S proljećem nam u vrtove i na tržnice stiže omiljeni mladi luk! Maksimalno ga iskoristite i uživajte u bogatstvu njegova okusa i zdravstvenim dobrobitima, koje su fantastične.
Neka vas njegov blagi okus ne zavara – iznimno je bogat nutrijentima. Pokazalo se da mladi luk u sebi krije čak 100 puta više fitonutrijenata nego što ga sadrži „odrasli“ luk. Može se pohvaliti i obiljem sumpora, koji ima antikancerogena svojstva. Bogat je vlaknima, vitaminima A, B, C i K, a od minerala sadrži i magnezij, fosfor, bakar, kalij, kalcij, krom i mangan.
Zdravstvene dobrobiti mladog luka
Ovo su samo neke od zdravstvenih dobrobiti mladoga luka koje će vas zasigurno potaknuti na njegovu učestalu konzumaciju:
- ima snažna protuupalna svojstva
- daje poticaj imunitetu
- potiče probavu
- štiti od čira na želucu
- pomaže u prevenciji karcinoma
- čuva zdravlje vida
- štiti od infekcija
- snaži kosti
- ima anti-age učinak
- dobar je za zdravlje srca
- prevenira prehladu i gripu
Nikad nemojte bacati zeleni dio, tzv. pera mladoga luka, jer upravo se u njima krije najviše zdravih sastojaka.
Kako je najbolje konzumirati mladi luk
Možete ga jesti svježeg (takav je i najzdraviji) ili kuhanog te ga dodavati u juhe, variva, povrtne složence, pire-krumpir… Odličan je sastojak za garniranje koji jelu daje onaj famozni peti ili umami okus.
Nemate li ideju što s mladim lukom, jednostavno ga dodajte u jelo za koje vam donosimo recept. Radi se o kremastoj juhi od brokule i crvene leće, kojoj nećete moći odoljeti.
Ova bezglutenska juha sadrži svega 7 sastojaka i možete je pripremiti u samo 30 minuta. Sve što vam treba jesu brokula, crvena leća (može i smeđa u nedostatku ove prve), malo čilija u prahu, povrtni temeljac i, naravno, aromatični mladi luk bez kojeg su proljetna jela nezamisliva.
Kremasta juha od brokule i crvene leće – s mladim lukom
Sastojci:
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 srednji luk, narezani
- 3 češnja češnjaka, nasitno narezana
- prstohvat čilija u prahu
- 1 šalica crvene leće
- 2-3 veće glave brokule (može i stabljike, narezane)
- 6-7 šalica povrtnog temeljca
- 1 konzerva kokosova mlijeka, po želji
- malo himalajske soli
- papar, po želji
Za garniranje (po želji):
- zdrobljene sjemenke gorušice
- 1-2 mlada luka, narezana na ploške
- bademi u listićima
- krutoni
Priprema:
- U većem loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk pa propirjajte oko 5 minuta. Dodajte i nasjeckani češnjak i čili pa još propirjajte oko 1 minutu.
- Potom u lonac dodajte i crvenu leću, brokulu, povrtni temeljac te, po želji, kokosovo mlijeko. Vilicom pritisnite brokulu kako bi sva bila prekrivena tekućinom. Zakuhajte pa stavite poklopac.
- Nastavite kuhati 15-20 minuta (juha je gotova kada se crvena leća skuha). Ovu juhu možete pripremati i sa smeđom lećom, no u tom slučaju trebate dulje kuhati (30-35 minuta). Po želji, dodajte soli i papra.
- Kada su sastojci kuhani, izmiksajte juhu štapnim mikserom do željene teksture (za kremastiju verziju, dulje miksajte). Juhu možete izmiksati i u blenderu, no pričekajte da se barem malo ohladi.
- Poslužite juhu u zdjelicama te je garnirajte narezanim mladim lukom, bademima u listićima ili zdrobljenim sjemenkama gorušice. Po želji, možete dodati i krutona (prepečenih kockica kruha) ili pak u juhu iscijediti malo svježeg limuna.
Za poseban „sirast“ okus, možete dodati i 2-3 žlice jestivog ili prehrambenog kvasca.
Po želji, ovoj juhi možete dodati i malo drugih začina, poput timijana ili origana.
Medvjeđi luk za proljetno čišćenje organizma + recept za pesto
Čuvanje namirnica: kako da što duže ostanu svježe