Moji ne mogu zamisliti Uskrs bez šunke u kruhu, onako tople i meke. Nekad sam znala raditi i peći šunku u kruhu navečer, bila je ok… Onda sam znala umijesiti tijesto navečer, staviti u hladnjak i ujutro mijesiti i peći… isto ok…
Ok, ali ne super! Zato već godinama imam drugačiji ritual. Ustajem u 6, mijesim tijesto, motam šunkicu (navečer sam je skuhala) i pečem.
Doručak je oko 11 i onda u miru uživamo u toplom kruhu. Kuhana jaja, sir, rotkvice, mladi luk… Ručak nam više nije ni potreban! I svake se godine pitam uživam li više u božićnom ručku ili uskrsnom doručku? Mislim da mi je doručak ipak miliji… 🙂
Šunka u kruhu
Sastojci:
- 1 svježi kvasac
- 1 žličica šećera
- 5 dl toplog mlijeka
- 1 žlica soli
- 1,5 dl ulja
- 800 g brašna za dizana tijesta (glatko brašno)
- rolana plećka težine oko 1,2 kg (šunka)
- 1 jaje za premazivanje
- sezam, kim
Priprema:
Rolanu plećku (šunka) kuhati 30 minuta, prebaciti u hladnu vodu kako bi svi sokovi ostali u mesu, pa zatim ohladiti.
Za tijesto, kvasac, šećer i malo toplog mlijeka umiješati i ostaviti na toplom 10 – 15 minuta. Umijesiti tijesto s navedenim sastojcima, pokriti i ostaviti na toplom 45 – 60 minuta da udvostruči volumen.
Štrucu premazati umućenim jajetom, posuti sezamom ili kimom. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 60 minuta. Ako je potrebno, pred kraj pečenja kruh prekriti masnim papirom kako ne bi bio taman. Ispečeni kruh odmah premazati uljem i ohladiti.
Bezglutenski kruh i palačinke od heljdinog brašna
YumYum Paradise: Uskrsna pletenica od pirovog brašna
To nisam ja – to je moja Štitnjača!
Recept: Mirjana Šmit, blog Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
https://www.instagram.com/tv/CMsW8mjAare/?igshid=7aw72gi7anmc