Evo zašto ne treba gledati samo TSH vrijednosti nalaza krvi

Godinama sam u grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača! i godinama već nema ozbiljnog odmaka od “TSH-logije” koja upropaštava živote osoba s problemima štitne žlijezde. Onog trenutka kada shvatite da vas vaš liječnik inzistiranjem samo na TSH nalazima doslovno upropaštava i unesrećuje te kada shvatite da bez nalaza FREE HORMONA koje,  ustvari, trebate optimizirati nećete imati optimalno fizičko i psihičko zdravlje, tek tada će se u vašem liječenju dohoditi ozbiljna kvalitativna promjena na bolje.

Stoga pročitajte objašnjenje zašto je titranje (optimizacija) terapije T4 (a i drugih terapija – T4+T3 i NDT) samo prema nalazu TSH dubinski pogrešno i vodi prema oscilacijama free hormona i lošem fizičkom i psihičkom stanju.

Onog trenutka kada započnemo s terapijom Euthyroxom i mi sami diktirati nivoe hormona T4 i T3 u krvi, TSH ispada iz igre kao marker (pokazatelj) visine hormona štitne žlijezdi u krvi i TSH postaje nerelevantan pokazatelj pogođenosti terapije.


Optimizacija free hormona

Dakle, Euthyrox ne pijete kako biste utjecali na TSH i bili dobro. Pijete ga kako biste optimizirali free hormone koje treba svaka stanica vašeg tijela, jer free hormoni osiguravaju zdravlje i optimizam. Kod zdravih osoba TRH hormon hipotalamusa kontrolira TSH hormon hipofize, a koji potom daje nalog zdravoj štitnoj žlijezdi da proizvede hormone T4 i T3 (i još nekoliko manje važnih hormona).

Što je manje hormona T4 i T3 u krvi, to je viši TSH kako bi se štitna žlijezda natjerala na lučenje hormona T3 i T4. Kada se podignu T4 i T3 hormoni u krvi TSH pada, jer nema potrebe za lučenjem T4 i T3. Ovaj mehanizam radi dobro kod zdravih ljudi. Tada se možemo osloniti na nivo TSH da bismo znali kakvi su nam otprilike i hormoni štitne žlijezde. Naravno, samo otprilike, jer ako želimo točno znati kakvi su nam hormoni štitnjače, napravit ćemo njihov nalaz. Ali, kod osoba s bolestima štitnjače koje već moraju uzimati Euthyrox (ustvari – hormon T4 ) jer štitna žlijezda ne može sama proizvoditi hormone, raditi samo nalaz TSH da bismo provjerili kakvi su hormoni štitne žlijezde, izvan pameti je.

TSH kao nerelevantan pokazatelj

Naime, TSH mehanizam više ne radi dobro i nivo TSH više ne pokazuje kakav je nivo hormona T4 i T3 u krvi. Drugim riječima, onog trenutka kada započnemo s terapijom Euthyroxom i mi sami diktirati nivoe hormona T4 i T3 u krvi, TSH ispada iz igre kao marker (pokazatelj) visine hormona štitne žlijezdi u krvi i TSH postaje nerelevantan pokazatelj pogođenosti terapije. Tim više jer sintetski hormon T4 koji pijemo nije identičan našem originalnom T4 hormonu koji proizvodi štitnjača. Naime, T4 je uvijek vezan za albumine u krvi i, evolucijski gledano, taj T4 i T3 vezan za albumine u krvi hipotalamus i hipofiza prepoznaju kao marker nivoa hormona štitnjače, a ne sintetski T4 koji pijemo.

Prije 40-50 godina mogao se raditi samo nalaz TSH. Prije 30-40 godina u laboratorijima postaju dostupni nalazi totalnih hormona T4 i T3. Prije nekih 20-25 godina postaju konačno šire dostupni nalazi FREE HORMONA fT3 i fT4 koje ustvari trebamo i raditi i tražiti. Ovi nalazi skuplji su i kompleksniji jer free hormoni otprilike čine stoti dio totalnih hormona. Zašto? Jer samo free hormoni ustvari osiguravaju energiju svakoj stanici našeg tijela. Totalni hormoni T4 i T3 ne ulaze u stanice, ulazi samo njihova slobodna – free frakcija. Oni nam trebaju biti važni želimo li fizičko i psihičko zdravlje. Međutim, naši liječnici kao da još žive u vremenu kada je mjerenje free hormona fT3 i fT4 bilo nedostupno i skupo, a u smjernicama za rad još su uvijek upute po kojima je pod terapijom T4 dovoljno izmjeriti TSH kako biste znali je li vam terapija pogođena.


Iskoristite svoje znanje za svoje zdravlje

Dakle, još uvijek vas vaši nuklearci i endokrinolozi koji traže isključivo TSH liječe po davno zastarjeloj metodologiji, a koja se kosi sa zdravim razumom. Ako ste naučili što su RH, TSH, totalni i free hormoni štitne žlijezde i što koji hormon radi u tijelu, iskoristite to znanje za svoje zdravlje. Znanje je danas dostupnije nego što je ikada prije bilo i iskoristite ga za svoju dobrobit.

Vađenje krvi: TSH je nestabilan, a fT4 najbolji pokazatelj stanja

24-satne oscilacije TSH, fT3 i fT4 kod osoba sa zdravom štitnjačom

Feritin i hormoni štitnjače – uzajamna povezanost

Terapija vam je optimalna, što još trebate učiniti?

Mario Marić
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.