Humus – namaz od slanutka

Humus ili hummus libanonski je namaz od slanutka. Sastavni je dio gotovo svih obroka bliskoistočne kuhinje, a može se poslužiti kao izvrsno predjelo ili lagana večera. Priprema se od kuhanog i zgnječenog slanutka pomiješanog s tahinijem, limunovim sokom i češnjakom. Standardni dodaci na Bliskom istoku uključuju maslinovo ulje, nekoliko cijelih zrna slanutka, peršin i papriku.

Jednostavno je i ukusno jelo fine teksture i neizostavna  delicija arapskog svijeta. Neki ga smatraju najboljim, ali i najzdraviji, namazom na svijetu. Povijesno gledano, humus se navodno jeo i 4.000 godine p.n.e. u Palestini i Mezopotamiji. Ima nekoliko naziva:  houmoushommoshommushummoshummous orhumus i gdje god se našli, u bilo kojem dijelu svijeta, lako ćete ga prepoznati.


Humus – namaz od slanutka

Sastojci:

  • 1 ½ šalice kuhanog slantuka
  • 5-6 žlica maslinovog ulja
  • 4 žlice tahinija
  • ½ češnja češnjaka
  • sok od 1 limuna
  • 1 ½ žličice himalajske soli
  • ½ žličice kumina
  • 1 žličica kurkume
  • peršin

Priprema:

Slanutak operite, močite 1 sat, pa opet isperite i namačite na 12 sati u 4x više vode.

Sve sastojke blendajte u blenderu dok ne dobijete glatku masu.

Sačuvajte nekoliko proklijalih slanutaka za ukrašavanje (marinirajte ih ½ sata u malo maslinova ulja, jabučnog octa i soli).

Poslužite kao namaz na sirove krekere i kruh ili kao preljev za salate.

Ukrasite sjeckanim peršinom, crvenom paprikom i preostalim mariniranim slanutkom.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads