Dijabetes (dijabetes melitus) je jedan od najčešćih zdravstvenih stanja s kojima se susreću milijuni ljudi širom svijeta. Poznat pod imenom šećerna bolest, dijabetes je metabolički poremećaj kod kojeg postoji kronična hiperglikemija – visoka razina šećera u krvi.
Postoje 3 vrste dijabetesa:
Dijabetes tipa 1
Dijabetes tipa 1 rezultat je nemogućnosti gušterače da proizvede dovoljno inzulina, a javlja se tijekom djetinjstva, puberteta i u ranoj mladosti.
Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa koji započinje rezistencijom na inzulin – stanjem u kojem stanice ne reagiraju pravilno na ovaj hormon. Kako bolest napreduje, može se razviti i nedostatak inzulina.
Javlja se kod odraslih nakon 40 godine, ali sve više i kod mlađe populacije. Primarni uzrok je pretilost, nasljedne sklonosti, nedostatak vježbanja, mentalni stres, pretjerano spavanje, prejedanje i pretjerani unos šećera, masti i rafiniranih ugljikohidrata.
Gestacijski dijabetes
Gestacijski dijabetes treći je glavni oblik koji se javlja u šestom mjesecu trudnoće, ali se može povući nakon poroda djeteta. Ponekad može dovesti do pojave dijabetesa tipa 1 i tipa 2.
Rani simptomi dijabetesa:
- povećana žeđ i suha usta
- učestalo i obilno mokrenje
- velika glad
- slatki okus u ustima
- neobjašnjivo povećanje ili gubitak kilograma
- prisutnost ketona u mokraći
Uznapredovali simptomi:
- umor i nedostatak energije
- glavobolja
- razdražljivost
- zamagljen vid
- rane, ogrebotine i čirevi sporo zacjeljuju
- česte infekcije, poput upale desni ili kožne i vaginalne infekcije
- suhoća i svrbež kože
- voćni zadah (kod kasnog simptoma dijabetesa tipa 1)
Dijabetes prema ayurvedi
U ayurvedi se dijabetes naziva madhumey. Klasificiran je kao glavna bolest koja, ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do drugih komplikacija u tijelu poput bolova u zglobovima, problema s očima, impotencije, zatajenja bubrega, kožnih infekcija. Prema ayurvedi, uzrok dijabetesa leži u dugogodišnjoj akumulaciji kapha doše zbog čega je tijelo došlo u ozbiljnu neravnotežu.
Presudni faktori koji mogu poremetiti kapha došu i uzrokovati dijabetes uključuju:
- sjedilački način života
- pretjerano spavanje
- neodgovarajuću prehranu u kojoj prevladavaju mlijeko i mliječni proizvodi
- alkoholna pića
- preslatku, premasnu i mesnu hranu
- pretjerani unos oporih, hladnih i začinjenih namirnica
- stres i tjeskobu
- suzbijanje poriva za mokraćom i stolicom
Upravljanje dijabetesom je teško, ali ni na koji način nije nemoguće. Promjenom životnog stila i načina prehrane, posebno u samim početcima, dok tkivo još uvijek nije iscrpilo vlastite mogućnosti proizvodnje inzulina, možete pomoći organizmu pobijediti šećernu bolest, a naročito dijabetes tipa 2.
8 ayurvedskih savjeta za kontrolu dijabetesa
1. Slijedite prehranu za ravnotežu kapha doše
Kapha doši pogoduju namirnice koje su tople, lagane i suhe te imaju opor, trpki ili gorak okus. Izbjegavajte slatku, kiselu, preslanu te tešku, masnu i hladnu hranu. Žitarice koje smiruju kaphu su lagane, suhe i cjelovite. Od žitarica dajte prednost ječmu, prosu, kukuruzu, raži, kvinoji, heljdi i tapioki. Mahunarke su uglavnom trpkog okusa te pogoduju kapha doši. Važno je mahunarke dobro skuhati i začiniti kako bi bile lakše probavljive.
Unosite i biljna vlakna jer će vam dati sjećaj sitosti i podržati zdravlje srca i imunološkog sustava. Namirnice bogate vlaknima uključuju grašak, crni grah, leću, bademe, zob, ječam, voće i povrće poput jabuka, krušaka, citrusa, raštike, brokule, okre, prokulice, artičoke i repe.
Izbjegavajte slatko voće poput ananasa, grožđa i manga. Konzumirajte salate i uključite više zelenog i lisnatog povrća. Zelena salata je odličan izbor zbog niskog sadržaja ugljikohidrata i minimalnih učinaka na razinu šećera u krvi.
2. Ne preskačite doručak
Doručak je izuzetno važan za osobe s dijabetesom. Nakon spavanja, vašem tijelu treba hrana da uravnoteži razinu šećera u krvi. Doručak s visokim udjelom bjelančevina može pomoći u kontroli glukoze.
3. Dajte prednost gorkom okusu
Prema ayurvedi, gorak okus je najljekovitiji od svih drugih okusa. Gorke namirnice poput sjemenki konoplje, gorke dinje, amle, neema i aloe vere pokazale se učinkovitima u kontroli dijabetesa.
4. Mudro koristite začine
Postoji puno začina koji imaju antidijabetička svojstva. Asafoetida, kurkuma, cimet, gorušica, korijander, peršin, piskavica i čili su odlični saveznici za prirodno upravljanje dijabetesom.
5. Oslobodite se stresa
Kada ste pod stresom, vaše tijelo pohranjuje višak glukoze i masti kako bi ih vaše stanice mogle kasnije iskoristiti. Kod osoba s dijabetesom ova dodatna energija ne dolazi do stanica pa glukoza ostaje u krvi. Joga i meditacija jedan su od najboljih načina za smanjenje razine šećera u krvi.
6. Povećajte tjelesnu aktivnost
Istraživanja pokazuju da aerobno vježbanje može pomoći u kontroli dijabetesa. Tjelesna aktivnost potiče snižavanje razine glukoze u krvi, pomaže gubitku suvišnih kilograma i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
7. Kontrolirajte svoju težinu
Opterećenost tijela suvišnim kilogramima uzrokuje rezistenciju na inzulin, sprječavajući rad hormona koji snižavaju razinu glukoze u krvi. Stoga je normalna tjelesna težina ključna za osobe s dijabetesom jer prirodno pomaže u kontroli zdrave razine šećera u krvi.
8. Osigurajte kvalitetan san
Manjak sna otežava mršavljenje i smanjuje učinkovitost organizma u korištenju inzulina. Kako biste si osigurali zdrav i okrepljujuć san, opustite se prije spavanja uz lagano čitanje, muziku ili toplu kupku. Slijedite rutinu spavanja – idite u krevet i budite se svaki dan u isto vrijeme.
Dr. Chatterjee: Promjenom prehrane izliječite dijabetes tipa 2