Poke bowl je havajsko jelo čije je korijenje duboko ukorijenjeno u japanskoj kuhinji. “Poke” znači “izrezan na komade”, a naziv se odnosi na kriške ili kockice sirove ribe koje se poslužuju u zdjelici zajedno s rižom, dresingom, povrćem i začinima.
Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća velika skupina Japanaca emigrirala je na Havaje kako bi radila na plantažama šećera i ananasa. Toliko je Japanaca došlo na havajsko otočje da je 1920-ih više od 40% stanovništva činilo japansko stanovništvo. Danas ih je tek nekih 17%. Stoga nije ni čudo što su japanske prehrambene navike postale dio havajske kuhinje. Poke je dobar primjer za to.
I izvorni Havajci i japanski imigranti voljeli su sirovu ribu, pa se novo jelo pojavilo na lokalnim jelovnicima. Tradicionalno, poke je bio vrlo jednostavan. Kockice sirove tune, poslužene su s malo havajske soli, mljevene morske trave i pečenog, fino mljevenog kukuija (kemirinoten); bez riže i bez drugih dodataka.
Od prve verzije na Havajima Poke dish postao je neraskidivo povezan sa zdjelom u kojoj se poslužuje. Zanimljivo je da domaćinstva Japana i Havaja u svojim ormarima imaju više zdjela nego tanjura.
Moderna Poke zdjela je posuda koja se može prilagoditi svakom ukusu i želji. Zapravo, jedini uvjet su kockice ribe – mogu biti sirove, marinirane ili pečene. Sve je moguće, iako većina verzija ostaje lokalna i internacionalna, bliska svojim japansko-havajskim korijenima. Na Havajima ovo jelo možete pronaći posvuda, od malih uličnih štandova do finih restorana, pa čak i na benzinskim postajama. Supermarketi često imaju svoj vlastiti pult, gdje možete napraviti svoju zdjelu po vlastitom ukusu.
Poke je havajska verzija japanskog sashimija.
Tuna Poke bowl
Sastojci:
- 300 g basmati riže
- 600 g fileta svježe tune
- 200 g rotkvica
- 1 avokado
- 200 g crvenog kupusa
- 200 g tikvica
- 100 g rikole
- 10 g crnog sezama
- 100 ml soja umaka
- 1 limeta
Priprema
Tunu narežite na kockice 2 x 2 cm i marinirajte u soja umaku kojem ste dodali sok limete.
Zagrijte rižu na suho, zalijte kipućom vodom (2 : 1 omjer vode i riže), poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Ugasite vatru i ostavite rižu poklopljenu da bubri još 12 – 15 minuta.
U međuvremenu narežite rotkvice i avokado na ploške, crveni kupus i rikolu na rezance, a tikvicu guljačem za povrće na trakice.
Rasporedite rižu u zdjelice, na rižu dodajte kockice marinirane tune, ploške avokada i rotkvice, hrpicu kupusa i rikole, smotuljak tikvice.
Pospite sezamom i poslužite.