Austrijanci svoj doručak shvaćaju vrlo ozbiljno jer dobro znaju zašto je baš taj obrok najvažniji u danu. Kaiserschmarrn – poznatiji kao carski drobljenac je tradicionalna austrijska poslastica, a obožavao ju je i car Franjo Josip.
Legende o Kaiserschmarrnu
Uz priču o receptu za Kaiserschmarrn vežu se dvije legende, a jedna od njih prenosi kako se car za vrijeme putovanja zbog loših vremenskih uvjeta sklonio u jedno selo. Ugostili su ga u skromnom kućanstvu gdje je domaćica pripremila jelo uobičajeno za tamošnje radnike, ali je u recept dodala jaja, bobičasto voće i mlijeko. Franjo Josip se oduševio mirisom i okusom i tako je nastao specijalitet Kaiserschmarrn koji je obilježio austrijsku gastronomiju.
Druga legenda pak kaže kako je dvorski kuhar u neuspjelom pokušaju pravljenja palačinki u tavu dodao grožđice i trešnje pa sve posuo šećerom i poslužio caru kao ‘novo jelo’. Carski drobljenac možda ste i sami jeli kao djeca, a često se naziva i ‘šmarn’. Tradicionalno se poslužuje s kompotom od šljiva, ali i s kompotom od jabuka i trešanja. Kaiserschmarrn bi ubrzo mogao postati vaš omiljeni slatki doručak.
RECEPT ZA CARSKI DROBLJENAC – KAISERSCHMARRN
Sastojci:
- 3 jaja
- 300 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice mineralne, gazirane vode
- 1/2 naribane korice limuna
- 200 g brašna
- 30 g maslaca
- 1/3 šalice grožđica
** šećer za posipavanje i kompot od bobičastog voća
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjka, pa u jednoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanjke, šećer i sol. Pjenjačom sve sjedinite pa postepeno sipajte brašno i dodajte grožđice, te na kraju sipajte mineralnu vodu kako bi carski drobljenac dobio rahlu teksturu. Umutite tvrdi snijeg od bjelanjka, a na tavi rastopite maslac. Smjesu sipajte pa pecite na srednje jakoj vatri par minuta, kuhačom okrenite smjesu pa ju vilicom raskomadajte. Još nekoliko minuta preokrenite dok ne dobije zlatnu boju i postane hrskav, posipajte šećerom i poslužite s voćnim kompotom.