Iskoristite vrijeme šljiva – recept za crumble i palačinke sa šljivama

Sezona šljiva pomalo se bliži kraju, iskoristite još ovo vrijeme za uživanje u njima.Šljive su niskokalorično voće, slatko i sočno. A bogate su vitaminima i mineralima. Od minerala važno je istaknuti magnezij koji u šljivama djeluje kao prirodni lijek za smirenje.

Neki od benefita za konzumaciju šljiva na dnevnoj bazi su:

poboljšan vid
blistava koža
zdravo funkcioniranje mozga
reguliranje probavnog trakta
smanjena upala tijela (posebno bitno kod Hashimota)
poboljšani metabolizam
~

Šljive su također dobre za sve koji se muče s probavnim poremećajima, poput sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa i zatvora.

KULINARSKI SAVJETI

Za najbolji okus potrebno je pričekati da šljive budu u potpunosti zrele (meke na dodir). Ali, ja volim one malo tvrđe nasjeckati u salate ili dodati u sendvič. Tvrđe šljive su malo kiselije, pa super pašu i u vodu sa okusima (npr. limun-šljiva-matičnjak).

Zrele šljive su mekane, pa su samim time i sočnije, slađe i ukusnije kao zaseban snack. Možete ih koristiti kao dodatak zobenoj kaši, chia pudingu, ali možete od njih pripremati i smoothie, razne deserte, kao i domaći džem (za mene najbolji džem na svijetu!).

RECEPTI

Crumble od šljiva

Broj serviranja: 6

Vrijeme pripreme: 40 min.

Sastojci:

1 jabuka

600 g šljiva (očišćenih)

3 žlice kokosovog šećera

½ žličice cimeta

Za posip:

150 g rižinog brašna

170 g kokosovog šećera

70 g bademovog brašna ili mljevenih badema

210 g kokosove masti (iz frižidera)

90 g sitnih zobenih pahuljica

prstohvat soli

Za posluživanje:

sladoled

listići svježe mente

Priprema:

U zdjelu naribajte jabuku (ako je organska, slobodno je naribajte zajedno s korom). Zatim dodajte oprane i očišćene šljive, šećer i cimet.

Za toping u drugu zdjelu dodajte rižino i bademovo brašno te kokosovu mast.

Izmrvite prstima, dok ne dobijete smjesu nalik krupnijim krušnim mrvicama.

Dodajte i zobene pahuljice, prstohvat soli i šećer.

Sve dobro izmiješajte, ali nemojte predugo jer će se mast pod toplinom ruku početi topiti.

Smjesa bi trebala biti mrvičasta i ne previše vlažna.

U tavu ili vatrostalnu posudu stavite smjesu sa šljivama, zatim posipajte mrvicama koje ste pripremili. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20-ak minuta.

Poslužite toplo uz kuglicu ukusnog sladoleda i malo mente!

Palačinke sa šljivama 

Sastojci: 

125 ml nezaslađenog bademovog mlijeka 
85 g kaše od jabuke
90 g zobenog brašna 
2 žlice kokosovog šećera
½ žličice cimeta 
¼ žličice mljevenog kardamoma
1 žličica praška za pecivo 


Za začinjene šljive: 

6-7 srednje velikih šljiva 
1 žlica limunovog soka 
½ žličice cimeta 
¼ žličice kardamoma
2 žlice kokosovog šećera
2 žličice vode 

Priprema: 

U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke za palačinke, zatim dodajte kašu od jabuke i bademovo mlijeko. 
Ostavite sa strane i počnite s pripremom šljiva. 
Šljive operite, prepolovite i izvadite košticu. 
Nasjeckajte ih na kockice, pa dodajte u lonac, zajedno sa svim ostalim sastojcima. 
Kuhajte nepokriveno 2-3 minute, tek toliko da se šećer rastopi i šljive skuhaju. 
Ostavite sa strane do upotrebe. 
Zagrijte neprijanjajuću tavu, pa za svaku palačinku dodajte dvije žlice smjese.
Kada se pojave mjehurići i rub počne dobivati boju, okrenite, te pecite kratko sa druge strane. 
Odmah poslužite sa začinjenim šljivama.

Novi početak: kako sam smršavila po uputama Anthony Williama

Margita Modrić
Margita Modrić

Zaljubljenica u dobru hranu i dobru fotografiju, kuharica po struci. Kreira ukusnu i zanimljivu hranu bez glutena i bez namirnica životinjskog porijekla.