Ne definira vas ono što ste proživjeli, već ono što ste usvojili od tih lekcija

Ne definira vas ono proživljeno, čak ni one teške i ružne lekcije kojih se sramite, definira vas ono tko ste i što ste sad, kako ste se nosili s određenim lekcijama i što ste napravili od njih. Jesu li vas potaknule da zavirite u sebe i promijenite svoja gledišta? Ili ste ostali jednaki, unatoč silnim promjenama koje su se nazirale i tražile od vas da rastete?

Jeste li se uspješno othrvali dosadašnjim izazovima i na njih danas gledate sasvim mirno i opušteno, znajući da su bili potrebni? Ili se ponekad osjećate nesretno, nezadovoljno i ljuti ste na sebe, jer ste si određene lekcije dopustili ili privukli svjesno?

Potrudite se ispričati svoju autentičnu priču i sami odrediti što će vas i do koje granice definirati.

Svaki dan, nova prilika

Ono što smo nekoć bili, ne moramo biti i vrlo sigurno više nismo. Jer svaki dan je prilika za promjene, kao i vrijeme koje se iz sata u sat mijenja. I svaki dan imamo novu priliku postati netko bolji. Pogotovo ako smo predugo stajali na mjestu i čekali da pronađemo prave riječi i objasnimo si to stanje nezainteresiranosti za život, paralize od straha i gubitka sebe i emocija. Straha od toga da sami sebi nećemo biti dovoljno dobri jednog dana.

Istina je, svi smo prošli slične strahove i slične sumnje. Svi smo ponekad bili preplašeni da nam se možda neće svidjeti ta nova verzija nas, koju smo gradili i kojoj smo se nadali. Pitali smo se hoćemo li možda žaliti za onom starom, sigurnom i jednostavnijom verzijom? Onom koja je bila dovoljna, onom skromnijom. Ali shvatite, težite li rastu i promjenama, ne znači da ne možete zadržati svoju skromnost i jednostavnost. Ne znači da ćete sve dodatno zakomplicirati, a sebe baciti u sve zamke ega i postati neka tužna osoba.

Na vama je. Kako zračite tako ćete i privući, ovisno koliko radite na tome. Zašto onda da sami sebe definirate kao nedovoljno poduzetne, tješeći se da ste si ovakvi dostatni? Da režete svoja krila kad biste zapravo trebali uhvatiti zalet i poletjeti u željene visine?

U redu je željeti više. U redu je znati da možete postići puno više od ovoga sad. Ali, sa sobom treba nositi zahvalnost i odgovornost, prisjećati se tko ste bili na početku puta, da to nikad ne zaboravite.

Što nas definira?

Ono što ćemo putem napraviti od sebe, od svih lekcija koje smo doživjeli, to nas definira. To definira kakav čovjek ćemo postati, hoćemo li hodati uzdignute glave, ponosni na sve ožiljke ili ćemo postati netko o kome ne želimo ni pričati.

Sva iskustva koja su nam stavljena na put, tu su s razlogom. Zato da se uhvatimo u borbu, da gurnemo sebe izvan granica nemogućeg i spoznamo moguće. Tu su da od nas naprave jake jedinke, one koji neće ovisiti o drugima, a rado će dijeliti darove i znanja s drugima. Tu su da nam pomognu da se kroz život preobrazimo i definiramo tko smo i što smo.

I ne sudite tako ni drugima. Jer, ne znate koje lekcije će još proći i koliko vremena će im trebati da sami definiraju sebe, da odrede svoje granice i mogućnosti.

Ono proživljeno treba prikladno slaviti, zahvaliti jer ste bili dio toga i otvoriti ruke i srca prema novome, onome što ćemo tek proživjeti i vidjeti. I u tome jest ljepota i čar ovog života. To što smo danas jedno, a sutra već možemo niknuti kao nešto sasvim bolje, veličanstvenije, slobodnije.

Igrajte se, igrajte se s radošću, potrudite se ispričati svoju autentičnu priču i sami odrediti što će vas i do koje granice definirati.

Vježba za strahove koji uništavaju štitnjaču

Prati li vas strah da niste dovoljno dobri?

Strah i stres vode u bolest

Marija Lombarović
Marija Lombarović

Sanjar i snažna žena. Pišem i plešem. Dijelim s vam svoja iskustva i svoje boli, rane pretvaram u pobjede. Ono sam što se većina boji biti - SVOJA sam. https://marijalombarovic.wordpress.com/ * https://www.facebook.com/MareLombarovic/?modal=admin_todo_tour