SASTOJCI:
1 šalica univerzalnog brašna (ja sam koristila pirovo brašno)
1/2 žlice praška za pecivo
korica svježeg ribanog limuna
¼ žličice soli
½ šalice otopljenog maslaca
2/3 šalice šećera (možete koristi i drugi zaslađivač, za dijabetičare moguće eritrit)
2 veća cijela jaja ili 3 sitnijacijela jaja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
3 žlice tamnog ruma (ovaj dio možete izostaviti ako radite kolač za djecu)
3 jabuke (tako da dobijete 4 šalice isjeckanih jabuka na krupnije kocke)
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Umutite šećer, jaja pa dodajte otopljeni maslac, ekstrakt vanilije, rum i koricu limuna.
U mokre sastojke dodajte suhe (brašno, prašak za pecivo, sol).
Dodajte jabuke i sve lagano promiješajte.
Sve povezano stavite u namašćeni i pobrašnjeni pleh.
Na vrhu pošećerite sa smeđim šećerom radi dobivanje zlatne korice (i taj dio možete izostaviti i pošećeriti kolač nakon što je pečen).
Pecite 40 minuta na 170 stupnjeva.
Ovaj sjajni sočni kolač možete držati u frižideru nekoliko dana ukoliko ga ne pojedene isti čas.
Kolač možete peći i u modlicama za muffine, kao mono porciju.
Pečene jabuke s cimetom – zdravija verzija doručka
Foto: Đurđa Protić