Priča o muffinima + recept za muffine bez glutena

Svi ih obožavamo, no znate li što su i kako su nastali muffini? Sama riječ ‘muffin’ dolazi od francuske riječi ‘moufflet’, što u doslovnom značenju koje se odnosi na kruh znači mek i podatan. Muffini kakve danas poznajemo imaju povijest staru gotovo 200 godina! Prvi su se pojavili još u 10. stoljeću u Walesu, u Engleskoj. Smatrali su se hranom za siromašne,  a pripremali su se od ostataka kruha i biskvita.

S vremenom su postali omiljena poslastica svih Britanaca, bez obzira na društveni status. Postali su omiljeni doručak te nezaobilazni dodatak popodnevnih čajanki. Vrhunac popularnosti dosegli su u 19. stoljeću kada su ih baš za vrijeme popodnevnih čajanki uz popratni zvuk zvončića britanskim ulicama raznosili tzv. ‘muffin men’.

Postoje dvije glavne vrste muffina, engleski i američki. Razlikuju se prema sastojcima, načinu pečenja, povijesti, izgledu i okusu.


Engleski i američki muffini

Postoje dvije glavne vrste muffina, engleski i američki. Razlikuju se prema sastojcima, načinu pečenja, povijesti, izgledu i okusu. Za razliku od britanskih koji sliče manjoj i debljoj palačinki, današnji muffini, prepoznatljivi po gljivolikom obliku i u papirnatom kalupu, zapravo su proizvod američke kuhinje.

Engleski muffin zapravo je vrsta slatkog kruha dizanog kvascem. Umjesto pečenja u pećnici, prže su na tavi na štednjaku i okreću nekoliko puta, što rezultira spljoštenim oblikom. Obično se poslužuju vrući, uz dodatak maslaca. Ili se prerežu po sredini i premazuju raznim namazima te serviraju kao sendviči.

Amerikanci su cijeli proces izrade muffina ubrzali i počeli peći slatke brze kruščiće u zasebnim kalupima. Oni su se dizali uz pomoć praška za pecivo, a ne kvasca. Takav način izrade muffina poznat je od kraja 18. stoljeća kada je izumljen prašak za pecivo. Knjiga ‘Američka kuharica’, prva američka knjiga o kuharstvu izdana 1796. godine, sadržavala je recepte za muffine s praškom za pecivo.

Stoga se sa sigurnošću može reći da muffini kakve danas poznajemo imaju dvjestogodišnju povijest. Jedino još nije poznato tko je i kada prvi počeo koristiti modele za pečenje muffina.


Jeste li znali?

Postoji zaista mnogo različitih recepata za muffine. Od slatkih do slanih, jednostavnih do punjenih, s dodatkom različitog voća ili povrća, orašastih plodova, sjemenki, čokolade ili kakaa. Česta poslastica su i muffini od kukuruznog brašna, karakteristične žute boje, muffini od svježeg sira, niskomasni muffini itd.

Dokaz da su današnji muffini preslika američke kulture i načina života – slatko, ukusno, brzo i jednostavno, dokazuje i činjenica da su muffini službeni simboli čak tri američke države. Tzv. ‘kukuruzni muffin’ službeni simbol je države Massachusetts, ‘muffin s borovnicom’ simbol je Minnesote, a ‘muffin s jabukom’ simbol je države New York.

U našim krajevima muffini su zadnjih godina postali omiljena slastica i pripremaju se na razne načine i s raznim dodacima.


MUFFINI BEZ GLUTENA

Sastojci:

2 jaja
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
50 ml ulja
1 prašak za pecivo
2 žlice gustina
2 žlice kakao praha
cca 50 g čokolade za kuhanje
+ višnje, nutela ili nešto drugo po želji
*
*

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke: jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, gustin, prašak za pecivo, kakao prah, ulje i mlijeko.

*

Smjesu izlijte u kalupe za muffine i po želji dodajte nutelu ili višnje bez koštica. Ova količina sastojaka dostatna je za kalup od 12 muffina.

*

Čokoladu usitnite. Možete to učiniti tako da je stavite u foliju i zdrobite nekim teškim predmetom.

*
Posipajte usitnjenu čokoladu po smjesi u kalupima i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pecite cca 30min.
*
Dobar tek!
*

Foto: Unsplash
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.