Izliječite akne otopinom morske soli

Sigurno ste tijekom boravka na moru primijetili da vam koža postaje čišća i blistavija, a akne nestaju same od sebe. To nimalo ne čudi s obzirom na dokazane dobrobiti velikog plavetnila za kožu.

Znate li da naše tijelo sadrži gotovo istu koncentraciju minerala i nutrijenata kao i morska voda? Upravo je to jedan od ključnih razloga zašto more toliko godi vašoj koži. No, čak i ako ne živite negdje na moru, možete uživati u blagodatima morske soli.

Otopinom soli, koju ćete sami pripremiti, možete uspješno tretirati i neugodne akne. Čista, kvalitetna morska sol čini čuda za vašu kožu. Međutim ako su akne kronične, na njih morate djelovati ne samo izvana, već i poraditi na dubljem uzroku problema.

Hrana kao uzrok akni

Premda mnogi misle da je čokolada glavni uzrok nastanka akni, to nije u potpunosti točno. Mliječni sastojci, šećer i neki aditivi, što ih sadrži mliječna čokolada, mogu pridonijeti njihovoj pojavi.

Rafinirana ulja, bijelo brašno, visoko procesirana hrana i gluten, također mogu uzrokovati nastanak akni. Stoga biste ih svakako trebali izbjegavati. Stanje probavnog sustava te omjer dobrih i loših bakterija u njemu također se odražavaju na izgled kože.

Ljekovita svojstva morske soli za kožu

Morska sol djeluje tako da sprječava širenje štetnih bakterija, čisti stanice te uravnotežuje pH-vrijednost kože. Možete li lice umivati u čistoj morskoj vodi, bogatoj mineralima, to bi bilo odlično, no u nedostatku morske vode, možete pripremiti i otopinu od morske soli i filtrirane vode.

U ovu svrhu možete koristiti i himalajsku ružičastu sol. Ta sol, naime, sadrži čak 84 minerala koja će vašoj koži dati visoku dozu zdravlja i vitalnosti. Neki od njih su magnezij, kalij i kalcij, koji su pravi prijatelji zdravlja kože. Osim što uništavaju bakterije, minerali ubrzavaju i zacjeljivanje kože.

Dobrobiti morske soli za kožu sklonu aknama:

  • eliminira bakterije koje uzrokuju akne
  • balansira pH-vrijednost kože
  • hrani kožu mineralima
  • sprječava pretjerano lučenje sebuma
  • dubinski čisti pore i sprečava njihovo začepljivanje
  • zateže kožu te izvlači toksine iz nje
  • potiče cirkulaciju
  • pomaže i kod drugih kožnih problema, poput suhoće, ekcema i psorijaze

Kako pripremiti otopinu

Priprema

U šalicu jako tople (ali ne prevruće) filtrirane vode dodajte 3 žlice kvalitetne morske soli. Miješajte jednu minutu kako bi se sol dobro otopila.

Primjena

Uzmite mekanu krpicu pa je namočite u otopinu. Stavite je na dio lica koji je zahvaćen aknama. Ostavite krpicu da djeluje na licu 3-4 minute kako bi koža dobro upila sol. Pazite da su vam oči zatvorene (sol bi ih mogla nadražiti), kao i usta.

Nakon toga lice isperite otopinom kako bi sol djelovala na sve dijelove lica. Potom lice nekoliko puta operite u toploj vodi pa nježno potapkajte čistim mekanim ručnikom.

Kada koristiti otopinu

Ovaj postupak možete ponoviti ujutro i navečer. No, kod naglašenijih akni, možete ga prakticirati i 3-4 puta na dan. U roku od nekoliko dana primijetit ćete da vaše lice postaje sve čišće. Otopina vam može pomoći i u prevenciji ožiljaka.

Pazite na prehranu

Ako se i nakon tretiranja akni otopinom morske soli vaš problem s aknama nastavlja, zaista biste trebali pripaziti na svoju prehranu. Izbacite svu procesiranu hranu bogatu šećerom, a jelovnik obogatite sa što više lisnatog zelenog povrća, svježeg voća, nemasnih proteina i zdravih masnoća, koje su dobre za vašu kožu. Također, redovito konzumirajte hranu bogatu probioticima, poput kiselog kupusa i kimchija.

 

Morska sol i njena ljekovita svojstva

Himalajska sol za pomlađivanje stanica organizma

Dobrobiti boravka na moru 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads