Pilav od riže i povrća

Pilav je indijska verzija jela koje se kod nas naziva rižoto. U ovom jednostavnom receptu basmati riža se kuha s povrćem i poprima divnu aromu začina i povrća. Kada riža upije svu vodu, a povrće omekša, jelo je gotovo. Možete koristiti povrće po vlastitom izboru i okusu.


Pilav od riže i povrća

Sastojci za 3 osobe:

  • 1 šalica basmati riže
  • 2 šalice vruće vode
  • 1/2 šalice graška
  • ½ šalice zelenih mahuna, izrezanih na kockice
  • ½ šalice mrkve, izrezane na kockice
  • pola glavice crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica isjeckanog lišća korijandera ili peršina
  • ½ čajne žličice ribanog svježeg đumbira
  • 2 mahune zelenog kardamoma
  • prstohvat suhe čili papričice
  • 1/4 čajne žličice kurkume
  • polovica limuna ili limete
  • 1-2 jušne žlice ghee masla (ili maslinovog ulja)
  • sol po okusu

Priprema:

Operite i namočite rižu u vodi, 10 minuta prije kuhanja.

Zagrijte ghee i kratko popržite đumbir i luk. Na ghee dodajte procijeđenu rižu, pa je popržite 2-3 minute ili dok se riža potpuno ne obloži s gheejem.

Zatim dodajte povrće i sve popržite još par minuta. Ulijte 2 šalice vruće vode, dodajte svježe listove korijandera i preostale začine.

Promiješajte i pustite da zakuha. Kad riža prokuha, poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri sve dok riža potpuno ne apsorbira vodu.

Dodajte sol po okusu. Gotovu rižu prebacite u zdjelu za posluživanje i po želji prelijte svježim sokom od polovice limuna ili limete. Ukrasite lišćem svježeg peršina, kriškom limete ili pospite prženim listićima badema.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.