Sezona šljiva pomalo se bliži kraju, iskoristite još ovo vrijeme za uživanje u njima.Šljive su niskokalorično voće, slatko i sočno. A bogate su vitaminima i mineralima. Od minerala važno je istaknuti magnezij koji u šljivama djeluje kao prirodni lijek za smirenje.
Neki od benefita za konzumaciju šljiva na dnevnoj bazi su:
Šljive su također dobre za sve koji se muče s probavnim poremećajima, poput sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa i zatvora.
KULINARSKI SAVJETI
Za najbolji okus potrebno je pričekati da šljive budu u potpunosti zrele (meke na dodir). Ali, ja volim one malo tvrđe nasjeckati u salate ili dodati u sendvič. Tvrđe šljive su malo kiselije, pa super pašu i u vodu sa okusima (npr. limun-šljiva-matičnjak).
Zrele šljive su mekane, pa su samim time i sočnije, slađe i ukusnije kao zaseban snack. Možete ih koristiti kao dodatak zobenoj kaši, chia pudingu, ali možete od njih pripremati i smoothie, razne deserte, kao i domaći džem (za mene najbolji džem na svijetu!).
RECEPTI
Crumble od šljiva
Broj serviranja: 6
Vrijeme pripreme: 40 min.
Sastojci:
1 jabuka
600 g šljiva (očišćenih)
3 žlice kokosovog šećera
½ žličice cimeta
Za posip:
150 g rižinog brašna
170 g kokosovog šećera
70 g bademovog brašna ili mljevenih badema
210 g kokosove masti (iz frižidera)
90 g sitnih zobenih pahuljica
prstohvat soli
Za posluživanje:
sladoled
listići svježe mente
Priprema:
U zdjelu naribajte jabuku (ako je organska, slobodno je naribajte zajedno s korom). Zatim dodajte oprane i očišćene šljive, šećer i cimet.
Za toping u drugu zdjelu dodajte rižino i bademovo brašno te kokosovu mast.
Izmrvite prstima, dok ne dobijete smjesu nalik krupnijim krušnim mrvicama.
Dodajte i zobene pahuljice, prstohvat soli i šećer.
Sve dobro izmiješajte, ali nemojte predugo jer će se mast pod toplinom ruku početi topiti.
Smjesa bi trebala biti mrvičasta i ne previše vlažna.
U tavu ili vatrostalnu posudu stavite smjesu sa šljivama, zatim posipajte mrvicama koje ste pripremili. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20-ak minuta.
Poslužite toplo uz kuglicu ukusnog sladoleda i malo mente!
Palačinke sa šljivama
Sastojci:
125 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
85 g kaše od jabuke
90 g zobenog brašna
2 žlice kokosovog šećera
½ žličice cimeta
¼ žličice mljevenog kardamoma
1 žličica praška za pecivo
Za začinjene šljive:
6-7 srednje velikih šljiva
1 žlica limunovog soka
½ žličice cimeta
¼ žličice kardamoma
2 žlice kokosovog šećera
2 žličice vode
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke za palačinke, zatim dodajte kašu od jabuke i bademovo mlijeko.
Ostavite sa strane i počnite s pripremom šljiva.
Šljive operite, prepolovite i izvadite košticu.
Nasjeckajte ih na kockice, pa dodajte u lonac, zajedno sa svim ostalim sastojcima.
Kuhajte nepokriveno 2-3 minute, tek toliko da se šećer rastopi i šljive skuhaju.
Ostavite sa strane do upotrebe.
Zagrijte neprijanjajuću tavu, pa za svaku palačinku dodajte dvije žlice smjese.
Kada se pojave mjehurići i rub počne dobivati boju, okrenite, te pecite kratko sa druge strane.
Odmah poslužite sa začinjenim šljivama.
Novi početak: kako sam smršavila po uputama Anthony Williama