Punjena rajčica – lagani obrok kada nemate inspiracije

Kupovati sezonsko povrće ima brojne prednosti, a jedna od njih je da ga možete kupiti iz lokalnog uzgoja u velikim količinama po povoljnoj cijeni. Sezona ‘punjenog’ povrća se bliži, a kao favorit za kraj ljeta istaknula se punjena rajčica.

Rajčice su zahvalna i prije svega svestrana namirnica koja se sjajno kombinira u varivima, složencima, rižotu i raznim umacima. Ako ste se tek vratili s ljetovanja i polako se uhodavate u gradsku rutinu vjerojatno vam je potrebna doza inspiracije i motivacije za kuhanje. Punjena rajčica je lagana i ukusna večera koju možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Odlične recepte za kraj tjedna potražite u nastavku.

PUNJENE RAJČICE S KVINOJOM I PESTOM

Sastojci:
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žuti luk
  • 4 češnja mljevenog češnjaka
  • 2 žlice mješavine začina (bosiljak, timijan, ružmarin, sol, papar)
  • 1 šalica svježeg špinata
  • 3 žlice pesto umaka
  • 3 šalice kuhane kvinoje
  • 6 velikih rajčica
Priprema:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Kvinoju skuhajte prema uputi, a na maslinovom ulju pirjajte luk sa začinima i češnjakom, povremeno podlijevajući. Dodajte sjeckani špinat i kvinoju da se sve poveže pa na kraju umiješajte pesto kako bi se sve povezalo. Rajčice operite i pri vrhu odrežite pa sredinu izdubite žlicom. Napunite nadjevom i poklopite, a rajčicu premažite maslinovim uljem. Pecite 30ak minuta, poslužite s vrhnjem ili jogurtom.

RECEPT INSPIRIRAN GRČKOM

Sastojci:
  • 6 velikih rajčica
  • 1 šalica kus kusa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica majčine dušice
  • 1/2 šalice crnih sjeckanih maslina
  • 200g feta sira
  • 1 crveni luk
  • šaka svježeg sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • nekoliko mladih krumpira
Priprema:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a kus kus skuhajte u slanoj vodi prema uputama. Rajčice operite i izdubite. Pirjajte luk, majčinu dušicu i peršin uz podlijevanje, a na kraju dodajte sol i papar pa umiješajte rižu. Maknite s vatre i rukama nadrobite feta sir i ubacite sjeckane masline. Napunite rajčice, poklopite ih s odrezanim vrhom i pecite 30ak minuta u kalupu s mladim krumpirima koje ste marinirali u maslinovom ulju sa soli i paprom.

NADJEV S MESOM I RIŽOM

Sastojci:
  • 6 velikih rajčica
  • 1 žuti luk
  • šaka svježeg peršina
  • 300g mljevenog mesa
  • 2 žlice Vegete
  • 1 šalica riže dugog zrna
  • 2 žlice rajčice iz tube
  • maslinovo ulje
Priprema:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Na maslinovom ulju pirjajte luk s rajčicom iz tube uz povremeno podlijevanje pa dodajte meso i začine. Rižu isperite i skuhajte u slanoj vodi pa ponovno isperite. Dodajte ju na meso i umiješajte sjeckani peršin. Rajčice izdubite i napunite nadjevom, posložite ih u lim i prekrijte aluminijskom folijom pa zapecite 20ak minuta.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads