Jednom kad probate kardamom, više nećete moći odoljeti njegovu blago slatkastom i aromatičnom okusu. Zaljubit ćete se u njega na prvi miris! Osim što ćete njegovom konzumacijom nagraditi svoje okusne pupoljke i osvježiti dah, ostvariti ćete i brojne zdravstvene dobrobiti.
Kardamom je začin srodan đumbiru koji se osobito često koristi u južnoj Aziji i Indiji. U ayurvedi se primjenjuje za uravnoteživanje doša, a poznat je po svojim zagrijavajućim svojstvima. Ovaj treći najskuplji začin na svijetu (nakon šafrana i vanilije) postaje nam sve dostupniji i zaista nema razloga da malim prstohvatom svakodnevno ne obogatite svoja omiljena jela i napitke. U nastavku doznajte zašto kardamom zaslužuje počasno mjesto u vašoj kuhinji.
Riznica dragocjenih minerala
Kardamom obiluje zdravim fitonutrijentima, a osobito je bogat manganom. 1 žlica kardamoma opskrbit će vaš organizam s čak 80 posto dnevno preporučene doze mangana! Riječ je o mineralu koji je tijelu potreban za izgradnju čvrstih kostiju i zdravog vezivnog tkiva. Mangan je važan i za rad mozga i živčanog sustava, za metabolizam ugljikohidrata i masnoća, a pomaže i apsorpciji kalcija te regulaciji šećera u krvi.
Osim mangana, kardamom sadrži i niacin, riboflavin, vitamine A i C, kalij, kalcij, natrij, bakar, željezo, magnezij, cink, fosfor… Iznenadit ćete se kad saznate koje su sve dobrobiti ovog začina, koji pomaže i kod dijabetesa, pa čak i karcinoma.
Dobrobiti kardamoma
Po svojim zdravstvenim dobrobitima kardamom je sličan korijandru. Oba začina pomažu kod probavnih tegoba, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Jedan je od pet ayurvedskih začina za dobru probavu. Osim njega moćnu petorku čine još korijandar, kumin, koromač i đumbir.
1. Djeluje kao prirodni osvježivač daha
Učestala pojava lošeg zadaha naziva se halitoza. Dok zapadnjaci protiv zadaha koriste pepermint, ljudi na Istoku žvaču kardamom. To je njihov najbolji prirodni osvježivač daha. Žvačući zelene komuške ovog začina uvelike možete neutralizirati i smanjiti neugodne mirise u usnoj šupljini. Poznato je i da neke gume za žvakanje sadrže kardamom upravo zbog tog učinka.
Istraživanja koja su provedena na Sveučilištu Kurukshetra u Indiji pokazala su djelotvornost ekstrakta kardamoma protiv bakterija u usnoj šupljini kao što je Streptococcus mutans te gljivica kao što je Candida albicans.
2. Smanjuje rizik od karijesa
Osim što ćete uništiti nepoželjne bakterije u usnoj šupljini, žvakanjem komuški kardamoma također ćete očistiti i zube i pritom smanjiti rizik od njihova kvarenja, odnosno karijesa. Budući da je vanjski sloj komuški vlaknast, njime ćete zapravo mehanički očistiti zube.
3. Ima antikancerogena svojstva
Istraživanja su pokazala da kardamom čak djeluje kao prirodni lijek protiv karcinoma. Taj začin može spriječiti pojavu novih formacija i stanica karcinoma. Studije pokazuju da kardamom djeluje i protiv raka kože i protiv raka debelog crijeva.
Fitokemikalije koje su prisutne u kardamomu, poput limonena i cineola, imaju protektivan učinak, odnosno djeluju tako da sprečavaju daljnji razvoj i pojavu novih stanica raka.
4. Pomaže kod dijabetesa
Istraživanja su pokazala da osobe koje boluju od dijabetesa imaju niske razine mangana u krvi. Zahvaljujući obilju mangana, koji uravnotežuje razine šećera u krvi, uvrstite kardamom u svoj jelovnik. Jedna je studija pokazala da su dijabetičari koji imaju više razine mangana zaštićeniji od LDL ili „lošeg“ kolesterola.
5. Poboljšava probavu
Ayurvedska i kineska tradicionalna medicina već tisućljećima znaju za dobrobiti kardamoma kad je riječ o probavnom sustavu. Osim što pridonosi dobroj probavi te sprečava nadutost i grčeve, ovaj moćni začin štiti i od pojave čira na želucu. Djeluje tako i da ublažava osjećaj mučnine, povraćanje i štucanje.
6. Ublažava astmu i druge dišne tegobe
Istraživanja su pokazala da konzumacija kardamoma može pomoći osobama koje pate od dišnih tegoba poput astme ili kratkoće daha. Ovaj začin djeluje tako da širi bronhije te na taj način povećava protok zraka prema plućima te poboljšava disanje kod astmatičara.
7. Snižava krvni tlak
Kardamom čuva zdravlje srca i bubrega i to tako što snižava krvni tlak. U jednom istraživanju osobe koje imaju prvi stupanj hipertenzije uzimale su po 3 grama kardamoma na dan tijekom 12 tjedana. Rezultati su bili odlični. Ne samo da je kardamom smanjio sistolički i dijastolički tlak, nego je i povećao antioksidativni status za čak 90 posto!
Ostale dobrobiti kardamoma:
- ublažava depresiju
- djeluje poput afrodizijaka
- pomaže kod bolesti urinarnog trakta
- potiče detoksikaciju organizma
Kako ga upotrebljavati?
Kardamom u prahu izvrstan je odabir za vruće napitke poput čaja ili kave. Stručnjaci ga preporučuju kao i dodatak kavi, jer neutralizira neke njene štetne učinke. Ovaj začin odličan je dodatak domaćem kruhu, juhama, smoothiejima i „spicy“ jelima. Slaže se i s okusom badema, vanilije, cimeta, đumbira i kokosa. Njegov okus i aroma fino se sljubljuju i s desertima i slatkim jelima, poput pita, kolača, palačinki i pudinga.
A dobra vijest je ta da ga ne morate dodavati u velikim količinama. Dovoljan je samo prstohvat za maksimalan užitak.
Savjet
U trgovinama zdrave prehrane možete nabaviti kardamom u prahu. No, najbolje je kupiti ga u zrnu pa ga usitniti u mužaru. Nemljeveni kardamom dulje ostaje svjež te sadrži više ljekovitih svojstava.
Čaj od koromača, korijandara i kumina za bolju probavu i gubitak kilograma
5 sastojaka za suzbijanje apetita
Mliječni napitak s ashwagandhom za čišćenje i pomlađivanje organizma