Mirisi kolača, finih zalogaja šire se posvuda. No vi u njima ne možete u potpunosti uživati. Zašto? Intolerancija na laktozu! Ne očajavajte, potražili smo slasne recepte bez laktoze u kojima ćete istinski uživati.
Osjetljivost na laktozu
Osjetljivost na laktozu je nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze, zbog čega nastaju crijevni problemi, poput napuhnutosti, plinova, proljeva i sl. Osobe osjetljive na laktozu moraju iz svog jelovnika izbaciti doslovno sve mliječne proizvode.
Iako se ponekad čini da je zato njihova prehrana dosta osiromašena, to zaista nije tako. I sami vegani, koji ne jedu nikakve proizvode životinjskog podrijetla, što uključuje i one mliječne, znaju koliko takav jelovnik može biti bogat i raznovrstan.
Osim toga, industrijski mliječni proizvodi nisu nimalo zdravi pa je to i dodatni razlog da ih eliminirate iz svoje prehrane i uživate u nekim biljnim zamjenama za kravlje mlijeko.
Osobe osjetljive na laktozu moraju iz svog jelovnika izbaciti doslovno sve mliječne proizvode.
1. Kus-kus s jabukama i cimetom – za idealan početak dana bez laktoze
Sastojci:
- 2 šalice soka od jabuke
- ¼ šalice narezanih sušenih jabuka
- ¼ šalice grožđica
- 2 žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- 1 šalica instant kus-kusa
- ¼ badema u listićima (po želji za ukrašavanje)
Priprema:
1. Stavite sok od jabuka, sušene jabuke, grožđice, cimet i sol u lonac pa zakuhajte.
2. Umiješajte kus-kus, poklopite pa maknite s vatre. Ostavite da odstoji 5 minuta.
3. Maknite poklopac te razrahlite kus-kus vilicom. Po želji, pospite listićima badema.
2. Veganski rižoto sa smeđim šampinjonima – prijedlog za ručak bez laktoze
Sastojci:
- 250 g arborio riže
- 170 ml povrtnog temeljca
- 250 ml suhog bijelog vina
- 1 češanj češnjaka
- 2 srednja luka
- 250 g smeđih šampinjona
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog timijana
- soli i papra po želji
- maslinovo ulje
Priprema:
1. U manji lonac ulijte povrtni temeljac pa ga stavite na laganu vatru. Dodajte polovicu količine vina te sušeno začinsko bilje pa dobro izmiješajte.
2. U wok ili veliki lonac ulijte maslinovo ulje, dodajte narezane gljive, narezani luk i češnjak te preostalu polovicu vina. Kuhajte dok luk malo ne omekša.
3. Dodajte rižu pa kuhajte nekoliko minuta dok se riža malo ne kristalizira.
4. Malo-pomalo dodajte mješavinu temeljca i začina te neprestano miješajte sve dok riža potpuno ne upije tekućinu. Nastavite miješati sve dok riža ne postane gusta i kremasta.
5. Poslužite sa sezonskom salatom po izboru.
3. Dal od žute leće – prijedlog za ručak bez laktoze
Sastojci:
- 2 žlice repičina ulja
- 2 žličice sjemenki kumina
- 1-2 žličice crvene paprike ili kajenskog papra
- 1 srednji luk, narezan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica soli
- 1,5 šalica žute leće, oprane
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 žličica kurkume u prahu
Priprema:
1. U loncu zagrijte repičino ulje ne srednjoj vatri. Dodajte sjemenke kumina i crvenu papriku ili kajenski papar pa malo propirjajte. Zatim dodajte i luk, češnjak i sol pa još malo propirjajte.
2. Dodajte leću, povrtni temeljac, 2 šalice vode i kurkumu. Poklopite pa ostavite da se lagano kuha oko 25 minuta ili dok se tekućina ne upije.
Napomena: u ovom receptu možete koristiti i smeđu ili zelenu leću, samo malo produljite trajanje kuhanja za 10-15 minuta.
4. Sirovi cheesecake od makadamija i indijskih oraščića – savršeni desert bez laktoze
Sastojci:
- 2 šalice makadamija oraščića
- 1,5 šalica indijskih oraščića
- 1/5 šalice datulja bez koštica
- ¼ šalice sušenog kokosa ili kokosa u listićima
- 6 žlica kokosova ulja, rastopljenog
- ¼ šalice soka od limete
- ¼ šalice agavina sirupa
- ½ mahune vanilije
- 3 šalice bobičastog voća (borovnica, malina…)
Priprema:
1. U dvije zasebne zdjele potopite makadamija i indijske oraščiće u hladnu vodu. Ostavite ih da se namaču 4 sata, zatim operite, procijedite i stavite na stranu.
2. Ubacite makadamija oraščiće i datulje u multipraktik pa propulsirajte do grublje teksture.
3. Na dno kalupa za pite rasporedite listiće kokosa. Preko toga utisnite smjesu od makadamije i datulja kako biste dobili koru.
4. U multipraktik stavite indijske oraščiće, kokosovo ulje, sok od limete, agavin sirup i 6 žlica vode. Ostružite srž iz mahune vanilije, dodajte u multipraktik pa izmiksajte tako da dobijete glatku teksturu. Smjesom nadjenite koru od makadamije u kalupu.
5. Prebacite u zamrzivač na 1-2 sata kako bi se torta dodatno stisla. Zatim je malo odmrznite u hladnjaku pa je narežite i svaku krišku pospite bobičastim voćem. Ostatak torte vratite u hladnjak.
Heljda – ukusna, zdrava i ljekovita + RECEPTI
Leća sa seitanom i zelenim lisnatim povrćem