Svi ih obožavamo, no znate li što su i kako su nastali muffini? Sama riječ ‘muffin’ dolazi od francuske riječi ‘moufflet’, što u doslovnom značenju koje se odnosi na kruh znači mek i podatan. Muffini kakve danas poznajemo imaju povijest staru gotovo 200 godina! Prvi su se pojavili još u 10. stoljeću u Walesu, u Engleskoj. Smatrali su se hranom za siromašne, a pripremali su se od ostataka kruha i biskvita.
S vremenom su postali omiljena poslastica svih Britanaca, bez obzira na društveni status. Postali su omiljeni doručak te nezaobilazni dodatak popodnevnih čajanki. Vrhunac popularnosti dosegli su u 19. stoljeću kada su ih baš za vrijeme popodnevnih čajanki uz popratni zvuk zvončića britanskim ulicama raznosili tzv. ‘muffin men’.
Postoje dvije glavne vrste muffina, engleski i američki. Razlikuju se prema sastojcima, načinu pečenja, povijesti, izgledu i okusu.
Engleski i američki muffini
Postoje dvije glavne vrste muffina, engleski i američki. Razlikuju se prema sastojcima, načinu pečenja, povijesti, izgledu i okusu. Za razliku od britanskih koji sliče manjoj i debljoj palačinki, današnji muffini, prepoznatljivi po gljivolikom obliku i u papirnatom kalupu, zapravo su proizvod američke kuhinje.
Engleski muffin zapravo je vrsta slatkog kruha dizanog kvascem. Umjesto pečenja u pećnici, prže su na tavi na štednjaku i okreću nekoliko puta, što rezultira spljoštenim oblikom. Obično se poslužuju vrući, uz dodatak maslaca. Ili se prerežu po sredini i premazuju raznim namazima te serviraju kao sendviči.
Amerikanci su cijeli proces izrade muffina ubrzali i počeli peći slatke brze kruščiće u zasebnim kalupima. Oni su se dizali uz pomoć praška za pecivo, a ne kvasca. Takav način izrade muffina poznat je od kraja 18. stoljeća kada je izumljen prašak za pecivo. Knjiga ‘Američka kuharica’, prva američka knjiga o kuharstvu izdana 1796. godine, sadržavala je recepte za muffine s praškom za pecivo.
Stoga se sa sigurnošću može reći da muffini kakve danas poznajemo imaju dvjestogodišnju povijest. Jedino još nije poznato tko je i kada prvi počeo koristiti modele za pečenje muffina.
Jeste li znali?
Postoji zaista mnogo različitih recepata za muffine. Od slatkih do slanih, jednostavnih do punjenih, s dodatkom različitog voća ili povrća, orašastih plodova, sjemenki, čokolade ili kakaa. Česta poslastica su i muffini od kukuruznog brašna, karakteristične žute boje, muffini od svježeg sira, niskomasni muffini itd.
Dokaz da su današnji muffini preslika američke kulture i načina života – slatko, ukusno, brzo i jednostavno, dokazuje i činjenica da su muffini službeni simboli čak tri američke države. Tzv. ‘kukuruzni muffin’ službeni simbol je države Massachusetts, ‘muffin s borovnicom’ simbol je Minnesote, a ‘muffin s jabukom’ simbol je države New York.
U našim krajevima muffini su zadnjih godina postali omiljena slastica i pripremaju se na razne načine i s raznim dodacima.
MUFFINI BEZ GLUTENA
Sastojci:
Izmiješajte sve sastojke: jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, gustin, prašak za pecivo, kakao prah, ulje i mlijeko.
*
Smjesu izlijte u kalupe za muffine i po želji dodajte nutelu ili višnje bez koštica. Ova količina sastojaka dostatna je za kalup od 12 muffina.
*
Čokoladu usitnite. Možete to učiniti tako da je stavite u foliju i zdrobite nekim teškim predmetom.
Foto: Unsplash