Hrskavi krekeri s humusom od mungo graha
Sastojci:
Hrskavi krekeri
- 1 šalica heljde
- 1 šalica sjemenki suncokreta
- ¼ šalice sjemenki sezama
- 2 žlice sjemenki zlatnog lana
- ½ – ¾ šalice vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica suhog ružmarina
- 1 žličica suhog češnjaka u granulama
- ¼ žličice dimljene paprike
- ¼ žličice papra
- 1 žličica soli
Humus od mungo graha
- ½ šalice mungo graha
- ½ šalice suhih rajčica
- 1 veća rajčica ili šaka cherry rajčica
- 1 mladi luk ili manja ljutika
- 1 mali češanj češnjaka
- 1 žlica tahinija bez soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica miso paste
- 1 žličica soka od limuna
- ½ šalice vode u kojoj su se namakale sušene rajčice
- 10 tak listića bosiljka ili više po ukusu
Priprema:
Krekeri
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva zajedno s ventilator opcijom i pustite da se ugrije dok pripremate tijesto za krekere.
Sameljite heljdu, suncokretove sjemenke i lan te izmiješajte s ostalim suhim sastojcima u većoj posudi. Potom dodajte ulje i vodu te mijesite sve dok ne dobijete kuglu tijesta.
Između dva papira za pečenje tijesto razvucite na debljinu od 3-4 mm i izrežit u obliku krekera. Pripazite da su rubovi jednake debljine kako bi se krekeri što ravnomjernije ispekli.
Krekere pecite otprilike 25 minuta, ostavite ih da se ohlade.
Humus
Munog grah prvo namočite u vodi 8-12 sati, potom ga dobro isperite i stavite u cjedilo 12-24 sati da proklija. Tijekom klijanja grah isperite mlazom vode nekoliko puta na dan. Kad grah krene klijati, a zelena opna bude jednostavna za ukloniti, grah je spreman za izradu humusa.
Suhe rajčice namačite kratko u vodi, a vodu sačuvajte.
Sve sastojke za humus stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu namaza. Po potrebi dodajte više tekućine u kojoj su se rajčice namakale, a začine prilagodi vlastitom ukusu.
Humus poslužite uz hrskave krekere i čuvajte u zatvorenoj staklenici do nekoliko dana.