Gluten je ljepljiva proteinasta tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi.
Pšenica nije jedini neprijatelj
Gluten je ljepljiva proteinasta tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Pšenica ima najveći udio glutena. No, kako ga sadrže i druge žitarice, potrebno je usredotočiti se na alternativna brašna kao što su ono od kukuruza, heljde i riže. Glutena ima i u piru, bulguru, kus kusu i grizu. Većina pekarskih proizvoda ga sadrži jer ima elastična svojstva i postiže lijepu teksturu daje tijestu punoću.
Nažalost, prisutan je kroz arome i aditive u gotovim umacima, začinima, juhama u vrećici, paštetama, hrenovkama, grickalicama, slatkišima, čokoladama, suhomesnatim proizvodima… Tjestenina je još jedna ugrožavajuća namirnica. Naravno, osim ako nema oznaku da ne sadrži gluten, što znači da je proizvedena od specifičnih vrsta brašna.
Rižini rezanci i krekeri na listi su dozvoljenih namirnica. Ne sadrže ga ni cjelovite žitarice poput kvinoje, smeđe riže i prosa. Bezbrižno možete jesti mahunarke, grašak, leću i kikiriki.
Izbacivanje glutena iz prehrane nije jednostavan zadatak. Srećom, tu misiju olakšavaju razni proizvodi kao što su mješavine brašna za kruh i razne slastice, pa i palačinke, posebno proizvedeni keksi i čokolade, pudinzi, namazi, pahuljice…
Prehrana se treba bazirati na svježem voću i povrću
Bezglutenska prehrana potiče zdrave navike, konzumaciju svježeg voća i povrća te izbjegavanje industrijskih gotovih prehrambenih proizvoda. Svakodnevno pripremanje zdravih obroka od pažljivo odabranih sastojaka može imati pozitivne učinke na zdravlje i izgled. Fokus bi trebao biti na sezonskom voću i povrću, mesu, ribi, jajima, orašastim plodovima….
Izbjegavajte naručivanje hrane i gotova ili polugotova jela. Planirajte jelovnik iz dana u dan, kuhajte i čitajte deklaracije. Svakako provjerite ponudu robnih marki u trgovačkim lancima i trgovinama zdrave hrane jer obuhvaća raznovrsnu i specijaliziranu lepezu proizvoda bez glutena.