Jesenska prehrana prema ayurvedi i makrobiotici

U današnje vrijeme sve su nam vrste hrane postale gotovo svakodnevno dostupne. Naviknuli smo kupovati uvozne namirnice iako mnoge od njih nisu primjerene sezoni ni našem podneblju. U mnogim dijelovima svijeta ljudi imaju drugačiji pristup. Pomno biraju namirnice i to uvijek primjereno aktualnoj sezoni. Ayurveda, makrobiotika, kao i naši unutarnji instinkti, govore nam koju zdravu hranu trebamo jesti i u koje doba godine te kakva nam prehrana treba biti u jesen.

Konzumiranje sezonskih namirnica odličan je način održavanja zdravlja i vitalnosti organizma, ali i uspostavljanja ravnoteže s prirodom.


Jesenski meni prema makrobiotici

Cilj je makrobiotike postići ravnotežu Yina i Yanga, što možemo učiniti konzumiranjem namirnica primjerenih sezoni i podneblju. Makrobiotičku je prehranu 1920. godine razvio japanski filozof Yukikazu Sakurazawa, poznat i kao George Ohsawa. Duboko je vjerovao da ljudi uz jednostavan, zdrav način prehrane mogu živjeti u potpunom skladu s prirodom. Tvrdio je da makrobiotička prehrana može izliječiti mnogobrojne bolesti.

Sukladno makrobiotici, život na našem planetu podjeljen je na pet sezona. Tijekom svakog godišnjeg doba vlada jedan od pet elemenata (vatra, zemlja, metal, voda ili drvo). Tijekom jesenskog razdoblja (prema makrobiotici ono traje od 21.09 do 21.12) vlada element metala. Stoga se za jesenski meni preporučuju namirnice koje odgovaraju ovom razdoblju.

Žitarice
– bijela i smeđa riža

Povrće
– cvjetača, kupus, kineski kupus, celer, rotkvica, luk, potočarka, repa, češnjak, poriluk, bundeva, korjenasto povrće

Grahorice
– bijeli grah

Voće
– kruške, jabuke, banane

Trave i začini
– kopar, komorač, majčina dušica, đumbir, hren, cimet, ljuta paprika, bosiljak, ružmarin.

Jesen je vrijeme kada se mnogima od nas javljaju respiratorni problemi, alergije, bronhitis ili prva prehlada u godini. Sve navedene namirnice pomažu jačanju pluća, jačanju imuniteta, izbacivanju sluzi i čišćenju probavnoga trakta.

Ljudi koji ne vole kupus, repu ili potočarku često ne znaju kako ih ukusno pripremiti. Pokušajte zato pomiješati povrće koje volite s onim koje vam je manje primamljivo. Slatkoća bundeve, repe ili slatkog krumpira ili batata npr. lijepo nadopunjuje gorak okus jesenskoga povrća.


Jesenska ayurvedska prehrana

Prema ayurvedi, našu pravu prirodu tvore tri doše:

  • Vata – sastavljena od etera i zraka, odgovorna je za sva kretanja u umu i tijelu
  • Pitta – sačinjena od vatre i vode, odgovorna je za psihičke i fizičke transformacije
  • Kapha – sastoji od vode i zemlje, a odgovorna je za strukturu i stabilnost

Jesen označava početak razdoblja Vate, koja predstavlja suhoću, lakoću, hladnoću, suptilnost i pokretljivost. Značajke zapadnog svijeta gotovo su uvijek naglašene u Vati, u smislu pokreta, podražaja i brzog tempa života.

U jesen se utjecaj Vate gotovo udvostručuje, jer pored svih podražaja i brzog načina života, vrijeme postaje sve hladnije i vjetrovitije te dolazi do dodatnog narušavanja ravnoteže. Najjednostavniji način za rješavanje ovog problema je hraniti se namirnicama koje uravnotežuju Vata došu.


Što jesti?

Povrće
U hladnijim razdobljima izbjegavajte sirovo povrće. Najpoželjnije su namirnice kuhana cikla, mrkva, šparoge, bundeve i slatki krumpir.

Ayurveda preporučuje i zeleno lisnato povrće kao što su brokula, cvjetača i špinat, ali trebate ih pripremati sa začinima. U jesenskom razdoblju, smanjite unos kupusa jer povećava vata došu.

Žitarice
Integralne proizvode i žitarice Ayurveda smatra iznimno hranjivima. Savjetuje da uzimate rižu i pšenicu. Ako ih ne podnosite, možete ih zamijeniti sa zobi, ječmom, prosom ili kukuruzom. U umjerenim su količinama vrlo prikladni za jesensko doba.

Voće
Oslonite se na slatko, sočno voće poput bobica, šljiva, naranči i nara. Suho voće prije konzumiranja treba namočiti u vodi.

Grahorice
S obzirom da većina grahorica potiče vata došu, ayurveda preporučuje da u jesenskom razdoblju izbjegavate većinu grahorica. Važne su iznimke mung dal, sušeni grašak, crvena i smeđa leća te soja.

Ulja
U jesenskom razdoblju koristite zagrijavajuća ulja – ghee, sezamovo i maslinovo ulje. Pritom obratite pažnju na to da birate kvalitetna ulja. Odaberite hladno prešano ulje u staklenoj boci.

Sladila
Konzumirajte ih u umjerenim količinama – sirovi šećer, med i melasa.

Mliječni proizvodi
Dio su tradicionalne ayurvedske prehrane i osobito su važni za balansiranje ravnoteže doša. Za jesenski meni prikladni su mlijeko, jogurt i mekani sir. Ukoliko ne konzumirate mliječne proizvode, u zamjenu će vam poslužiti mlijeko od badema, soje ili kokosa.

Slijedeći prirodan ritam izmjene elemenata u prirodi, uspostavit ćete unutrašnju ravnotežu i ostati zdravi u bilo koje godišnje doba.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads