Patite li od nadutosti, imate lošu probavu i zatvor, a često vas zadesi i proljev, velika je vjerojatnost da su vaša crijeva u lošem stanju. Loše stanje crijeva može utjecati i na imunitet s obzirom na to da se većina stanica imunosnog sustava nalazi upravo u crijevima.
Zbog visokih razina stresa i učestale konzumacije nezdrave hrane, sve je veći broj ljudi koji boluju od sindroma propusnosti crijeva, iritabilnog kolona i Crohnove bolesti. Znanstvenici tvrde da čak kod 35 različitih autoimunih bolesti ujedno prisutan i – sindrom propusnosti crijeva.
Dr. Akil Palanisamy, harvardski ayurvedski liječnik, naglašava kako ayurveda već tisućama godina, i prije nego što je otkriven mikrobiom, tvrdi da većina bolesti započinje upravo u crijevima. Stoga je naš prioritet očuvati zdravlje crijeva i osnažiti ih. Umjesto konvencionalnih lijekova birajte prirodna rješenja, koja su trajna i nemaju štetnih nuspojava. U tome vam uvelike mogu pomoći ayurvedska medicina i druge alternativne metode.
Imate li bilo kakvih probavnih problema, jako je dobro barem na nekoliko tjedana poštedjeti organizam, primjerice, pšenice koja sadrži gluten, kao i industrijskih mliječnih proizvoda i šećera.
Ayurvedski pogled na zdravlje crijeva
Ayurveda naglašava važnost čišćenja organizma od ame – nakupljenih toksina. Ama je rezultat lošeg stanja mikrobioma i oštećene sluznice crijeva koja u krvotok propušta bakterije, neprobavljenu hranu i toksine. Upravo to dovodi do teških upalnih procesa u organizmu te autoimunih oboljenja.
Znakovi koji upućuju na visoke razine ame u organizmu:
- osjećaj težine u tijelu
- stalni nemir
- niske razine energije
- letargija
- loša probava
- zatvor
Ayurveda već tisućljećima tvrdi ono što danas iz vlastitog iskustva možemo sa sigurnošću potvrditi – hrana je lijek! Tu se, naravno, misli na neprerađene i svježe namirnice, kombinirane sa zdravim začinima, a ne na prerađenu i zapakiranu u plastiku hranu koju vidimo na policama supermarketa.
Imate li bilo kakvih probavnih problema, jako je dobro barem na nekoliko tjedana poštedjeti organizam, primjerice, pšenice koja sadrži gluten, kao i industrijskih mliječnih proizvoda i šećera. To može uvelike pomoći vraćanju ravnoteže crijevima i cijelom probavnom sustavu.
Ako vas uhvati snažna želja za slatkim, ayurveda preporučuje konzumaciju meda ili pak žvakanje začina kardamoma, koji će aktivirati proizvodnju hormona sreće dopamina u mozgu.
Hrana koja je izuzetno zdrava za crijeva, prema ayurvedi, jest fermentirana hrana, poput kiselog kupusa, te začini, poput kurkume, đumbira, cimeta i piskavice, koji pomažu apsorpciji nutrijenata te jačaju cijeli probavni trakt.
U ayurvedskoj medicini neizostavan ljekoviti sastojak je i ghee ili pročišćeni maslac. On sadrži butiričnu kiselinu koju zdravi probavni sustav sam stvara i proizvodi, a koja čuva crijevnu sluznicu od oštećenja. Ghee također balansira agni, probavnu vatru, te tako omogućuje zdravu probavu i apsorpciju hranjivih tvari, što donosi vitalnost i dobro zdravlje.
Kada je riječ o probavi i metabolizmu, presudnu ulogu u tome ima pitta doša, koja se „služi“ upravo energijom vatre. Ta probavna vatra pomaže apsorpciji nutrijenata te razgradnji i eliminaciji toksina iz organizma. Nju možete stimulirati upravo pravilnom i uravnoteženom prehranom.
Ayurvedski savjeti za bolji rad i zdravlje crijeva
1. Topla voda (s dodatkom začina)
U ayurvedskom tekstu Charaka Samhita ističe se važnost pijenja tople vode više puta na dan kako bi se potaknulo čišćenje ame, odnosno nakupljenih toksina u organizmu. Vodu pijte često u malim gutljajima, no nemojte je konzumirati uz obrok jer ona razrjeđuje probavnu kiselinu i tako tijekom obroka može omesti probavni proces.
Prema ayurvedi, kada topla voda dođe u doticaj s vašim jezikom, ona potiče metabolizam i probavni sustav, stoga je jako dobro pijuckati je tijekom dana što češće. Također, pijenje tople vode uvelike ublažava osjećaj nadutosti, koji je često prisutan kod crijevnih oboljenja.
