Zapečene tikvice punjene kus kusom i povrćem

Poput dinja i krastavaca, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae. Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem. Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a konzumiraju se već više od 10.000 godina. Smatra se da je današnja sorta tikvica tijekom godina razvijena u Italiji. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.


Zapečene tikvice punjene kus kusom i povrćem

Sastojci:

  • 800 g tikvica
  • 120 g kus kusa
  • 80 g graška
  • 150 g crvene paprike
  • 80 g bukovača
  • 100 g mrkve
  • 70 g mladog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 125 g mozzarelle
  • 8 g soli
  • 50 ml maslinova ulja


Priprema:

Kus kus i grašak prelijte kipućom vodom, posolite, poklopite i ostavite da stoji poklopljeno 5 – 10 minuta.

*

Tikvice prerežite po dužini, žlicom izvadite sredinu, ostavite 3 – 4 mm uz koru. Gljive narežite na komadiće, mrkvu naribajte, crvenu papriku narežite na komadiće približne veličine kao i gljive. Narežite meso tikvice, mladi luk i češnjak.

*

Na maslinovu ulju popržite mladi luk, dodajte meso tikvice, bukovače, ribanu mrkvu, papriku i češnjak, kratko popržite, posolite, dodajte kus kus s graškom, promiješajte.

*

Napunite izdubljene polovice tikvica, pospite ribanom mozzarellom, zapecite u pećnici na 180 °C 5 – 7 minuta.

*

Za još bolji okus kus kus možete preliti i vrućim temeljcem.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads