Grejp ili grejpfrut (Citrus x Paradisi) je agrum iz obitelji Rutaceae. Grejp je hibrid, odnosno rezultat križanja slatke naranče (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maxima). Potječe s Barbadosa, gdje je bio poznat kao “zabranjeno voće”. Početkom 19. stoljeća prve sadnice donesene su na Floridu gdje je nastavljen njegov intenzivan uzgoj koji se ubrzo proširio i na druga područja SAD-a. Florida je do danas ostala jedan od najvećih proizvođač ovog voća u SAD-u, dok se u ostatku svijeta uzgaja u Kini, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.
Tri vrste grejpa
Drvo grejpa je zimzeleno, a može narasti i do šest metara u visinu. Idealni uvjeti za njegov bujan rast i obilan plod su topla klima i umjerena vlaga. Krase ga duguljasti, široki, kožasti listovi i plodovi čiji promjer se kreće oko 15 cm.
Vrste grejpa su bijeli (bijelo-žuti), crveni ili ružičasti. Utvrđeno je da su crveni i rozi grejp nutritivno bogatiji od bijelog te da sadrže veće količine bioaktivnih spojeva i imaju značajno veći antioksidacijski potencijal. Također, crveni grejp je nešto slađi te je stoga savršen izbor za djecu, koja najčešće odbijaju konzumaciju grejpa zbog njegovog gorkastog okusa.
Bogatstvo nutritivnih sastojaka
Grejp je izvrstan izvor vitamina C, zbog kojeg nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta. Osim toga, ovaj vitamin brine o zdravlju srca te pomaže u liječenju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je neophodan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju. Nije naodmet spomenuti da je vitamin A nezamjenjivi sastojak kozmetičkih proizvoda za smanjenje bora i njegu kože.
Osim spomenutih, grejp sadrži još i vitamine D, B, K i E kao i minerale; fosfor, cink, kalcij, magnezij i željezo. Bioflavonoidi prisutni u grejpu pomažu u obnovi oštećenih kapilara i vena. Osim što su snažni antioksidansi, prema nekim istraživanjima imaju i snažno antitrombotičko djelovanje.
Grejp obiluje folnom kiselinom koja je prije svega neophodna u trudnoći jer osigurava pravilan razvoj fetusa. Pripisuju joj se i razne druge važne funkcije – čuva mozak, srce i krvne žile, otklanja umor, nervozu i razdražljivost, ublažava depresiju, sprečava osteoporozu i Parkinsonovu bolest te štiti od mnogih vrsta tumora.
Zdravstvene dobrobiti grejpa
Mnoga istraživanja potvrđuju da grejp blagotvorno djeluje na zdravlje.Časopisi British Journal of Nutrition i Journal of Nutritional Biochemistry objavili su nekoliko studija koje svjedoče o njegovim pozitivnim učincima. Osobito je naglašena njegova snažna djelotvornost u suzbijanju tumora prostate, bubrežnih kamenaca, bolesti jetre, ali i mnogih drugih poremećaja i tegoba.
Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je neophodan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju.
Ubrzava metabolizam
Grejp sadrži mnogo vode te se stoga ubraja u jednu od namirnica idealnih za aktivaciju i ubrzanje metabolizma, pri čemu istovremeno osigurava organizmu velike količine energije.
Ujedno, eliminira štetne spojeve iz organizma. Redovito uzimanje grejpa dokazano sprječava i ublažava zatvor kao i mnoge druge probavne smetnje.
Sprečava pojavu bubrežnih cisti i kamenaca
Londonski znanstvenici su utvrdili da fitokemikalije naringenini prisutne u plodu grejpa imaju značajnu ulogu u prevenciji bubrežnih cista. Studija objavljena u British Journal of Nutrition potvrdila je da redovita konzumacija soka od grejpa znatno smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.
Pomaže kod dijabetesa tipa 2
Kanadski znanstvenici utvrdili su da grejp pomaže regulirati razinu inzulina i koncentraciju glukoze u krvi. Tako u znatnoj mjeri pomaže kod dijabetesa tipa 2 te je preporučen za konzumaciju svima koji imaju problema s nestabilnim razinama šećera u krvi.
Štiti od ateroskleroze
Vitamin C, obilato prisutan u plodu grejpa, blagotvorno djeluje na arterije, ojačava ih i čini elastičnijima. Grejp je bogat i prirodnim vlaknima, osobito pektinom. On je od velike koristi jer suzbija nakupljanje plaka na krvnim žilama i tako održava njihovo zdravlje.
Potpomaže mršavljenju
Osim što stimulira metaboličke procese, grejp zahvaljujući kaliju i enzimima u svom sastavu u značajnoj mjeri potiče sagorijevanje masnoća. Uz to grejp ima nisku kalorijsku vrijednost – u jednom plodu ima svega 70-80 kalorija!
