Humus ili hummus libanonski je namaz od slanutka. Sastavni je dio gotovo svih obroka bliskoistočne kuhinje, a može se poslužiti kao izvrsno predjelo ili lagana večera. Priprema se od kuhanog i zgnječenog slanutka pomiješanog s tahinijem, limunovim sokom i češnjakom. Standardni dodaci na Bliskom istoku uključuju maslinovo ulje, nekoliko cijelih zrna slanutka, peršin i papriku.
Jednostavno je i ukusno jelo fine teksture i neizostavna delicija arapskog svijeta. Neki ga smatraju najboljim, ali i najzdraviji, namazom na svijetu. Povijesno gledano, humus se navodno jeo i 4.000 godine p.n.e. u Palestini i Mezopotamiji. Ima nekoliko naziva: houmous, hommos, hommus, hummos, hummous orhumus i gdje god se našli, u bilo kojem dijelu svijeta, lako ćete ga prepoznati.
Humus – namaz od slanutka
Sastojci:
- 1 ½ šalice kuhanog slantuka
- 5-6 žlica maslinovog ulja
- 4 žlice tahinija
- ½ češnja češnjaka
- sok od 1 limuna
- 1 ½ žličice himalajske soli
- ½ žličice kumina
- 1 žličica kurkume
- peršin
Priprema:
Slanutak operite, močite 1 sat, pa opet isperite i namačite na 12 sati u 4x više vode.
Sve sastojke blendajte u blenderu dok ne dobijete glatku masu.
Sačuvajte nekoliko proklijalih slanutaka za ukrašavanje (marinirajte ih ½ sata u malo maslinova ulja, jabučnog octa i soli).
Poslužite kao namaz na sirove krekere i kruh ili kao preljev za salate.
Ukrasite sjeckanim peršinom, crvenom paprikom i preostalim mariniranim slanutkom.