Fabijan Marić: O štitnjači i životu bez glutena

Puno smo o problemima sa štitnjačom pisali i razgovarali sa ženama, jer su one najčešće pogođena skupina. No i muškarci muku muče sa štitnjačom. Zato smo razgovarali s 29-ogodišnjim Fabijanom Marićem, koji je rano otkrio da ima problem sa štitnjačom, promijenio svoje navike i povratio izgubljenu energiju.

Kad te štitnjača uspori…

Za problem sa štitnjačom saznao sam na sistematskom pregledu. Glavni problem koji sam imao je gomilanje kilograma, stalni umor, problem s koncentracijom, razdražljivost (vjerojatno svima već dobro poznati “simptomi”). U početku sam to ignorirao, ali kada mi je sve ovo krenulo znatno utjecati na kvalitetu života i posao, odlučio sam nešto poduzeti po tom pitanju.

Moja dijagnoza na sreću nije nikada bila grozna. Dijagnosticiran mi je Hashimoto, ali blagi. Hormoni su mi malo bili u disbalansu, ništa prestrašno, ali dovoljno da mi prouzroče lošiju kvalitetu življenja. Najveći problem od svih bio je manjak koncentracije (ja sam ga tada nazivao “brain fog”), s time se jednostavno nisam mogao pomiriti. Toga sam se prvo želio riješiti.

Iskustva s liječnicima

S liječnicima sam imao svakakva iskustva. Većinom su liječnici preporučivali hormonske terapije i redovite kontrole. Kada sam pokušao dobiti neko drugo rješenje, odnosno kada sam im naglašavao problem s koncentracijom i “brain fogom” dobivao sam odgovore da mi je to sve u glavi, ili da se naviknem s time živjeti jer da će mi za 20 godina biti znatno lošije. S takvim odgovorom doktora se nisam mogao pomiriti pa sam rješenje potražio u alternativi i kod liječnika koji su nudili sveobuhvatni pristup u liječenju te bolesti.

Nove navike

Prvi korak je definitvno bio promjena navika u prehrani. Obzirom da rezultate promjene prehrane ne vidite istog trena, to ponekad može biti i frustrirajuće. No, obzirom na veliki broj ljudi koji su osjetili pozitivne rezultate, morate vjerovati, nastaviti dalje, biti ustrajni, disciplinirani, a onda stignu i rezultati.

Iz prahrane sam u prvom momentu izbacio dosta toga, najvažnije izbacio sam gluten, laktozu, nezdrave šećere, alkohol, kofein i soju. Takve prehrane sam se disciplinirano držao godinu dana. Nakon toga sam krenuo testirati pojedinicane namirnice. Izbacivao sam i uvodio jednu po jednu i tako promatrao kako će mi tijelo reagirati. Danas znam reakciju organizma na gotovo svaku namirnicu koju konzumiram. Nakon tih strogih godinu dana, malo sam popustio pa si povremeno dopustim alkohol ili nešto slatko, ali sve u nekim normalnim omjerima.

Suplementi, dodaci prehrani, Ayurveda…

Probiotik – na tome nikada nemojte štedjeti. Svakako uzimajte najbolje što tržište može ponuditi. Manuka med, vitamini b-complex, c-vit, zinc, magnezij, to su bili glavni suplementi. Prolazio sam i kroz Ajurvedski program gdje sam dobio razne dodatke prahrani. Jedan od njih je Ashwaganda. Na žalost ostalih imena se ne sjećam, ali su mi jako pomogli da ubrzam metabolizam i da se vratim u balans.

Danas se manje-više držim svega gore navedenog, samo u malo blažoj varijanti – trenutno nisam u Ajurvedskom programu (samo zato jer mi u ovom trenutku nije potreban), malo sam popustio kod alkohola i slatkog, ali sve u nekim okvirima umjerenog. Također sam krenuo i na akupunkturu, koja me pozitivno iznenadila. Pazim na dovoljno sna (barem 7-8 sati), prakticiram saunu barem jednom tjedno (to mi također jako pomaže) i treniram 2-3 puta tjedno, tenis ili neki drugi sport u prirodi, ali bitno da se krećem. To su moje navike, i do sada su mi vratile kvalitetu života.

Bezglutensko pivo

Već 8 godina radim u vodećim kompanijama FMCG industrije (roba široke potrošnje). Danas vodim poslovanje kompanije iz Belgije koja se bavi proizvodnjom dječjih pelena i higijenski proizvoda, a odnedavno sam krenuo i u proizvodnju, ali ne pelena, već pive bez glutena.

Ideja

Ideja za pivo je došla spontano. Kako izbjegavam gluten u prehrani, tako sam se morao oprostiti s pivom. Obizrom da sam teško pronalazio pivu bez glutena iz uvoza, a one koje sam pronašao nisu bile dobrog okusa, odlučio sam to promijeniti. Ideja je bila napraviti pivo bez glutena koje je odličnog okusa i koja će biti dostupna svima. U toj ideji mi je pomogao današnji partner u firmi (Filip) koji već ima iskustva u izradi pive. I tako je nastala Gardia. Značenje Gardije je zaštita, slogan je “keep felling good” – znači glavni cilj nam je zaštiti sve one koji izbjegavaju gluten, da se nastave osjećati dobro iako su popili pivu.

Proizvodnja

Gardia nastaje kao i klasično pivo. Prolazi sve faze od kuhanja do fermentacije. Ono što se razlikuje je proces uklanjanja glutena. Mi gluten otklanjamo dodavanjem enzima i finom filtracijom. Što nam omogućuje siguran proizvod orginalnog pivskog okusa.

Disciplinom i strpljenjem do zdrave štitnjače

Mislim da u borbi s hormonima najviše pomaže disciplina i strpljenje, konkretno mislim u prehrani. Široko je poznato kako bismo se trebali hraniti ukoliko imamo problem sa štitnjačom. Meni je osobno upravo to najviše pomoglo. Međutim, mnogi ljudi ne uspiju postići nivo discipline koji je potreban da bi promijenili prehranu u cijelosti. Ja to povezujem s time da ljudi uglavnom čekaju zadnji tren ili misle da još uvijek nije potrebno nešto pretjerano mijenjati jer sama bolest nije dovoljno negativno utjecala na njihov život, no kada krenu negativne posljedice onda često bude prekasno za reakciju ili je puno teže reagirati.

Moja preporuka bi bila čim veća disciplina i čim prije krenuti. Svakako potražite savjete i kod drugih tipova doktora ili drugih medicina (alternativnih). Zapadnjačka medicina je jedna opcija i jedno mišljenje, treba pitati i isprobati i druge načine.

 

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.