Dokazano je da ulje ploda grejpa luči poseban miris koji suzbija želju za hranom, što ovo voće čini savršenim oružjem u borbi protiv suvišnih kilograma. Stoga, planirate li dijetu obavezno si osigurajte dovoljne zalihe ovog voća.
Studija Sveučilišta Vanderbilt u Tennesseeju iz 2011. godine objavila je rezultate istraživanja učinaka grejpa na gubitak tjelesne težine. Provedeno istraživanje je pokazalo da su sudionici izgubili oko 7,1% tjelesne težine nakon 12 tjedana dijete koja je uključivala sok od grejpa. Potvrđeno je da je njegov učinak još snažniji ako se konzumira prije obroka.
Njeguje kožu i štiti od starenja
Grejp stimulira proizvodnju kolagena i tako poboljšava izgled kože, kose i noktiju. Vitamin A, kojim grejp obiluje, poznat je i kao čuvar vida te odlična pomoć kod mnogih vrsta kožnih poremećaja poput akni, ekcema, psorijaze, rana, opeklina.
Također pospješuje zacjeljivanje i pomaže u smanjenju ožiljaka. Vitamin C sadržan u njegovim plodovima pozitivno djeluje na kosti i zube. Antioksidativna svojstva fitonutrijenata i flavonoida prisutnih u grejpu održavaju mladolik izgled te u značajnoj mjeri pomažu u suzbijanju bora i ostalih znakova starenja.
Štiti od tumora
Jedan od sastojaka zahvaljujući kojemu se grejp svrstava u velike borce protiv tumora je limonin. Ujedno, bogat je likopenima. Prema nekim istraživanjima, ova dva sastojaka vrlo su dobri zaštitnici od karcinoma. Dokazano je da pomažu u prevenciji karcinoma prostate, dojke, vrata maternice, pluća, crijeva, ždrijela i jednjaka.
Naringenini također imaju značajan utjecaj na prevenciju tumora kao i na suzbijanje rasta tumorskih stanica. Dodatna snaga je njegova sposobnost lake apsorpcije u krvotok te produljeno zadržavanje u krvi, što je od velikog značaja u borbi protiv bolesti.
Istraživanja su potvrdila da ovaj sastojak može prevenirati i usporiti rast mnogih vrsta tumora, poput tumora debelog crijeva, kože, pluća, dojke, usne šupljine i želuca. Sjemenke grejpa koriste se u proizvodnji poznatog ekstrakta sjemenki grejpa – prirodnog sredstva za jačanje imuniteta i borbu protiv gljivica, virusa i bakterija.
Kako iskoristiti grejp u kuhinji
Prilikom kupovine, birajte plodove srednje mekoće i sjajne, napete, zdrave kore. Pravilo glasi: što je plod teži to je sočniji i kvalitetniji. Kao i kod svakog drugog voća, izbjegavajte plodove sa smežuranom korom, mrljama i oštećenjima. Grejp čuvajte na hladnom mjestu oko tjedan dana.
Osim konzumacije svježeg ploda ili iscijeđenog soka, grejp možete iskoristiti kao dodatak raznim salatama od povrća, poput salate od cikorije, matovilca, rikule ili endivije. Savršen je za pripremu voćnih salata u kombinaciji s drugim voćem, poput jagoda, ananasa, mandarina, naranča i grožđa.
Sam ili pak sjedinjen s drugim voćem, idealan je za pripremu marmeladi i džemova. Odličan je za pripremu ukusnih likera i koktela. Uz malo mašte lijepo narezanim kriškama grejpa možete savršeno dekorirati svako jelo.
Ako ga koristite za dobivanje soka, tada je preporučljivo plodove držati na sobnoj temperaturi jer se u tom slučaju iz plodova mogu iscijediti veće količina tekućine. U sok od grejpa možete dodati malo meda što će ga učiniti slađim, a nutritivno još bogatijim.
Koru ploda nemojte bacati već ju iskoristite za čaj koji je odličan za cirkulaciju. Koru kuhajte dvadesetak minuta, procijedite, zasladite po želji i napitak je spreman za konzumaciju.
Energetski napitak od grejpa
Sastojci:
- 350 g oguljenog grejpa
- 2 jabuke
- 1 mala lukovica komorača
- sitno nasjeckan komadić đumbira
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender te dobro izmiksajte. Odmah popijte jer svježe pripremljen napitak ima najveću nutritivnu vrijednost.
Kontraindikacije i nuspojave
Grejp može imati interakcije s lijekovima, na čije djelovanje može negativno utjecati. Poseban oprez potreban je u slučaju terapije antidepresivima, antibioticima, statinima, lijekovima za rak, za regulaciju tlaka i za liječenje erektilne disfunkcije.
Žene koje koriste kontracepcijske pilule, također moraju biti oprezne jer je dokazano da konzumacija grejpa može oslabiti njihovo djelovanje. Ako ste na terapiji lijekovima, prije konzumacije grejpa svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.
Autorica: Melita Horvat