Rado biste uživali u okusu sladoleda, no kupovne ne konzumirate jer sadrže mlijeko, jaja, šećer i druge štetne sastojke? To ne znači da se sladoleda morate odreći. Dobra je vijest ta da i sami kod kuće možete izraditi izvrsne veganske sladolede i to od svega nekoliko sastojaka.
Za to vam nije potreban čak ni aparat za sladoled, nego samo multipraktik ili blender malo veće snage. Za neke od ovih ledenih delicija trebaju vam svega dva sastojka, primjerice banane i borovnice. Zaista, može li slastica koja oduševljava okusom i osvaja svježinom biti jednostavnija od toga?
Banana – izvrsna baza za sladoled
Zamrznuta banana uvijek vam može poslužiti kao baza za veganski sladoled zbog neutralna okusa, ali i zbog prirodne slatkoće kojom može savršeno nadomjestiti šećer. Ako vam slatkoća banane nije dovoljna da biste maksimalno uživali u sladoledu, slobodno dodajte neki zdravi zaslađivač, poput javorova sirupa.
Također, pazite na to da bananu narežete na ploške pa je tek onda zamrznete jer tako ćete je lakše izmiksati u multipraktiku ili blenderu. Zamrznute banane možete kombinirati, primjerice, s maslacem od kikirikija, bobičastim voćem poput jagoda, borovnica i malina, orašastim voćem, komadićima veganske čokolade, ekstraktom vanilije, kokosom…
Isprobajte ove jednostavne recepte, koji će vas uvjeriti da i veganski sladoledi mogu biti jednako ukusni i osvježavajući kao i oni klasični, ali su pritom i puno zdraviji. A zatim slobodno smišljajte i vlastite varijante sladoleda od vama omiljenih okusa, kojih zaista može biti bezbroj.
3 ideje za veganske sladolede kojima nećete moći odoljeti
1. Veganski sladoled od samo dva sastojka
Sastojci:
– 4 velike banane
– 2 šalice zamrznutih borovnica
Priprema:
1. Ogulite banane i narežite ih na ploške. Rasporedite ih u posudu obloženu papirom i prebacite u zamrzivač na oko 25 minuta.
2. Stavite zamrznute ploške banane i borovnice u blender ili multipraktik pa miksajte minutu-dvije tako da dobijete smjesu sličnu sladoledu. Sladoled možete posuti komadićima kokosa ili cijelim borovnicama.
Sladoled možete odmah poslužiti, a volite li da se dobro zamrzne, prebacite ga u zamrzivač na nekoliko sati. Varijanta: ako preferirate čokoladni okus, umjesto borovnica u multipraktik možete ubaciti sirovi kakao u prahu pa ga izmiksati s bananama.
2. Egzotični čoko sladoled s kokosovim mlijekom
Sastojci:
– 3 srednje banane, narezane i zamrznute
– ½ šalice kreme od kokosa
– 1-2 žlice javorova sirupa
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– ½ šalice ribanog kokosa
– ¼ šalice + 2 žlice nasjeckane veganske čokolade
Priprema:
1. Ploške zamrznutih banana stavite u multipraktik pa izmiksajte.
2. Potom dodajte kremu od kokosa, javorov sirup i vaniliju te dobro izblendajte. Po potrebi, ostružite stijenke multipraktika kako bi se sve dobro izmiksalo.
3. Dodajte i komadiće čokolade i ribani kokos pa nekoliko puta propulsirajte.
4. Volite li odmrznuti, fino kremast i otopljen sladoled, možete ga odmah poslužiti i jesti. A preferirate li potpuno zamrznutu ledenu poslasticu, stavite je u posudu s poklopcem pa pohranite u zamrzivač na 3-6 sati. U tom slučaju, izvadite sladoled 5-15 minuta prije posluživanje kako bi se malo odmrznuo.
Napomena: kremu od kokosa možete kupiti gotovu u dućanima zdrave hrane ili je pak možete sami izdvojiti iz kokosova mlijeka (kao u idućem receptu).
3. Sladoled s avokadom i mentom
Sastojci:
– 3 avokada
– 2 limenke punomasnog kokosova mlijeka
– ¾ šalice javorova sirupa
– ½ žličice ekstrakta mente (po želji)
– 1 šalica veganske čokolade, nasjeckane
Priprema:
1. Dan prije pripreme sladoleda stavite 2 limenke kokosova mlijeka u hladnjak, preokrenute naopako. Ovo je važan korak jer će se tako odvojiti kokosovo vrhnje (krema) od tekućine.
2. Prepolovite sva tri avokada, očistite ih od koštice, odstranite im koru pa ih ubacite u multipraktik ili malo snažniji blender.
3. Preokrenite limenke kokosova mlijeka pa ih otvorite. Kokosovo vrhnje, odnosno krema, bit će na vrhu.
4. Odvojite kokosovo vrhnje pa ga dodajte u blender (kokosovu vodu ostavite za smoothie ili ga popijte).
5. Dodajte u multipraktik ekstrakt mente i javorov sirup pa miksajte 3-4 minute.
6. Prebacite sladoled u posudu za zamrzivač, umiješajte nasjeckanu čokoladu pa stavite u zamrzivač na oko 6 sati ili ostavite preko noći.
7. Desetak minuta prije posluživanja izvadite sladoled da se malo odmrzne.
* OSTALI RECEPTI:
Smrznuti jogurt – zdravija verzija sladoleda
Tiramisu torta sa sladoledom, savršeni desert nakon ljetnog ručka