Priznajte koliko često ostanete bez ideje za ručak, pa vrtite stalno jedna te ista jela. Prednost, naravno, imaju ona jednostavnija bez puno kompliciranih postupaka i ona za čiju pripremu ne treba odvojiti previše ionako predragocjenog slobodnog vremena. Svi se vrtimo u istom začaranom krugu i zadnjim atomima snage pokušavamo smisliti nešto drugačije, fino i po mogućnosti – zdravo. Zato nam je svaka sugestija dobrodošla, svaki recept koji će nam olakšati boravak u kuhinji, a ručku dati novu i drugačiju dimenziju.
Naš je današnji prijedlog složenac s tikvicama, paprikom i jajima. Pa, krenimo…
Složenac s tikvicama, paprikom i jajima
Sastojci:
- 250 g tikvica
- 1 crvena paprika
- maslinovo ulje
- 400 g sjeckane rajčice
- sol
- ½ žličice slatke mljevene paprike
- ¼ žličice češnjaka u prahu
- mrvljeni čili
- ½ žličice sušenog timijana
- papar
- 12 žlica umaka arrabbiata
- 4 tortilje
- 255 g ocijeđenog crvenog graha
- 200 g naribanog sira
- 6 jaja
- svježi origano
- 1 mladi luk
Priprema:
Tikvicu ogulite i narežite na kockice. Stavite je u cjedilo, posolite i pustite da se ocijedi 10-ak minuta. Papriku također narežite na kockice.
*
U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte tikvicu i papriku. Pržite ih oko 5 minuta. Potom ulijte sjeckanu rajčicu i dobro promiješajte.
*
U povrće dodajte sol, slatku mljevenu papriku, češnjak u prahu, mrvljeni čili (prema želji), sušeni timijan i papar. Promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.
*
Pripremite keramički pekač (cca 33×23 cm). Na dno stavite 6 žlica umaka od rajčice s čilijem (arrabbiata) i razmažite.
*
Na umak položite 4 bezglutenske tortilje tako da njima obložite dno i rubove pekača. Potom na tortilje istresite ocijeđeni crveni grah, a na njega smjesu s povrćem.
*
Smjesu premažite s još 6 žlica umaka od rajčice s čilijem (arrabbiata).
*
Preko umaka pospite naribani sir. Žlicom napravite šest plićih udubljenja te u svako dodajte po jedno jaje.
*
Pecite u pećnici na 190 °C oko 25 minuta, odnosno dok jaja ne budu pečena.
*
Na kraju pospite listićima svježeg origana i kolutićima mladog luka.
*