Tri potpuna obroka za zdraviju štitnu žlijezdu

Spremni ste promijeniti prehrambene navike kako biste hranom ojačali štitnjaču, ali ne znate kako pravilno kombinirati namirnice?
Pomoći će vam primjer jelovnika za jedan dan iz knjige dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Štitnjača – prirodna terapija hranom

Kroz tri obroka savršeno su izbalansirane namirnice koje će vam osigurati hranjivost i zaštitu od upala, okrijepu, prirodnu energiju te izvrstan okus u kojem ćete uživati tijekom cijeloga dana.

Doručak

Kvinoja s jabukom, cimetom i orasima + čaša svježeg soka od ananasa

Sastojci: (za 1 osobu)

  • 70 g bio kvinoje
  • bio rižino mlijeko – dodajte na kraju kuhanja
  • 1/2 jušne žlice suhih brusnica
  • 1 zelena jabuka, naribana
  • ½ jušne žlice narezanih badema
  • 1 desertna žlica meda
  • 1 jušna žlica miješanih sjemenki (sezamove, suncokretove, bučine)
    prstohvat cimeta

Priprema:
Kvinoju stavite u posudu u koju ste dodali dvostruku količinu vode te kuhajte oko 15 minuta. Nemojte miješati kvinoju tijekom kuhanja, jer se neće podjednako skuhati. Kada je kuhana, dodajte suhe brusnice i mlijeko, 1 do 2 minute sve zajedno kuhajte, te maknite s vatre.
Kada se blago ohladi, dodajte naribanu jabuku, bananu,cimet, med i sve lagano promiješajte te stavite u zdjelu Po vrhu pospite sa sjemenkama i orasima.

Ručak

Varivo od mahunarki s morskim algama

Sastojci: (za 4 osobe)

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 2 jušne žlice morskih algi
  • 50 g slanutka
  • 150 g crvenog ili bijelog graha
  • 2 veća nasjeckana luka
  • 1 čajna žlica kurkume

Priprema:
Preko noći natopite slanutak i grah. Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati. U posudi za kuhanje propirjajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom. Dodajte kurkumu i začinite. Kuhajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često miješanje. Morske alge operite, dodajte varivu i kuhajte zajedno još 10 minuta. Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu te svježe nasjeckani češnjak.

Večera

Smirujuća salata od miješanog povrća

Sastojci: (za 2 osobe)

  • 1 naribana mrkva
  • zelena lisnata salata
  • naribani korijen celera
  • ½ krastavca
  • 4-5 žlice smeđe ohlađene riže (basmati)

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i začinite ih sokom od limuna i maslinovim uljem. Ova salata izvrsno je jelo niskog glikemijskog indeksa i glikemijskog punjenja.

Više recepata pronađite u e-knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads