Dimljeni losos je pripravak lososa, obično toplo ili hladno dimljeni file. Zbog svoje umjereno visoke cijene, dimljeni losos smatra se delikatesom. Iako se izraz lox ponekad primjenjuje na dimljeni losos, to su različiti proizvodi. Popularan je sastojak kanapea, često u kombinaciji s krem sirom i limunovim sokom. Poslužuje se vrlo tanko narezan, na pecivu s krem sirom ili s narezanim crvenim lukom, limunom i kaparama.
U Europi se dimljeni losos može naći tanko narezan ili kao deblji fileti, a mogu se ponegdje kupiti i njegovi sjeckani “ostaci” za uporabu u kuhanju. Često se koristi u paštetama, quichesima i umacima od tjestenine. Kajgana s pomiješanim dimljenim lososom još je jedno popularno jelo. Salata od dimljenog lososa jakog je okusa, sa sastojcima poput iceberg salate, kuhanih jaja, rajčice, maslina, kapara i poriluka te aromatiziranim jogurtom kao začinom.
Kriške dimljenog lososa popularno su predjelo u Europi i obično se poslužuju s nekom vrstom kruha. U Britaniji se obično jedu s crnim kruhom i iscijeđenim limunom, a u Njemačkoj se slažu na tost ili crni kruh. Dimljeni losos čest je sastojak sushija.
Salata s dimljenim lososom
Sastojci (za 6 osoba)
Priprema
3. Vrhnje pomiješajte s vlascem, sokom od limete, šećerom i soli.
Posluživanje
Poslužite odmah sa žlicom umaka od grčkog jogurta.
*