Namazi od povrća za poslijepodnevne napadaje gladi

Ako ste i vi od onih koje uhvati poslijepodnevni napadaj gladi, a večera je još uvijek daleko, povrtni namaz je idealno rješenje za snack. Raznolika prehrana temelj je dobrog zdravlja, a povrće se u jelovnik može ubaciti na bezbroj maštovitih načina. Namazi čine odličan obrok u nekoliko minuta. U hladnjaku mogu stajati i do nekoliko dana, a rado ćete ih jesti kao dodatak sendvičima i pita kruhu, te s krekerima i svježe sjeckanim povrćem i maslinama. Mogu se dodavati i u salate kako bi izbjegli kalorične dressinge s vrhnjem i majonezom.

Za povrtni namaz potreban vam je blender, a u njega možete ubaciti gotovo sve što vam se nađe pri ruci. Mahunarke, grahorice, svježe ili pečeno povrće te lepezu začina po želji. Servirajte ih na pladnjevima u lijepim zdjelicama uz integralne krekere, povrće i grickalice za savršeni finger food koji će oduševiti goste.

JESENSKI POVRTNI NAMAZ

Sastojci:

  • 1 manji oguljeni patlidžan
  • 1 tikvica
  • 2 mrkve
  • 1/2 butternut buče
  • 1 manji luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice chilija
  • sol i papar

Priprema:

Povrće isperite i narežite na manje komade kako bi se kasnije lakše izmiksali u blenderu. Posložite ih na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem, soli i paprom. Pecite 45 minuta na 180 stupnjeva, povremeno protresite. Kada je povrće gotovo, ostavite da se hladi. U blender dodajte maslac od kikirikija, chili i žlicu vode. Ubacite povrće i pulsirajte do kremaste teksture.

NAMAZ OD ČEŠNJAKA I PAPRIKE

Sastojci:

  • 1 šalica indijskih oraščića (namočenih)
  • 1 svježi češnjak
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/2 šalice mlijeka po izboru
  • 3 velike crvene paprike
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1/3 žličice currya
  • sol i papar

Upute:

Češnjak propržite na maslinovom ulju do zlatne boje. Indijske oraščiće potopite u vruću vodu na 15ak minuta dok ne omekšaju. Sve sastojke ubacite u blender i pulsirajte dok ne postane kremasto. Za  intenzivniji okus, papriku možete staviti u pećnicu na pola sata, kožu nije potrebno guliti.

HUMUS OD CIKLE I RIKOTA SIRA

Sastojci:

  • 3 gomolja cikle
  • 1 konzerva slanutka
  • 1/2 šalice tahinija
  • 1/3 žličice korijandera
  • 1 iscijeđeni limun
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 šalice rikota sira
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar

Priprema:

Ciklu ispecite na 180 stupnjeva, 40 minuta u pećnici. Češnjak usitnite u mužaru i prodinstajte nekoliko sekundi dok ne opusti mirise. Ciklu kada je gotova ohladite i ogulite kožu. Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte do svilenkaste teksture.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads