Blagdani bez laktoze + RECEPT

Mirisi kolača, finih zalogaja šire se posvuda. No vi u njima ne možete u potpunosti uživati. Zašto? Intolerancija na laktozu! Ne očajavajte, potražili smo slasne recepte bez laktoze u kojima ćete istinski uživati.

Osjetljivost na laktozu

Osjetljivost na laktozu je nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze, zbog čega nastaju crijevni problemi, poput napuhnutosti, plinova, proljeva i sl. Osobe osjetljive na laktozu moraju iz svog jelovnika izbaciti doslovno sve mliječne proizvode.

Iako se ponekad čini da je zato njihova prehrana dosta osiromašena, to zaista nije tako. I sami vegani, koji ne jedu nikakve proizvode životinjskog podrijetla, što uključuje i one mliječne, znaju koliko takav jelovnik može biti bogat i raznovrstan.

Osim toga, industrijski mliječni proizvodi nisu nimalo zdravi pa je to i dodatni razlog da ih eliminirate iz svoje prehrane i uživate u nekim biljnim zamjenama za kravlje mlijeko.

Osobe osjetljive na laktozu moraju iz svog jelovnika izbaciti doslovno sve mliječne proizvode.

1. Kus-kus s jabukama i cimetom – za idealan početak dana bez laktoze

Sastojci:
  • 2 šalice soka od jabuke
  • ¼ šalice narezanih sušenih jabuka
  • ¼ šalice grožđica
  • 2 žličice cejlonskog cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 šalica instant kus-kusa
  • ¼ badema u listićima (po želji za ukrašavanje)
Priprema:

1. Stavite sok od jabuka, sušene jabuke, grožđice, cimet i sol u lonac pa zakuhajte.

2. Umiješajte kus-kus, poklopite pa maknite s vatre. Ostavite da odstoji 5 minuta.

3. Maknite poklopac te razrahlite kus-kus vilicom. Po želji, pospite listićima badema.

 

2. Veganski rižoto sa smeđim šampinjonima – prijedlog za ručak bez laktoze

Sastojci:
  • 250 g arborio riže
  • 170 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 srednja luka
  • 250 g smeđih šampinjona
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog timijana
  • soli i papra po želji
  • maslinovo ulje
Priprema:

1. U manji lonac ulijte povrtni temeljac pa ga stavite na laganu vatru. Dodajte polovicu količine vina te sušeno začinsko bilje pa dobro izmiješajte.

2. U wok ili veliki lonac ulijte maslinovo ulje, dodajte narezane gljive, narezani luk i češnjak te preostalu polovicu vina. Kuhajte dok luk malo ne omekša.

3. Dodajte rižu pa kuhajte nekoliko minuta dok se riža malo ne kristalizira.

4. Malo-pomalo dodajte mješavinu temeljca i začina te neprestano miješajte sve dok riža potpuno ne upije tekućinu. Nastavite miješati sve dok riža ne postane gusta i kremasta.

5.  Poslužite sa sezonskom salatom po izboru.

 

3.  Dal od žute leće – prijedlog za ručak bez laktoze

Sastojci:
  • 2 žlice repičina ulja
  • 2 žličice sjemenki kumina
  • 1-2 žličice crvene paprike ili kajenskog papra
  • 1 srednji luk, narezan
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica soli
  • 1,5 šalica žute leće, oprane
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 1 žličica kurkume u prahu
Priprema:

1. U loncu zagrijte repičino ulje ne srednjoj vatri. Dodajte sjemenke kumina i crvenu papriku ili kajenski papar pa malo propirjajte. Zatim dodajte i luk, češnjak i sol pa još malo propirjajte.

2. Dodajte leću, povrtni temeljac, 2 šalice vode i kurkumu. Poklopite pa ostavite da se lagano kuha oko 25 minuta ili dok se tekućina ne upije.

Napomena: u ovom receptu možete koristiti i smeđu ili zelenu leću, samo malo produljite trajanje kuhanja za 10-15 minuta.

 

4. Sirovi cheesecake od makadamija i indijskih oraščića – savršeni desert bez laktoze

Sastojci:
  • 2 šalice makadamija oraščića
  • 1,5 šalica indijskih oraščića
  • 1/5 šalice datulja bez koštica
  • ¼ šalice sušenog kokosa ili kokosa u listićima
  • 6 žlica kokosova ulja, rastopljenog
  • ¼ šalice soka od limete
  • ¼ šalice agavina sirupa
  • ½ mahune vanilije
  • 3 šalice bobičastog voća (borovnica, malina…)
Priprema:

1. U dvije zasebne zdjele potopite makadamija i indijske oraščiće u hladnu vodu. Ostavite ih da se namaču 4 sata, zatim operite, procijedite i stavite na stranu.

2. Ubacite makadamija oraščiće i datulje u multipraktik pa propulsirajte do grublje teksture.

3. Na dno kalupa za pite rasporedite listiće kokosa. Preko toga utisnite smjesu od makadamije i datulja kako biste dobili koru.

4. U multipraktik stavite indijske oraščiće, kokosovo ulje, sok od limete, agavin sirup i 6 žlica vode. Ostružite srž iz mahune vanilije, dodajte u multipraktik pa izmiksajte tako da dobijete glatku teksturu. Smjesom nadjenite koru od makadamije u kalupu.

5. Prebacite u zamrzivač na 1-2 sata kako bi se torta dodatno stisla. Zatim je malo odmrznite u hladnjaku pa je narežite i svaku krišku pospite bobičastim voćem. Ostatak torte vratite u hladnjak.

 

Glikemijski indeks namirnica

Heljda – ukusna, zdrava i ljekovita + RECEPTI

Leća sa seitanom i zelenim lisnatim povrćem

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads