Puno smo o problemima sa štitnjačom pisali i razgovarali sa ženama, jer su one najčešće pogođena skupina. No i muškarci muku muče sa štitnjačom. Zato smo razgovarali s 29-godišnjim Fabijanom Marićem, koji je rano otkrio problem sa štitnjačom, promijenio svoje navike i povratio izgubljenu energiju.
Kad te štitnjača uspori…
Za problem sa štitnjačom saznao sam na sistematskom pregledu. Glavni problem koji sam imao je gomilanje kilograma, stalni umor, problem s koncentracijom, razdražljivost (vjerojatno svima već dobro poznati simptomi). U početku sam to ignorirao, ali kada mi je sve ovo krenulo znatno utjecati na kvalitetu života i posao, odlučio sam nešto poduzeti po tom pitanju.
Moja dijagnoza srećom nije bila tako grozna. Dijagnosticiran mi je Hashimoto, ali blagi. Hormoni su mi malo bili u disbalansu, ništa prestrašno, ali dovoljno da mi prouzroče lošiju kvalitetu življenja. Najveći problem od svih bio je manjak koncentracije (ja sam ga tada nazivao “brain fog”). S tim se jednostavno nisam mogao pomiriti i toga sam se prvo želio riješiti.
Iskustva s liječnicima
S liječnicima sam imao svakakva iskustva. Većinom su preporučivali hormonske terapije i redovite kontrole. Kada sam pokušao dobiti neko drugo rješenje, odnosno kada sam im naglašavao problem s koncentracijom i “brain fogom” dobivao sam odgovore da mi je to sve u glavi. Ili da se, pak, naviknem živjeti s tim jer da će mi za 20 godina biti znatno lošije. S takvim odgovorom doktora nisam se mogao pomiriti, pa sam rješenje potražio u alternativi i kod liječnika koji su nudili sveobuhvatni pristup u liječenju ove bolesti.
Nove navike
Prvi korak definitvno je bio promjena navika u prehrani. Obzirom da rezultate promjene prehrane ne vidite istog trena, to ponekad može biti i frustrirajuće. No, s obzirom na velik broj ljudi koji su osjetili pozitivne rezultate, morate vjerovati, nastaviti dalje, biti ustrajni, disciplinirani, a onda stižu i rezultati.
Iz prahrane sam u prvom momentu izbacio dosta toga. Najvažnije je bilo to da sam izbacio gluten, laktozu, nezdrave šećere, alkohol, kofein i soju. Takve prehrane sam se disciplinirano držao godinu dana. Nakon toga krenuo sam testirati pojedinačne namirnice. Izbacivao sam i uvodio jednu po jednu i tako promatrao kako će mi tijelo reagirati. Danas znam reakciju organizma na gotovo svaku namirnicu koju konzumiram. Nakon tih strogih godinu dana, malo sam popustio pa si povremeno dopustim alkohol ili nešto slatko, ali sve u normalnim omjerima.
Suplementi, dodaci prehrani, Ayurveda…
Probiotik – na tome nikada nemojte štedjeti. Svakako uzimajte najbolje što tržište može ponuditi. Manuka med, vitamini b-complex, c-vitamin, zinc, magnezij, to su bili glavni suplementi. Prolazio sam i kroz Ajurvedski program gdje sam dobio razne dodatke prahrani. Jedan od njih je Ashwaganda. Na žalost ostalih imena se ne sjećam, ali su mi jako pomogli da ubrzam metabolizam i vratim se u balans.
Danas se manje-više držim svega navedenog, samo u malo blažoj varijanti. Trenutno nisam u Ajurvedskom programu (samo zato jer mi u ovom trenutku nije potreban), malo sam popustio kod alkohola i slatkog, ali sve u nekim okvirima umjerenog. Također sam krenuo i na akupunkturu, koja me pozitivno iznenadila. Pazim na dovoljno sna (barem 7-8 sati), prakticiram saunu barem jednom tjedno (to mi također jako pomaže) i treniram 2-3 puta tjedno, tenis ili neki drugi sport u prirodi, najvažnije je da se krećem. To su moje navike i one su mi vratile kvalitetu života.
Bezglutensko pivo
Već 8 godina radim u vodećim kompanijama FMCG industrije (roba široke potrošnje). Danas vodim poslovanje kompanije iz Belgije koja se bavi proizvodnjom dječjih pelena i higijenski proizvoda, a odnedavno sam krenuo i u proizvodnju, ali ne pelena, već pive bez glutena.
Ideja
Ideja za pivo došla je spontano. Kako izbjegavam gluten u prehrani, tako sam se morao oprostiti s pivom. Obizrom da sam teško pronalazio pivu bez glutena iz uvoza, a one koje sam pronašao nisu bile dobrog okusa, odlučio sam to promijeniti. Ideja je bila napraviti pivo bez glutena koje je odličnog okusa i koja će biti dostupna svima. U toj ideji mi je pomogao današnji partner u firmi (Filip) koji već ima iskustva u izradi pive. I tako je nastala Gardia. Značenje Gardije je zaštita, slogan je “keep felling good” – znači glavni cilj nam je zaštiti sve one koji izbjegavaju gluten, da se nastave osjećati dobro iako su popili pivu.
Proizvodnja
Gardia nastaje kao i klasično pivo. Prolazi sve faze od kuhanja do fermentacije. Ono što se razlikuje je proces uklanjanja glutena. Mi gluten otklanjamo dodavanjem enzima i finom filtracijom, a to nam omogućuje siguran proizvod orginalnog pivskog okusa.
Disciplinom i strpljenjem do zdrave štitnjače
Mislim da u borbi s hormonima najviše pomaže disciplina i strpljenje, konkretno u prehrani. Široko je poznato kako bismo se trebali hraniti ukoliko imamo problem sa štitnjačom. Meni je osobno upravo to najviše pomoglo. Međutim, mnogi ljudi ne uspiju postići nivo discipline koji je potreban da bi promijenili prehranu u cijelosti. Ja to povezujem s tim da ljudi uglavnom čekaju zadnji tren ili misle da još uvijek nije potrebno nešto pretjerano mijenjati jer sama bolest nije dovoljno negativno utjecala na njihov život. No, kada krenu negativne posljedice često je prekasno za reakciju ili je pak puno teže reagirati.
Moja preporuka je što veća disciplina i što prije se uhvatiti u koštac s problemom. Svakako potražite savjete i kod drugih liječnika ili tipova medicine (alternativnih). Zapadnjačka medicina je jedna opcija i jedno mišljenje, ali treba ispitati i isprobati i druge načine.