Čuvanje namirnica: kako da što duže ostanu svježe

U cijeloj zemlji danas stupaju na snagu još drastičnije mjere suzbijanja koronavirusa. Osim već na mjesec dana zatvorenih kafića, restorana, kina, kazališta, knjižnica i dr. od jučer su zatvorene i tržnice. Pritom je važno naglasiti da otvorene ostaju trgovine s prehrambenim namirnicama, pekare i kiosci pa nema potrebe za bezumnim gomilanjem namirnica. Nacionalni stožer Civilne zaštite ponavlja kako je od presudne važnosti smanjiti socijalne kontakte i izlaske iz kuća. Pridržavajmo se svih mjera, vodimo računa o osobnoj higijeni i držimo distancu 1 metar vani odnosno 2 metra unutar prostora.

Osim boravka u kući, redovite higijene, pranja ruku i dezinfekcije prostora u kojima boravimo, ono što svatko od nas može učiniti u borbi protiv koronavirusa jest i jačanje vlastitog imuniteta. Jedan od načina kako to možemo učiniti je i kroz hranu koju svakodnevno konzumiramo.

Danas vam zato donosimo savjete food blogerice Marie Wasler, koju možda znate i kao PinkFoodie. Oni će nam pomoći da sve namirnice koje imamo kod kuće (prvenstveno voće i povrće) pravilno skladištimo i čuvamo kako bi što duže ostale svježe.


TRIKOVI I SAVJETI ZA ČUVANJE NAMIRNICA

Dodavanje pola šalice octa na jednu šalicu vode, nakon čega slijedi ispiranje čistom vodom, smanjit će bakterije i spriječiti stvaranje plijesni i na taj način će voće i povrće duže ostati svježe.

Korijenasto povrće (mrkva, celer, peršin, cikla itd.) čuvajte u zatvorenoj posudi s vodom, tako će duže ostati hrskavo.

Većina bilja će ostati svježa do 2 tjedna ako u hladnjaku ostavimo čašu vode. Vodu, naravno, promijenite s vremena na vrijeme.

Rotkvice mogu do 3 tjedna ostati svježe ako ih operete i pohranite u hermetički zatvorenu posudu dok su još vlažne.

Salata će ostati svježa i hrskava tjedan do dva ako je operete, osušite i zatim spremite u hermetički zatvorenu posudu s nekoliko papirnatih ručnika koji će upiti vlagu zbog koje salata obično propadne.

Blitvu i kelj prvo operite i osušite, a zatim ih zamotajte u papirnate ručnike i držite u hladnjaku.

Poriluk, mladi luk, ciklu, komorač itd. držite u hermetički zatvorenim posudama ili plastičnim vrećicama. Na taj način će duže ostati svježi.

I kruh možete ‘pospremiti’ za kasnije. Zamrznite ga dok je još svjež, a kada ga poželite jesti, nekoliko sati prije ga izvadite iz zamrzivača. Na taj način ćete imati svježi kruh u bilo kojem trenutku.

Borba s koronavirusom: evo kako ojačati imunitet

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.