Pilav je indijska verzija jela koje se kod nas naziva rižoto. U ovom jednostavnom receptu basmati riža se kuha s povrćem i poprima divnu aromu začina i povrća. Kada riža upije svu vodu, a povrće omekša, jelo je gotovo. Možete koristiti povrće po vlastitom izboru i okusu.
Pilav od riže i povrća
Sastojci za 3 osobe:
- 1 šalica basmati riže
- 2 šalice vruće vode
- 1/2 šalice graška
- ½ šalice zelenih mahuna, izrezanih na kockice
- ½ šalice mrkve, izrezane na kockice
- pola glavice crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica isjeckanog lišća korijandera ili peršina
- ½ čajne žličice ribanog svježeg đumbira
- 2 mahune zelenog kardamoma
- prstohvat suhe čili papričice
- 1/4 čajne žličice kurkume
- polovica limuna ili limete
- 1-2 jušne žlice ghee masla (ili maslinovog ulja)
- sol po okusu
Priprema:
Operite i namočite rižu u vodi, 10 minuta prije kuhanja.
Zagrijte ghee i kratko popržite đumbir i luk. Na ghee dodajte procijeđenu rižu, pa je popržite 2-3 minute ili dok se riža potpuno ne obloži s gheejem.
Zatim dodajte povrće i sve popržite još par minuta. Ulijte 2 šalice vruće vode, dodajte svježe listove korijandera i preostale začine.
Promiješajte i pustite da zakuha. Kad riža prokuha, poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri sve dok riža potpuno ne apsorbira vodu.
Dodajte sol po okusu. Gotovu rižu prebacite u zdjelu za posluživanje i po želji prelijte svježim sokom od polovice limuna ili limete. Ukrasite lišćem svježeg peršina, kriškom limete ili pospite prženim listićima badema.