Priprema
Kuhajte vodu 5-10 minuta pa je pohranite u zatvorenu termosicu. Konzumirajte je u manjim količinama svakih pola sata sve do 18 ili 19 sati.
Za dodatni poticaj probavnom sustavu, u toplu vodu možete dodati i 1 žličicu sjemenki koromača, ¼ žličice kumina te ¼ žličice sjemenki korijandra i ostaviti ih da odstoje tijekom dana u termosici.
U toplu vodu možete iscijediti svježi limun te dodati 1 žlicu sirovog meda, pa to piti svako jutro natašte. Limun obiluje vitaminom C, koji jača imunitet, a med će dodatno potaknuti vašu probavnu vatru.
Umjesto tople vode, za zdravija crijeva možete piti i domaću mlaćenicu ili pak sok od svježeg voća, poput jabuka i nara.
2. Domaći jogurt i ostali probiotici
Prema ayurvedi, za zdravlje probavnog sustava i uravnoteženi crijevni mikrobiom poželjno je piti domaći jogurt s probioticima i napitak lassi – kombinaciju domaćeg, svježeg jogurta te začina kao što su đumbir, kumin i crni papar.
Industrijske mliječne proizvode svakako treba izbjegavati jer su u njima uništeni svi enzimi, što uvelike otežava apsorpciju laktoze. No, domaći jogurt, koji je bogat probioticima i enzimima, itekako je koristan jer uravnotežuje vašu crijevnu mikrofloru. Osim u domaćem jogurtu ili kefiru, probiotika ima i u drugim namirnicama kao što su kiseli kupus, miso i tempeh.
Postoje i dodaci prehrani s probioticima koji će vaš probavni sustav dodatno obogatiti ovim živim mikroorganizmima presudnima za zdravlje crijeva.
3. Svježi bosiljak, klinčić i korijandar
Patite li od žgaravice ili refluksa, žvačite list-dva bosiljka, malo klinčića ili zrno korijandra. Žvakanjem tih superzdravih začina potaknut ćete stvaranje sline u ustima te balansirati želučanu kiselinu.
4. Čaj od đumbira i anisa
Đumbir već odavno slovi kao jedan od najzdravijih začina. Imate li bio kakvih crijevnih problema, pripremajte si redovito čaj od svježeg đumbira, koji obiluje antioksidansima te izvrsno potiče probavu, a odlično pomaže i kod proljeva. Osim probavnog sustava, đumbir će izvrsno zaštititi cijeli vaš organizam i osnažiti vaš imunitet. Ssjetite se da se veći dio imunosnog sustava nalazi upravo – u vašim crijevima.
Recept za ublažavanje proljeva
U šalicu i pol vode naribajte komadić svježeg đumbira. Kratko prokuhajte s dodatkom nekoliko sjemenki anisa.
Maknite s vatre te dodajte prstohvat kurkume u prahu. Ostavite da malo odstoji, procijedite pa popijte.
Kod loše probave i zatvora stolice, ayurveda preporučuje povrtna variva i kuhana jela s dodatkom đumbira, crnog papra i cimeta te savjetuje izbjegavanje mliječnih proizvoda i sirovog povrća.
Kod žgaravice i upalnih stanja, trebalo bi izbjegavati češnjak i luk jer oni mogu dodatno pogoršati stanje.
Protuupalne biljke koje pomažu crijevima:
- đumbir i kurkuma
- anis, koromač, kumin
- indijska amla
Biljke koje blagotvorno djeluju na zdravlje stijenke vaših crijeva su i aloe vera, korijen sladića i korijen bijelog sljeza, stoga ih što češće primjenjujte.
Tradicionalna kineska medicina
Prema kineskoj medicini, kod crijevnih tegoba preporučuju se različite biljke, akupunktura i zdrava prehrana. Ako ste kao dijete ili odrasla osoba često uzimali antibiotike, prema kineskoj medicini, vi ste u svom probavnom sustavu stvorili „hladno“ okruženje. Posljedica toga je i prekomjeran rast štetnih gljivica te uništenje dobrih i porast broja loših bakterija.
Kod probavnih tegoba, kineska medicina preporučuje akupunkturu. Ova metoda može vam pomoći kod bakterijskih upala, čira na želucu, žgaravice, intolerancije na laktozu i krvarenja u gastrointestinalnom traktu.
Što se tiče prehrane, preporučuje se konzumacija riže te ječma, pomalo zaboravljene žitarice koja pomaže kod stagnacije probave, a osobito potiče probavljanje ugljikohidrata u organizmu.