Slastice s kefirom

O kefiru i svim njegovim zdravstvenim prednostima puno i često pišemo. Svakodnevna konzumacija posebno se preporučuje oboljelima od bolesti štitnjače. Brojne blagodati donosi i ostalima, zato bi ga za zdravlje cijele obitelji trebalo uvijek imati u hladnjaku. I brojna se ukusna jela pripremaju s kefirom, a danas vam predlažemo zdraviju varijantu slastica po principu PALEO/LCHF prehrane. Recepte predlažu Ida Gatti, Nikolina Klarin, Marina Bagarić i ostale članice Grupe Anita Šupe Paleo/LCHF.

Varijanti je puno i sve su jednako ukusne i osvježavajuće, a zajedničko im je – zdravi kefir kao podloga.

Desert s kefirom 1

Sastojci: 

4 jaja

2-3 dcl kefira

5-6 žlica kokosovog brašna

1/4 maslaca (cca 60 gr.)

Priprema:

Ručnom pjenjačom jaja malo zamiješajte, pa dodajte maslac (ili neku drugu masnoću), kefir i kokosovo brašno
U pola smjese dodajte kakaoili cimet. Možete dodati i vaniliju, koricu naranče i sl. 
Pecite cca 20-30 min na 170 stupnjeva.

Desert s kefirom 2

Sastojci:

kefir

razne sjemenke (suncokret, sezam, lan…)

želatina u prahu (od pašnih zivotinja) ili chia sjemenke

Preljev:

kokosovo ulje

kakao

lješnjaci (ili neki drugi orašasti plodovi)

Priprema:

U kefir polako dodavajte ostale sastojke i ostavite minimalno 15 minuta (a može i duže, ako imate strpljenja) da se sve malo poveže. Preljev naprave posebno. Za njega treba zagrijati kokosovo ulje i u njega dodati kakao.


Biskvit s kefirom

Priprema:

Razmutite 1 jaje i podijelite na dva dijela. Jedan dio pomiješajte s otopljenim maslacem (15 g) i 2 i pol žlice kokosovog brašna (30 gr). Dodajte malo korice limuna i cimeta i sve dobro izmiješajte. Podijeliti smjesu na dva dijela. Namastite dva mala okrugla kalupa i staviti pola smjese u jedan, a drugu polovicu u drugi. Utisnite u kalup oblikujući krajeve prema gore, kao kod tarta.

Ulijte u sredinu mješavinu kefira (cca 120 ml) pomiješanu s preostalom mješavinom jaja kojem ste dodali malo korice limuna i stevije. Pecite na 200°C. Kad je gotovo izvadite iz kalupa i stavite na vrh malo šumskog voća pomiješanog sa stevijom.


Nekoliko dodatnih ideja

Varijanti je puno i sve su jednako ukusne i osvježavajuće, a zajedničko im je – zdravi kefir kao podloga.

Kefir dobro rashladite, dodajte izblendano šumsko voće (svježe ili smrznuto koje prije možete malo prokuhati). U kefir stavite lan, sjemenke suncokreta, chia sjemenke ili sl.

U kefir stavite želatinu i razne sjemenke, a na vrhu dodajte jagode i avokado. Možete dodati listiće kokosa.

 

Štitnjača i kefir

Napravite sami kefir i ostale fermentirane probiotike

Moja priča o kefiru i pokoji recept

Kefir – gljiva zdravlja s Kavkaza

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads