Mirisi djetinjstva uz prefini Ratatouille

Jeste li gledali crtić u kojem štakor Remy sanja o tome da postane veliki chef kuhinje? No, postoji jedna mala sitnica koja ga u tome koči – on je štakor. Malo po malo, Remy nađe put, a pariški kulinarski svijet ne zna što ga je snašlo: on kuha, a Parižani su u transu… Poanta priče je: svatko nađe put do svog cilja: ‘dok si nekima štakor, drugima si chef. To vam je otprilike k’o ona: ‘nečije smeće je drugome blago’.

Uglavnom, crtić koji je kod nas preveden kao ‘Juhu-hu’, ostao mi je u odličnom sjećanju. Prvo: jer sam ga gledala sa svojim klinkama, drugo: jer je produkcija odlična, treće: jer doista sve izgleda prefino bez obzira što je nacrtano. Vrhunac dolazi kad odluči napraviti ‘ratatouille’ –  domaće povrtno jelo koje kritičara hrane vrati u djetinjstvo.

Doista, kada vas prožmu okusi ovog specijaliteta iz Provanse, ono vas baca u neka prošla vremena. Sjećate se povrća i koliko je ono bilo važno? Svježih rajčica i krastavaca iz vrta? Mrkve sirove za grickanje umjesto čipsa? Mi smo čak i grašak znali sirov jesti. A onda, kad ti malo dosadi pa bi pojeo nešto slatko, mama ti kaže: uzmi jabuku. Da, to su bila vremena kojih se sada sjetimo pod ironičnim hashtagom #croatiantragedies. Danas je drama ako nema čokolade u kući. Zanimljivo kako danas svi plaču za tim vremenima gdje nam je sve bilo dostupno, gdje smo povrće brali iz vrta, gdje smo voće jeli pričajući na vrhu drveta. Danas se najčešće mogu čuti rečenice poput: ‘jedeš li rajčicu, lubenicu ili krastavac, sve je isto, isti okus, odnosno, nema ga’. Za mirise djetinjstva stoga napravite ratatouille. Možete ga jesti samog, uz roštilj, uz drugačije pripremljeno meso. I naravno, začinite ga upravo ovim crtićem.

Za mirise djetinjstva napravite ratatouille.

Jelo može poslužiti kao toplo ili hladno predjelo, glavno jelo ili prilog. Inače se priprema od patlidžana, tikvica, paprika i rajčica, no za potrebe mojih najmlađih ukućana umjesto paprike stavila sam ovoga puta krumpir narezan na ploške. Budući da jelo stiže iz Provanse koriste se i tamošnji začini.

 

Za ratatouille je potrebno

2 narezana krumpira na ploške
1 veća tikvica
1 patlidžan
2 rajčice
3 češnja češnjaka
bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin (može i suho, ali poželjno je svježe), lovorov list, ružmarin
250 g pelata

Priprema:

Na protvan nauljen maslinovim uljem posložite ploške narezanog povrća kojeg ste prije posolili i popaprili. Slažete u krug – krumpir, patliđan, tikvica, rajčica, ili već kojim redoslijedom želite. Kada završite još malo poškropite maslinovim uljem i stavite peći 20 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme ukuhajte pelate s 1 dcl vode i navedenim začinima. Pećnicu potom pojačajte na maksimum, prelijete povrće ukuhanom rajčicom i pustite da se zapeče još 10-12 min. Et voilà!

 

Današnji ručak: salata od tune i povrća 

Recepti Gulan: Pašteta od tune i grisini kao poklon  

 

Željka Gulan

Politička novinarka, autorica gastro bloga Recepti Gulan / https://cookfrommybook.blogspot.hr

WordPress Ads