Bezglutenska krem juha s mladim lukom i brokulom

S proljećem nam u vrtove i na tržnice stiže omiljeni mladi luk! Maksimalno ga iskoristite i uživajte u bogatstvu njegova okusa i zdravstvenim dobrobitima, koje su fantastične.

Neka vas njegov blagi okus ne zavara – iznimno je bogat nutrijentima. Pokazalo se da mladi luk u sebi krije čak 100 puta više fitonutrijenata nego što ga sadrži „odrasli“ luk. Može se pohvaliti i obiljem sumpora, koji ima antikancerogena svojstva. Bogat je vlaknima, vitaminima A, B, C i K, a od minerala sadrži i magnezij, fosfor, bakar, kalij, kalcij, krom i mangan.

Zdravstvene dobrobiti mladog luka

Ovo su samo neke od zdravstvenih dobrobiti mladoga luka koje će vas zasigurno potaknuti na njegovu učestalu konzumaciju:

  • ima snažna protuupalna svojstva
  • daje poticaj imunitetu
  • potiče probavu
  • štiti od čira na želucu
  • pomaže u prevenciji karcinoma
  • čuva zdravlje vida
  • štiti od infekcija
  • snaži kosti
  • ima anti-age učinak
  • dobar je za zdravlje srca
  • prevenira prehladu i gripu

Nikad nemojte bacati zeleni dio, tzv. pera mladoga luka, jer upravo se u njima krije najviše zdravih sastojaka.

Kako je najbolje konzumirati mladi luk

Možete ga jesti svježeg (takav je i najzdraviji) ili kuhanog te ga dodavati u juhe, variva, povrtne složence, pire-krumpir… Odličan je sastojak za garniranje koji jelu daje onaj famozni peti ili umami okus.

Nemate li ideju što s mladim lukom, jednostavno ga dodajte u jelo za koje vam donosimo recept. Radi se o kremastoj juhi od brokule i crvene leće, kojoj nećete moći odoljeti.

Ova bezglutenska juha sadrži svega 7 sastojaka i možete je pripremiti u samo 30 minuta. Sve što vam treba jesu brokula, crvena leća (može i smeđa u nedostatku ove prve), malo čilija u prahu, povrtni temeljac i, naravno, aromatični mladi luk bez kojeg su proljetna jela nezamisliva.

Kremasta juha od brokule i crvene leće – s mladim lukom

Sastojci:
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 srednji luk, narezani
  • 3 češnja češnjaka, nasitno narezana
  • prstohvat čilija u prahu
  • 1 šalica crvene leće
  • 2-3 veće glave brokule (može i stabljike, narezane)
  • 6-7 šalica povrtnog temeljca
  • 1 konzerva kokosova mlijeka, po želji
  • malo himalajske soli
  • papar, po želji
Za garniranje (po želji):
  • zdrobljene sjemenke gorušice
  • 1-2 mlada luka, narezana na ploške
  • bademi u listićima
  • krutoni
Priprema:
  1. U većem loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk pa propirjajte oko 5 minuta. Dodajte i nasjeckani češnjak i čili pa još propirjajte oko 1 minutu.
  2. Potom u lonac dodajte i crvenu leću, brokulu, povrtni temeljac te, po želji, kokosovo mlijeko. Vilicom pritisnite brokulu kako bi sva bila prekrivena tekućinom. Zakuhajte pa stavite poklopac.
  3. Nastavite kuhati 15-20 minuta (juha je gotova kada se crvena leća skuha). Ovu juhu možete pripremati i sa smeđom lećom, no u tom slučaju trebate dulje kuhati (30-35 minuta). Po želji, dodajte soli i papra.
  4. Kada su sastojci kuhani, izmiksajte juhu štapnim mikserom do željene teksture (za kremastiju verziju, dulje miksajte). Juhu možete izmiksati i u blenderu, no pričekajte da se barem malo ohladi.
  5. Poslužite juhu u zdjelicama te je garnirajte narezanim mladim lukom, bademima u listićima ili zdrobljenim sjemenkama gorušice. Po želji, možete dodati i krutona (prepečenih kockica kruha) ili pak u juhu iscijediti malo svježeg limuna.

Za poseban „sirast“ okus, možete dodati i 2-3 žlice jestivog ili prehrambenog kvasca.

Po želji, ovoj juhi možete dodati i malo drugih začina, poput timijana ili origana.

 

Medvjeđi luk za proljetno čišćenje organizma + recept za pesto

Ukusne proljetne salate

Čuvanje namirnica: kako da što duže ostanu svježe 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.