Waldorfska salata je salata od voća i orašastih plodova obično napravljena od celera, svježih jabuka, oraha i grožđa, prelivena majonezom i tradicionalno poslužena na podlozi od zelene salate. Služi se kao predjelo ili lagani obrok. Jabuke, celer i grožđe mogu biti zeleni, što harmonizira paletu boja jela. Iako se u ovu salatu obično dodaje pileće meso, u ovoj koju danas predlažemo dodatni sastojak su kozice. One će joj dati bogatiji okus i oplemeniti je ovom omiljenom morskom namirnicom.
Ineče, Waldorfska salata nastala je krajem 19. stoljeća u njujorškom hotelu Waldorf i odmah postala jedan od glavnih simbola ovog grada. Uživajte u današnjoj verziji ove ukusne i zdrave salate koja će vam osvježiti dan!
Waldorfska salata nastala je krajem 19. stoljeća u njujorškom hotelu Waldorf.
Waldorfska salata s kozicama
Sastojci:
- 200 g kuhanih očišćenih kozica
- ½ veće glavice celera
- 100 g bijelog grožđa
- 2 jabuke granny smith
- 75 g oraha
- 1 glavica zelene salate
Za preljev:
- 100 g grčkog jogurta
- 1 ½ žlice Dijon senfa
- 1 žlica jabučnog octa
- ½ limuna
- sol
- papar
Priprema:
Na suhoj tavi prepržite orahe i grubo ih nasjeckajte.
Bobe grožđa prepolovite i očistite od koštica. Jabuke narežite na kockice, polovicu veće glavice celera naribajte na krupni ribež.
U velikoj zdjeli pomiješajte salatu, celer, jabuke i grožđe, dodajte preljev i kuhane kozice. promiješajte.
Pospite orasima i poslužite.
*