Hrskavi krekeri s humusom od mungo graha

Bio&bio ambasadorica Marina Brekalo donosi recept za ukusan i zdrav snack koji ćete obožavati. Krekeri od heljde, suncokreta i lana s kremastim namazom od mungo graha i sušenih rajčica. U slast!
*


Hrskavi krekeri s humusom od mungo graha

Sastojci:

Hrskavi krekeri

  • 1 šalica heljde
  • 1 šalica sjemenki suncokreta
  • ¼ šalice sjemenki sezama
  • 2 žlice sjemenki zlatnog lana
  • ½ – ¾ šalice vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica suhog ružmarina
  • 1 žličica suhog češnjaka u granulama
  • ¼ žličice dimljene paprike
  • ¼ žličice papra
  • 1 žličica soli

Humus od mungo graha

  • ½ šalice mungo graha
  • ½ šalice suhih rajčica
  • 1 veća rajčica ili šaka cherry rajčica
  • 1 mladi luk ili manja ljutika
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1 žlica tahinija bez soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica miso paste
  • 1 žličica soka od limuna
  • ½ šalice vode u kojoj su se namakale sušene rajčice
  • 10 tak listića bosiljka ili više po ukusu


Priprema:

Krekeri

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva zajedno s ventilator opcijom i pustite da se ugrije dok pripremate tijesto za krekere.

Sameljite heljdu, suncokretove sjemenke i lan te izmiješajte s ostalim suhim sastojcima u većoj posudi. Potom dodajte ulje i vodu te mijesite sve dok ne dobijete kuglu tijesta.

Između dva papira za pečenje tijesto razvucite na debljinu od 3-4 mm i izrežit u obliku krekera. Pripazite da su rubovi jednake debljine kako bi se krekeri što ravnomjernije ispekli.

Krekere pecite otprilike 25 minuta, ostavite ih da se ohlade.

Humus

Munog grah prvo namočite u vodi 8-12 sati, potom ga dobro isperite i stavite u cjedilo 12-24 sati da proklija. Tijekom klijanja grah isperite mlazom vode nekoliko puta na dan. Kad grah krene klijati, a zelena opna bude jednostavna za ukloniti, grah je spreman za izradu humusa.

Suhe rajčice namačite kratko u vodi, a vodu sačuvajte.

Sve sastojke za humus stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu namaza. Po potrebi dodajte više tekućine u kojoj su se rajčice namakale, a začine prilagodi vlastitom ukusu.

Humus poslužite uz hrskave krekere i čuvajte u zatvorenoj staklenici do nekoliko dana.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.