Ako ste i vi od onih koje uhvati poslijepodnevni napadaj gladi, a večera je još uvijek daleko, povrtni namaz je idealno rješenje za snack. Raznolika prehrana temelj je dobrog zdravlja, a povrće se u jelovnik može ubaciti na bezbroj maštovitih načina. Namazi čine odličan obrok u nekoliko minuta. U hladnjaku mogu stajati i do nekoliko dana, a rado ćete ih jesti kao dodatak sendvičima i pita kruhu, te s krekerima i svježe sjeckanim povrćem i maslinama. Mogu se dodavati i u salate kako bi izbjegli kalorične dressinge s vrhnjem i majonezom.
Za povrtni namaz potreban vam je blender, a u njega možete ubaciti gotovo sve što vam se nađe pri ruci. Mahunarke, grahorice, svježe ili pečeno povrće te lepezu začina po želji. Servirajte ih na pladnjevima u lijepim zdjelicama uz integralne krekere, povrće i grickalice za savršeni finger food koji će oduševiti goste.
JESENSKI POVRTNI NAMAZ
Sastojci:
- 1 manji oguljeni patlidžan
- 1 tikvica
- 2 mrkve
- 1/2 butternut buče
- 1 manji luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 žličice chilija
- sol i papar
Priprema:
Povrće isperite i narežite na manje komade kako bi se kasnije lakše izmiksali u blenderu. Posložite ih na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem, soli i paprom. Pecite 45 minuta na 180 stupnjeva, povremeno protresite. Kada je povrće gotovo, ostavite da se hladi. U blender dodajte maslac od kikirikija, chili i žlicu vode. Ubacite povrće i pulsirajte do kremaste teksture.
NAMAZ OD ČEŠNJAKA I PAPRIKE
Sastojci:
- 1 šalica indijskih oraščića (namočenih)
- 1 svježi češnjak
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/2 šalice mlijeka po izboru
- 3 velike crvene paprike
- 1 žličica slatke paprike
- 1/3 žličice currya
- sol i papar
Upute:
Češnjak propržite na maslinovom ulju do zlatne boje. Indijske oraščiće potopite u vruću vodu na 15ak minuta dok ne omekšaju. Sve sastojke ubacite u blender i pulsirajte dok ne postane kremasto. Za intenzivniji okus, papriku možete staviti u pećnicu na pola sata, kožu nije potrebno guliti.
HUMUS OD CIKLE I RIKOTA SIRA
Sastojci:
-
3 gomolja cikle
-
1 konzerva slanutka
-
1/2 šalice tahinija
- 1/3 žličice korijandera
-
1 iscijeđeni limun
- 1 žlica maslinovog ulja
-
1/2 šalice rikota sira
-
2 češnja češnjaka
-
sol i papar
Priprema:
Ciklu ispecite na 180 stupnjeva, 40 minuta u pećnici. Češnjak usitnite u mužaru i prodinstajte nekoliko sekundi dok ne opusti mirise. Ciklu kada je gotova ohladite i ogulite kožu. Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte do svilenkaste teksture.