Slavni francuski chef Jean-Georges Vongerichten tvrdi da je on u New Yorku 1987. godine izumio tzv. lava cake. Kaže kako je izvukao čokoladni biskvit iz pećnice prije nego što je bio gotov i otkrio da je sredina još uvijek tekuća, ali topla, dobrog okusa i teksture. Tome se žestoko usprotivio francuski kuhar i čokolatijer Jacques Torres, tvrdeći da je takva slastica odavno postojala u Francuskoj. Kako bilo, Vongerichten je zaslužan za njegovu popularizaciju u SAD-u otkud se proširio i postao omiljena slastica diljem svijeta.
Lava cake neizostavan je desert u mnogim vrhunskim restoranima.
Lava cake
Sastojci:
- 150 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 20 g glatkog brašna
- 20 g brašna od rogača
- 3 jaja
- šećer u prahu za posipanje
- maslac za premazivanje kalupa
Za umak:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Čokoladu natrganu na kockice i maslac stavite u manju posudu i rastopite na pari uz lagano miješanje. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte glatko brašno, brašno od rogača, šećer i jaja. Sve dobro izmiješajte do glatke, izgledom gotovo sluzave smjese.
Kalupe za soufle namažite maslacem i napunite smjesom do ¾ posudica i stavite neka se 10-ak minuta peče u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C.
Dok se lava kolač peče, zakuhajte slatko vrhnje sa šećerom i ekstraktom vanilije. Kratko prokuhajte (oko jednu minutu) i ostavite na toplom.
Umjesto umaka uz lava cake možete poslužiti kuglicu sladoleda od vanilije.