Glikemijski indeks namirnica

Glikemijski indeks (GI) ukazuje na to kako neka namirnica nakon konzumacije djeluje na razinu glukoze u krvi i kako utječe na lučenje inzulina. Kao temeljna mjera uzima se glukoza koja ima glikemijski indeks 100 (prema Montignacu 115).

Visoki glikemijski indeks imaju jednostavni ugljikohidrati (glukoza) i namirnice kao što su: med, bijeli šećer, bijeli kruh… Zajedničko im je da brzo ulaze u krvotok, naglo podižu razinu šećera u krvi, izazivaju povećano lučenje hormona inzulina i brzo oslobađanje energije.

Nakon konzumiranja hrane s visokim GI, zbog naglog lučenja velikih količina inzulina, brzo pada razina glukoze u krvi, dolazi do hipoglikemije što dodatno pojačava potrebu za slatkim. Začarani krug se zatvara – više slatkiša traži još novih slatkiša.

Srednji odnosno niski glikemični indeks imaju namirnice kao što su: integralna riža, tjestenina, razne vrste voća, crni kruh, brojne vrste povrća, grah. Te namirnice sadrže složene ugljikohidrate koji se duže razgrađuju, polako ulaze u krvotok, sporije povisuju koncentraciju šećera u krvi, postepeno povećavaju lučenje inzulina i osiguravaju energiju tijekom dužeg perioda.

Važno je voditi računa o glikemijskom indeksu namirnica. Neka u vašem jelovniku dominiraju namirnice s niskim glikemijskim indeksom, na što posebno moraju paziti dijabetičari i sportaši.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom:

glukoza (dekstroza): 115

pivo: 110

modificirani škrob: 100

kukuruzne pahuljice: 85

pomfrit, pečeni krumpir:  95

bijelo brašno: 85

rižino brašno: 95

pire krumpir: 80

kokice: 85

keksi: 70

bijeli kruh: 85

gazirana pića: 70

krafne: 75

palenta: 70

čokolada s bijelim šećerom: 70

mussli s rafiniranim žitaricama i šećerom: 70

čips: 70

rižoto: 70

bijela riža: 70

prirodni smeđi šećer: 70

bijeli šećer: 70

banana (zrela): 60

grožđice: 65

durum pšenica: 60

med: 60

sladoled s bijelim šećerom: 60

lazanje: 60

pizza: 60

kečap: 55

špageti: 55

Namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom:

basmati riža: 50

jabučni sok: 50

energetska pločica sa žitaricama: 50

integralni keksi bez šećera: 50

mussli bez šećera: 50

smeđa riža, nepolirana: 50

integralna pašta: 50

mango: 50

kokos: 45

integralni griz: 50

grožđe svježe: 45

ananas svježi: 45

sok od naranče: 45

suhe smokve: 40

raženi kruh: 45

laktoza: 40

kruh od integralne pšenice: 40

zob: 40

heljdina kaša: 40

maslac od kikirikija bez šećera: 40

grah: 40

suhe šljive: 40

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom:

brašno od slanutka: 35

jabuka svježa: 35

grašak svježi: 35

slanutak: 35

sladoled s fruktozom: 35

suha marelica: 35

nektarine: 35

naranča svježa: 35

breskve: 35

šljiva svježa: 35

suncokretove sjemenke: 35

marelica svježa: 30

divlja riža: 35

mlijeko: 30

jogurt: 35

sojino brašno: 25

cikla svježa: 30

patlidžan: 20

mrkva svježa: 30

limun: 20

marmelada bez šećera: 30

kakao u prahu bez šećera: 20

kruška svježa: 30

šparoge: 15

sojino mlijeko: 30

karfiol: 15

paradajz: 30

krastavac: 15

trešnja: 30

masline: 15

čokolada s visokim udjelom kakaa: 20

kikiriki: 10

bademi: 15

orah: 15

brokula: 15

špinat: 15

kupus: 15

slatka paprika: 15

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads