Kupovati sezonsko povrće ima brojne prednosti, a jedna od njih je da ga možete kupiti iz lokalnog uzgoja u velikim količinama po povoljnoj cijeni. Sezona ‘punjenog’ povrća se bliži, a kao favorit za kraj ljeta istaknula se punjena rajčica.
Rajčice su zahvalna i prije svega svestrana namirnica koja se sjajno kombinira u varivima, složencima, rižotu i raznim umacima. Ako ste se tek vratili s ljetovanja i polako se uhodavate u gradsku rutinu vjerojatno vam je potrebna doza inspiracije i motivacije za kuhanje. Punjena rajčica je lagana i ukusna večera koju možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Odlične recepte za kraj tjedna potražite u nastavku.
PUNJENE RAJČICE S KVINOJOM I PESTOM
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žuti luk
- 4 češnja mljevenog češnjaka
- 2 žlice mješavine začina (bosiljak, timijan, ružmarin, sol, papar)
- 1 šalica svježeg špinata
- 3 žlice pesto umaka
- 3 šalice kuhane kvinoje
- 6 velikih rajčica
Priprema:
RECEPT INSPIRIRAN GRČKOM
Sastojci:
- 6 velikih rajčica
- 1 šalica kus kusa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica majčine dušice
- 1/2 šalice crnih sjeckanih maslina
- 200g feta sira
- 1 crveni luk
- šaka svježeg sjeckanog peršina
- sol i papar
- nekoliko mladih krumpira
Priprema:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a kus kus skuhajte u slanoj vodi prema uputama. Rajčice operite i izdubite. Pirjajte luk, majčinu dušicu i peršin uz podlijevanje, a na kraju dodajte sol i papar pa umiješajte rižu. Maknite s vatre i rukama nadrobite feta sir i ubacite sjeckane masline. Napunite rajčice, poklopite ih s odrezanim vrhom i pecite 30ak minuta u kalupu s mladim krumpirima koje ste marinirali u maslinovom ulju sa soli i paprom.
NADJEV S MESOM I RIŽOM
Sastojci:
- 6 velikih rajčica
- 1 žuti luk
- šaka svježeg peršina
- 300g mljevenog mesa
- 2 žlice Vegete
- 1 šalica riže dugog zrna
- 2 žlice rajčice iz tube
- maslinovo ulje
Priprema:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Na maslinovom ulju pirjajte luk s rajčicom iz tube uz povremeno podlijevanje pa dodajte meso i začine. Rižu isperite i skuhajte u slanoj vodi pa ponovno isperite. Dodajte ju na meso i umiješajte sjeckani peršin. Rajčice izdubite i napunite nadjevom, posložite ih u lim i prekrijte aluminijskom folijom pa zapecite 20ak minuta.