A i C, folata, željeza i mangana u tragovima.
Sjeme kopra se smatralo čudesnim lijekom protiv kolika kod beba, stekavši naslov “tajna britanskih dadilja”.
Kopar je naveliko istraživan zbog svog antimikrobnog djelovanja. Čudesan je prirodni antibiotik koji snažno djeluje protiv skupine brzorastućih mikobakterija te protiv enterobakterija, kao što su E. coli, salmonela, staphylococcus aureus te Candidu albicans i plijesan Aspergillus niger.
U današnje vrijeme kad je sve više prisutna otpornost na antibiotike zbog neselektivne ili nepravilne uporabe, ovo prirodno sredstvo je itekako dobro došlo.
P.S. Kopar pomaže i u smanjenju menstrualnih grčeva.
Divlji origano
Divlji origano ima vrlo moćno antibakterijsko i protuupalno djelovanje, zbog čega je poznat i koristi se diljem svijeta. Glavni aktivni sastojak origana je Carvacrol, koji je učinkovit protiv štetnih bakterija, gljivica, kvasca, parazita i nekih virusa. Neki od njih su Candida albicans, Staphylococcus, E.Coli, Samonella i Campylobacter.
Origano je odličan izvor vitamina A, C, E i K, a od minerala sadrži kalcij, magnezij, cink, željezo, kalij, bakar, bor i mangan.
Zahvaljujući antioksidansima, timolu i ružmarinskoj kiselini, jača imunitet i štiti stanice od utjecaja slobodnih radikala, te ima antikancerogeno djelovanje. Sprječava začepljenje krvnih žila i čuva zdravlje srca te štiti stanice od oštećenja. Jača vid.
Karvakrol ima sposobnost regenerirati jetru te štiti od dijabetesa i potiče detoksikaciju organizma.
Zahvaljujući svojim antivirusnim svojstvima, Origano je moćan lijek koji se oduvijek koristio kod prehlada i gripa, za ublažavanje grlobolje, kod sinusitisa, kao sredstvo za širenje bronhija te iskašljavanje. Inhaliranje čajem od origana pomoći će kod astme, a pročistit će i nosne kanale i sinuse.
Od origana se dobiva moćno eterično ulje, a najljekovitije je upravo ono “divljeg mediteranskog origana“. Par ovog kapi ulja dodajte u difuzor. To će uništiti bakcile u prostoru u kojem boravite i dezinficirati ga te spriječiti zaraze i ubrzati iscjeljenje.
Bosiljak
Ime bosiljak dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, budući da su ga još stari Grci smatrali kraljem začina. Bosiljak je neizostavan začin u talijanskoj kuhinji, a njegov spektar ljekovitog djelovanja zaista je zaslužio kraljevski naziv.
Blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje. Osim na tijelo, djeluje i na um i emocije te smanjuje razine stresa u tijelu. Preporuča se žvakati barem 12 listova bosiljka dnevno. Bosiljak je odličan i za probavni sustav. Otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažava grčeve, a koristi se i kod nadutosti, vjetrova, mučnine i zatvora.
Odličan je saveznik i u borbi protiv gripa i prehlada. Ima antibakterijska svojstva, snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade i gripe, kao što su peckanje i grebanje u grlu i podražaj na kašalj. Zahvaljujući vitaminu C, eugenolu i kamfenu, otvara dišne puteve i pomaže kod astme i bronhitisa. Kako biste izliječi upaljeno grlo, grgljajte čaj od bosiljka. Žvakanje listova pomaže i kod upala desni i raznih infekcija, a uklanja i neugodan zadah.
Bosiljak se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje razinu kolesterola, rizik od srčanog udara i drugih bolesti srca. Jača bubrege i liječi upalu mokraćnog mjehura. Pomaže i kod upala jajnika i maternice te kod neredovitih menstruacija. Listovi bosiljka sadrže i fitonutrijente i antioksidanse koji štite stanice DNA od oštećenja, npr. od EMF zračenja. Sadrži moćna antikancerogena svojstva, sprječava rast karcinoma i pomaže u liječenju brojnih vrsta raka. Pomaže i kod prestanka pušenja. Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom.
Savjetujemo da ga uvrstite u kolekciju svojih najdražih začina jer ne samo da će obogatiti jelovnik, već će vas održavati zdravima. Da i ne spominjemo da će cijela kuća zamirisati po primorskom vrtu.
Kajenski papar
Kajenski papar svojim vatrenim okusom daje extra kick jelima, no ima i ogromne dobrobiti po zdravlje. Glavni aktivni sastojak kajenskog papra je kapsaicin, koji ima snažno antikancerogeno djelovanje, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka pluća, prostate i gušterače. Sadrži vitamin A, C, E, vitamine B kompleksa, beta karoten, kalcij i kalij.
Kajenski papar je odličan saveznik u mršavljenju jer ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Također, poboljšava zdravlje i rad probavnog sustava, uklanja grčeve, nadutost, žgaravice. Pomaže i kod dijabetesa tipa 2. Ima antivirusno, antigljivično i antibakterijsko djelovanje. Vrlo djelotvorno odčepljuje začepljen nos i sinuse. U tu svrhu ga jednostavno dodajte hrani koju jedete. Odličan je prirodni lijek protiv bolova. Upravo ga zato sadrže razne kreme protiv bolnih mišića i artritisa.
Ovaj vrući začin jača cirkulaciju i poboljšava kardiovaskularno zdravlje, pomaže kod ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, masne jetre i angine te nam pruža dugoročno zdravlje.
Zato svakodnevno uz jelo pojedite malo ovog čarobnog začina.
Kurkuma
Kad biste odabrali samo jedan začin za cjelokupno zdravlje organizma i dugovječnost, kurkuma bi bila odličan izbor. Ovaj aromatičan začin Bliskog Istoka i Južne Azije već se stoljećima koristi u ljekovite svrhe, a danas je popularan diljem svijeta. Objavljeno je više od 1000 znanstvenih članaka koji govore o njenom djelovanju na zdravlje.
Kurkuma sadrži kurkumin koji ima moćno antivirusno, antibakterijsko i antigljivično svojstvo. Također, smanjuje kronične upale u tijelu te tako sprječava nastanak niza bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest, artritis, rak, dijabetes i srčane bolesti. Ima antioksidacijsko svojstvo te sprječava pojavu prijevremenih znakova starenja i povećava dugovječnost. Pomaže u prevenciji raka i sprječava njegovo širenje. Djeluje direktno na kancerogene stanice.
Kurkuma je i bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, vlakana i kalija.
Jača imunitet i djeluje preventivno protiv gripa i prehlada, a koristi se i u njihovom liječenju. Zaustavlja curenje nosa, smanjuje upalu grla i ubrzava ozdravljenje. Uspješno regulira kolesterol, sprječava grušanje krvi, štiti jetru i potiče njen bolji rad. Kurkuma obnavlja crijevnu floru, jača probavu, smanjuje nadutost, pomaže kod proljeva, pa čak i kod Chronove bolesti. Također, jača zdravlje i funkciju mozga te smanjuje depresiju.
Može se uzimati preventivno svaki dan kao dodatak hrani, stavljati u smoothie, u jutarnji napitak ili jednostavno dodati u čašu vode. Kod nas je kurkuma bila potpuno nepoznata do kasnih godina 20. stoljeća.
Velik broj osoba odlučuje se konzumirati isključivo suplemente kurkumina, umjesto kurkume. No, kurkumin nije jedini aktivni sastojak u kurkumi, stoga je uvijek bolji izbor konzumirati kurkumu umjesto samog kurkumina. Kurkuma se pokazala djelotvornijom od protuupalnih lijekova. Pospješuje detoksikaciju i podržava obje faze detoksikacije jetre. Uzimajte je s malo papra ili kokosovog ulja.