Ovo su definitivno najbolje bezglutenske palačinke, odnosno crêpes koje sam dosad probala. S tim da opciju s heljdinim brašnom nisam nikada probala, jer imam alergiju na heljdu.
Palačinke me neizmjerno podsjećaju na djetinjstvo, na nedjeljne večeri, marmeladu i vrući kakao.
I mogu ih pojesti tonu! Zaista, iznenadili biste se 🙂
Rijetko ih radim kod kuće, osim zdravijih varijanti s kokosovim brašnom i bananom, ali prave crêpes zaista rijetko. U posljednjih 6 godina, koliko živim u Berlinu, ne znam jesam li ih ijednom napravila.
Na recept sam naišla na internetu, mislim da u originalu pripada blogu Green Kitchen Stories i moram vam priznati da sam bila skeptična jer svaki recept za crêpes koji sam do sada probala vezan nije valjao, ali baš je bio neupotrebljiv. Ovo je definitivno do sada najbolji! Da, nemaju onu karakterističnu mekoću koju možete postići s bijelim brašnom, ali ostali elementi su zadovoljeni.
Punite ih čime god želite i svakako su odlične i u slanoj varijanti.
BEZGLUTENSKE PALAČINKE ZA PRSTE POLIZATI
Sastojci (za 6 palačinki, 28 cm)
80 g rižinog brašna (najbolje organsko)
3 cijela jaja
250 g biljnog mlijeka
2 žličice kokosovog ulja (plus extra za pečenje)
nekoliko kapi arome vanilije
prstohvat soli
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender svega 30-ak sekundi, dok smjesa ne postane kompaktna. Gotovu smjesu stavite u hladnjak da odstoji. A u hladnjaku može stajati od 30 minuta, pa sve do 3 dana.
Prije pečenja svake palačinke, tavu premažite s malo vrućeg kokosovog ulja. Porcija za jednu palačinku je jednaka jednoj velikoj žlici za juhu. Palačinku okrenite kada je možete slobodno micati bez da se lijepi, tada ćete znati da je gotova. Namažite omiljenim namazom i uživajte! 🙂
P.S. Moje su ispale malo tamnije jer sam se igrala s prahom cikle, ali taj dio zanemarite!
Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.
Edita Šimić