O kefiru i svim njegovim zdravstvenim prednostima puno i često pišemo. Svakodnevna konzumacija posebno se preporučuje oboljelima od bolesti štitnjače. Brojne blagodati donosi i ostalima, zato bi ga za zdravlje cijele obitelji trebalo uvijek imati u hladnjaku. I brojna se ukusna jela pripremaju s kefirom, a danas vam predlažemo zdraviju varijantu slastica po principu PALEO/LCHF prehrane. Recepte predlažu Ida Gatti, Nikolina Klarin, Marina Bagarić i ostale članice Grupe Anita Šupe Paleo/LCHF.
Varijanti je puno i sve su jednako ukusne i osvježavajuće, a zajedničko im je – zdravi kefir kao podloga.
Desert s kefirom 1
Sastojci:
4 jaja
2-3 dcl kefira
5-6 žlica kokosovog brašna
1/4 maslaca (cca 60 gr.)
Priprema:
Ručnom pjenjačom jaja malo zamiješajte, pa dodajte maslac (ili neku drugu masnoću), kefir i kokosovo brašno
U pola smjese dodajte kakaoili cimet. Možete dodati i vaniliju, koricu naranče i sl. Pecite cca 20-30 min na 170 stupnjeva.
Desert s kefirom 2
Sastojci:
kefir
razne sjemenke (suncokret, sezam, lan…)
želatina u prahu (od pašnih zivotinja) ili chia sjemenke
Preljev:
kokosovo ulje
kakao
lješnjaci (ili neki drugi orašasti plodovi)
Priprema:
U kefir polako dodavajte ostale sastojke i ostavite minimalno 15 minuta (a može i duže, ako imate strpljenja) da se sve malo poveže. Preljev naprave posebno. Za njega treba zagrijati kokosovo ulje i u njega dodati kakao.
Biskvit s kefirom
Priprema:
Razmutite 1 jaje i podijelite na dva dijela. Jedan dio pomiješajte s otopljenim maslacem (15 g) i 2 i pol žlice kokosovog brašna (30 gr). Dodajte malo korice limuna i cimeta i sve dobro izmiješajte. Podijeliti smjesu na dva dijela. Namastite dva mala okrugla kalupa i staviti pola smjese u jedan, a drugu polovicu u drugi. Utisnite u kalup oblikujući krajeve prema gore, kao kod tarta.
Ulijte u sredinu mješavinu kefira (cca 120 ml) pomiješanu s preostalom mješavinom jaja kojem ste dodali malo korice limuna i stevije. Pecite na 200°C. Kad je gotovo izvadite iz kalupa i stavite na vrh malo šumskog voća pomiješanog sa stevijom.
Nekoliko dodatnih ideja
Varijanti je puno i sve su jednako ukusne i osvježavajuće, a zajedničko im je – zdravi kefir kao podloga.
Kefir dobro rashladite, dodajte izblendano šumsko voće (svježe ili smrznuto koje prije možete malo prokuhati). U kefir stavite lan, sjemenke suncokreta, chia sjemenke ili sl.
U kefir stavite želatinu i razne sjemenke, a na vrhu dodajte jagode i avokado. Možete dodati listiće kokosa.
Napravite sami kefir i ostale fermentirane probiotike
Moja priča o kefiru i pokoji recept
Kefir – gljiva zdravlja s Kavkaza