Datulje imaju zaista širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti. Zbog tog se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. Odličan su izvor prirodnih vlakana, organizmu neophodnih za dobar rad crijeva. A prirodni šećer koji se nalazi u datuljama savršena je alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datulja je prava prirodna multivitaminska bomba, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog tlaka, kolesterola… Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s datuljama.
Ove ukusne i hranjive, slatke pločice od tostiranih badema, datulja i kokosovog ulja, odličan su snack, desert ili međuobrok.
Pločice od datulja i kokosa
Sastojci
- 2 šalice datulja bez koštica
- 3/4 šalice vode
- 1 čajna žlica naribane korice limuna
- 4 jušne žlice mljevenih i tostiranih badema
- 2 šalice pirovog brašna
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- prstohvat morske soli
- 1 šalica naribanog kokosa
- ½ šalice kokosovog šećera
- ½ šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- ¼ šalice zobenog napitka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Narežite datulje na sitno.
- Pomiješajte vodu, datulje i koricu limuna u posudi i zakuhajte. Nakon što voda prokuha na laganoj vatri, kuhajte poklopljeno dok se sva voda ne upije, odnosno 10-15 minuta.
- Dodajte 4 jušne žlice mljevenih tostiranih badema i pomiješajte pa odmah maknite s vatre.
- Pomiješajte brašno, prstohvat morske soli i prašak za pecivo, dodajte naribani kokos i kokosov šećer i sve dobro promiješajte.
- U drugoj posudi pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, sok limuna i zobeni napitak.
- Nauljite kalup (veličine cca. 20 cm x 30 cm) i nanesi 2/3 tijesta. Odozgo premažite smjesom kuhanih datulja, a preostalu 1/3 tijesta izmrvite, pospite po vrhu i lagano pritisnite.
- Pecite tridesetak minuta, pa izvadite da se ohladi.
- Izrežite na cca 15-ak pločica i uživajte!
Autorica recepta: Jadranka Boban Pejić