U vrijeme blagdana svi se rado okupljamo oko obiteljskog stola. Ništa nas ne može razveseliti više od druženja s najmilijima uz topli ručak, nakon kojeg se, prigodno, servira i kriška mirisnog božićnog kruha.
Postoji mnogo različitih verzija slatkog božićnog kruha ili stollena, koji originalno potječe iz Njemačke, a peče se u vrijeme adventa. Božićni blagdani su u Njemačkoj nezamislivi bez ove slatke poslastice.
U vrijeme blagdana i naše su police trgovina prepune raznih varijanti stollena. No kupovni nikad ne može dosegnuti finoću okusa onog domaćeg, tek svježe ispečenog slatkog božićnog kruha.
Bogatstvo sastojaka i okusa
Stollen je bogat sastojcima i potrebno je i po nekoliko dana za njegovu pripremu. Među ostalim, on sadrži i marcipan (kojeg u ovom receptu nema), sušeno ili kandirano voće, poput limunove i narančine korice, razno orašasto voće i začine koji su tipični za ovu blagdansku slasticu, poput kardamoma, klinčića i cimeta. Na kraju obilno se posipa šećerom u prahu kako bi što duže održao svježinu.
Premda se stollen tradicionalno priprema s bijelim šećerom, vi možete napraviti svoju varijantu s nekom zdravijom zamjenom, primjerice s kokosovim šećerom. Također, količinu šećera uvijek možete i smanjiti ovisno o vašem ukusu i željama vaše obitelji.
Kad je riječ o brašnu, možete birati obično bijelo, integralno pšenično ili pak pirovo brašno. Još jedna varijanta jest da pomiješate rižino i heljdino brašno. Ova veganska inačica koju vam donosimo brzo se i lako priprema. Premda se stollen tradicionalno priprema od kravljeg mlijeka i maslaca, ti su proizvodi ovdje zamijenjeni nekim dobrim biljnim varijantama.
Veganski stollen – RECEPT
Sastojci:
- 500 g brašna (običnog, integralnog ili pirova)
- 150 g kokosova šećera
- 100 g mljevenih badema
- 5 g začina za stollen (piment, klinčić, cimet, muškatni oraščić)
- 7 g suhog kvasca
- 1 žlica vanilin šećera
- 50 ml biljnog ulja
- 200 g biljnog maslaca (npr. bademova)
- 8 ml arome ruma
- 150 ml zobenog ili bademova mlijeka
- 50 g kandirane narančine korice
- 50 g kandirane limunove korice
- 50 g grožđica
- ksilitol ili obični šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, mljevene bademe, suhi kvasac i začine za stollen.
2. Dodajte biljni maslac, aromu ruma, ulje i biljno mlijeko. Prstima umijesite i oblikujte tijesto.
3. Potom umiješajte i kandiranu narančinu i limunovu koricu te grožđice. Ostavite tijesto da se diže 20-ak minuta na suhom i toplom mjestu.
4. Lim prekrijte papirom za pečenje te zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite oblikovano tijesto na lim u pećnicu te ga pecite 60 minuta (ako ste upotrijebili neko bezglutensko brašno, povremeno provjerite kako se peče stollen).
5. Izvadite stollen iz pećnice, ostavite ga da se malo ohladi pa ga cijelog uvaljajte u ksilitol ili šećer u prahu.
Marie Wasler: Bezglutenski božićni cookiesi
Tradicionalni linzeri s rižinim brašnom i bademovim maslacem